Monessa kotiteatterissa surroundkaiuttimet päätyvät niin lähelle kuuntelijoita, että ääni paikallistuukin kaiuttimiin sen sijaan, että yhtenäinen ja tasainen äänikenttä ympäröisi kuuntelijat. Asiaan on yksinkertainen, mutta vähän käytetty ratkaisu, jota voi käyttää muutamassa muussakin käyttökohteessa.
Silloin kun kotiteatterien mittakaavassa oli ennenvanhaan, käytettiin dipolina toimivia surroundkaiuttimia usein. Kuuntelupaikan sivulle asetettuna ne eivät säteilleet ääntä suoraan kohti kuuntelupaikkaa vaan enemmänkin kuulostivat peittävän koko sivuseinän äänellä. Tulos oli ilmava ja avara tilavaikutelma 5.1-kaiutinjärjestelmällä. Edelleen näkee joitain dipolimalleja, mutta vain vähän. Yksi syy on äänijärjestelmien laajeneminen yhä monikanavaisemmiksi ja ilmavan surroundäänikentän sijaan efektejä pitäisi saada toistettua kohtuullisella tarkkuudella.
Vuosia sitten hifimessuilla Gradientin Jorma Salmi teki ortoperspekrta-äänentoiston kahdella Quad-sähköstaatilla. Yksi osoitti kohti kuuntelijoita ja sen takana oli toinen poikittain käännettynä tuomassa erotussignaalin dipolina. Pidempään harrastaneet muistavat, miten mösjöö Salmi jälleen kerran teki hyvin yksinkertaisella rakenteella erinomaisen lopputuloksen. Leffaäänentoistoon erikoistunut M&K Sound puhuu surroundkaiuttimistaan tripoli-rakenteisina ja niissä on vastaava akustinen toimintaperiaate. Normaali laadukas kaksitiekaiutin osoittaa kohti kuuntelupaikkaa, mutta kotelon kyljissä on laajakaistaelementit, jotka ovat keskenään eri vaiheessa eli ne toimivat dipolina. Näin saadaan yhdistettyä surroundkaiuttimesta kuuntelupaikalle tuleva puhdas signaali ja vältettyä pistemäisyys, koska dipolina toimivat lisäelementit laajentavat kaiuttimen säteilyn pistemäisestä paljon laajemmaksi.
Näin saadaan yhdistettyä surroundkaiuttimesta kuuntelupaikalle tuleva puhdas signaali ja vältettyä pistemäisyys, koska dipolina toimivat lisäelementit laajentavat kaiuttimen säteilyn pistemäisestä paljon laajemmaksi.
Mikä siis estäisi laittamasta mille tahansa surroundkaiuttimelle lisukkeeksi paria laajakaistaelementtiä dipolina tuomaan isompaa tilavaikutelmaa? Ei mikään, ei yhtään mikään.
Italialainen sydän
Faital Pro 3FE25 on italialaisvalmistajan kolmetuumainen, hyvin edullinen ja äänenlaadullisesti oikein asiallinen laajakaistaelementti. Hankin nelikon kahdeksanohmisia 3FE25-elementtejä ja tein jokaiselle oman pienen kotelon. Järkevintä on tehdä paketti, joka mahtuu oman surroundkaiuttimen päälle eli kukin laajakaistan kotelo vie puolet surroundin päällä olevasta tilasta. Omani mitoitin olohuoneteatterin surroundeina toimivien 4″ Piste -koteloiden yläpinnan mukaan.

Yhden laajakaistan suljetun kotelon tilavuudeksi noin yksi litra on sopiva, tarkka tilavuus ei ole kriittistä. Pieni suljettu kotelo rajoittaa kolmetuumaisen kartion liikepoikkeamaa estäen turhan lepatuksen. Koska yhtä surroundkanavaa varten käytetään kahta vastakkaiseen vaiheeseen kytkettyä elementtiä, ne voisi asentaa myös yhteen niin pieneen koteloon, että vain elementit juuri ja juuri mahtuisivat siihen. Silloin jakosuotimeen olisi aiheellista tehdä matalien taajuuksien suoto estämään pienen kartion lepatus. Käyttötarkoituksessa oma pieni suljettu kotelo kullekin elementille tuntui yksinkertaisemmalta ja halvemmalta. Paketti voi tottakai olla myös yhteen koteloon rakennettu ja keskellä oleva väliseinä erottaa kummallekin elementille oman ilmatiiviin kammionsa.

Äänensävy tasapainoiseksi
Elementit kytketään sarjaan ja niiden kanssa sarjaan kytketään keskenään rinnakkain kytketyt 2,2 mH kela ja 12 ohmin vastus, tuolla yksinkertaisella suotimella tasoitetaan äänensävy mahdollisimman neutraaliksi. Vastukseksi voi valita tehonkestoltaan 10-wattiset ja vaikka prototyypeissä käytinkin ferriittirullakeloja, halvempikin kela toimii hyvin. Tulos ei ole viivottimella piirretty taajuusvaste, jonkin verran jää aaltoilua ja lisäksi korkeimmat taajuudet korostuvat. Diskantin korostuma häviää viimeistään siihen, että huoneessa on yleensä korkeita taajuuksia imevää materiaalia siellä sun täällä (ja jos ei ole yhtään, mieti akustiikkaasi!). Ja jos osa diskanttikorostuksesta jääkin jäljelle, se on niin ylhäällä, että vain korostaa ilmavuutta. Keskialueen pieni aaltoilukaan ei käytännössä kuulu yhtään, koska yleissävy on hyvin tasapainoinen ja toisaalta kaikki Tila-dipolilisukkeen ääni tulee heijastuneena

Tila-kaiuttimen herkkyys on noin 82 dB ja sopiva ero Tilan ja varsinaisen surroundkaiuttimen herkkyyden välillä on noin 5 – 10 dB, Tilan ollessa se epäherkempi. Tarkoitus on kuitenkin vain laajentaa surroundin äänikuvaa, ei peittää surroundkaiuttimesta suoraan kohti kuuntelupaikkaa tulevaa ääntä. Jos surroundkaiuttimesi ovat epäherkät tai haluat laajennusefektin miedompana, dipolipaketin signaalia voi vaimentaa vastuksella tai kahdella. L-pad eli jännitteenjako toimii hyvin, mutta pienimmällä vaimennuksella rinnakkaisvastuksen koko on niin suuri, että sen voi hyvin jättää kokonaan pois ja käyttää pelkkää sarjavastusta.
2 dB vaimennus, sarjavastus 3,3 ohmia
4 dB vaimennus, sarjavastus 5,6 ohmia ja rinnakkaisvastus 27 ohmia
6 dB vaimennus, sarjavastus 8.2 ohmia ja rinnakkaisvastus 15 ohmia
8 dB vaimennus, sarjavastus 10 ohmia ja rinnakkaisvastus 10 ohmia

Vastukset maksavat vain muutaman kymmenen senttiä kappaleelta ja ne voi helposti kytkeä väliin sokeripalalla tai WAGO-liittimellä. Tilaefektin voimakkuuden säätö on siis hyvin helppoa ja halpaa. Vaikka suodinosat juottaisikin paikoilleen, vaimennusvastuksia ei kannata tehdä kiinteästi tietylle vaimennukselle vaan jättää säätövaraa. Jos sokeripalat tai WAGOt eivät istu visuaaliseen silmääsi, tee rakenne vaikka 2 x 5 -asentoisella kiertokytkimellä.
Tärkeä huomio kytkennässä
Tila kytketään yksinkertaisesti olemassa olevan surroundkaiuttimen rinnalle. Koska Tilan oma nimellisimpedanssi on 16 ohmia, se ei tee kokonaiskuormasta järjettömän hankalaa. Kasiohmisen surroundin rinnalla tulos on noin 5 ohmia ja neliohmisen surroundin rinnalla noin 3 ohmia. Jälkimmäinenkin on vielä kuorma, josta kunnolla tehdyn surroundvahvistimen pitäisi selvitä kunnialla.

Koska Tila-kaiuttimessa laajakaistat ovat vastakkaisessa vaiheessa, yksi niistä on samassa vaiheessa surroundkaiuttimen kanssa ja toinen ei. Pidä huoli, että vasemmassa ja oikeassa surroundkanavassa samassa vaiheessa surroundkaiuttimen kanssa oleva Tilan elementti osoittaa samaan suuntaan, joko eteen tai taaksepäin! Kokeile, kumpi tuottaa omassa tilassasi paremman lopputuloksen.
Pidä huoli, että vasemmassa ja oikeassa surroundkanavassa samassa vaiheessa surroundkaiuttimen kanssa oleva Tilan elementti osoittaa samaan suuntaan, joko eteen tai taaksepäin!


Jos sinulla on 5.1-järjestelmän sijaan 7.1-kaiutinpaketti, joudut huomioimaan vähän enemmän: kokeile ensin, mikä on oikea vaihe sivuilla olevien surroundkanavien Tila-kaiuttimille. Sen jälkeen kytke takasurroundien Tila-kaiuttimet niin, että kuhunkin takanurkkaan osoittavat Tilan elementit ovat samassa vaiheessa. 7.1-järjestelmässä voi myös olla hyödyllistä vaimentaa Tila-kaiuttimia enemmän suhteessa surroundkaiuttimien herkkyyteen kuin 5.1-järjestelmässä. Kokeile!
Ero laadukkaan peruskaiuttimen ja Tila-kaiuttimella terästetyn järjestelmän välillä on selvä ja efektiä on helppo kokeilla kuuntelemalla vain yhtä kaiutinta. Toista kaiuttimella stereoäänen vasenta tai oikeaa kanavaa ja pelkkä normaalikaiutin kytkettynä kuuluu selvästi, miten ääni paikallistuu kyseiseen kaiuttimeen. Tila-kaiutin lisukkeeksi kytkettynä äänen pistemäisyys häviää ja musiikki kuuluukin laajalta alueelta siltä suunnalta, missä kyseinen kaiutinpaketti on. Jos efekti on sinun makuusi liian voimakas, epämääräisyys on häiritsevän suurta, vaimenna Tila-kaiutinta. Parhaimmillaan se tuo avartavan lisukkeen, joka ei alleviivaa itseään.
Mihin muuhun näitä voisi käyttää?
Äänellisesti tasapainoinen ja hyvin pienikokoinen dipoli on käyttökelpoinen monellakin tavalla. Ensinnäkin, voi niitä käyttää surroundeina ihan sellaisenaankin. Huomioi vain, että -6 dB -alarajataajuus on noin 180 Hz eli tee kotiteatterivahvistimen kaiutinasetukset sen mukaan, jakotaajuus surroundeille 180 – 200 Hz. Etenkin 5.1-kaiutinjärjestelmässä Tila voi olla nappivalinta surroundkanaviin, koska sillä saa ilmavamman ja epäkaiutinmaisemman tuloksen kuin suoraan kuuntelupaikalle ääntä säteilevällä normaalikaiuttimella. Immersiivisessä 7.1.4-tms-kanavaisessa kaiutinjärjestelmässä on määritelty tarkemmin, mistä suunnasta minkäkin äänen olisi hyvä kuulua ja silloin tilavaikutelmaltaan alleviivatun epämääräinen Tila ei yksinään ole nappivalinta vaan toimii paremmin alkuperäisessä tarkoituksessaan eli olemassaolevan surroundkaiuttimen signaalia avartamassa.

Toinen selvä käyttökohde on ambiofoniakytkentä, jossa stereojärjestelmän vasemman ja oikean kanavan erotussignaalia toistetaan erillisillä kaiuttimilla tai yhdellä pääkaiuttimien välissä olevalla dipolikaiuttimella. Ambiofonialla saadaan laajennettua stereokuvaa ilmavammaksi ja avarammaksi. Omassa kodissani niin keittiön kuin makuuhuoneenkin kaiuttimet ovat käytännön sijoitusvaihtoehtojen takia turhan lähellä toisiaan ja Tila-kaiutin stereokannan keskellä tekee taustamusiikisoundista selvästi epäkaiutinmaisemman ja miellyttävämmän.

Tilan yleinen tasapainoisuus yhdessä sen kanssa, että siitä ei tule suoraa ääntä kuuntelupaikalle, saa sen toimimaan sujuvasti varsin monenlaisten kaiuttimien kanssa. Toki jos omien kaiuttimiesi äänensävy poikkeaa paljon neutraalista ja haluat niin olevankin, Tila ei ehkä integroidu optimaalisesti.
Lisää Tilaa, rennompi elämä.
Kuvat: Samu Saurama
Kommentointi suljettu.