Työ kesti kaikkineen 3 vuotta ja siihen osallistui yhtyeen lisäksi 50 enemmän tai vähemmän kuuluisaa muusikkoa. Kaikkineen kappaleiden soittamiseen haalittiin kasaan yhteensä 70 sähköistä soitinta, orkesterisoitinta ja etnistä instrumenttia eri puolilta maapalloa. Jotta julkaisun puitteet olisivat kokonaisuuden kannalta soveliaan arvokkaat, on levyn kannessa kiinnitettynä 74 sivuinen runsaasti kuvitettu kirja, joka sisältää otteita Darwinin elämästä ja tieteestä sekä 22 lauletun kappaleen sanat. Loput 30 kappaletta ovat instrumentaaleja. Entistä huomattavammaksi julkaisun tekee se että kyseessä on omakustanne!
XII Alfonso on Ranskalainen, täällä meillä melko vähän tunnettu progeyhtye. He ovat kuitenkin tehneet ja tuottaneet omassa kotistudiossaan Bordeaux’issa musiikia jo 15 vuotta. Yhtye koostuu varsinaisesti kahdesta säveltävästä veljeksestä Philippe ja Francois Claerhout, joiden aivoitusten pohjalta on syntynyt musiikkia kunnioittamaan mm. Odysseysta ja Claude Monetia. Kaikkiaan levyjä on julkaistu jo seitsemän kappaletta kun tämä uusin Darwin huomioidaan. Mukana aktiivisesti on pari vuotta ollut huilisti Stéphane Ducassé sekä vuosia itseoppinut muusikko ja rumpali Thierry Moreno, joka on vastannut lauluosuuksien sovituksesta. Hän nukkui pois vuosi sitten syyskuussa ja tämä uusin levy on omistettu hänelle.
”Missään vaiheessa
musiikki ei yritä vyöryä
ylikierroksilla kuulijaa nurin.”
Philippe Claerhout kertoo, että tämä levy on heidän kunnianhimoinen yritys kuvittaa musiikin keinoin erään kaikkien aikojen merkittävimmän tiedemiehen elämää ja tiedettä. Lopputuloksena on valtaisan muusikkojoukon yhdessä aikaansaama kolmois-CD, kolmituntinen musiikkia, jonka hän toivoo olevan yhtä innoittavaa kuin on Pekka Pohjolan musiikki. Hänen viesti suomalaisille progressiivisen musiikin ystäville on: ”I wish our music is as inspired as Pekka Pohjola’s music, but he was a genius!”.
Levyt seuraavat kronologisesti Darwinin elämää. Ensimmäinen levy eli Vol I kertoo ajasta 1809-35, Darwinin syntymästä ensimmäiseen tutkimusmatkaan Tahitille. Toinen osa kertoo tutkimuksen ja perheellisyyden vuosista 1836-58. Vuonna 1839 Darwin meni naimisiin uskovaisen Miss Emma Wedgewoodin kanssa. Ajatukset tärkeistä asioista erosivat kovin mutta kuolinvuoteellaan kymmenen lapsen isänä Darwin saattoi todeta kuinka hieno vaimo tämä oli hänelle ollut. Viimeinen osa alkaa vuodesta 1859, jolloin Lajien synty -teos julkaistiin ja päättyy Darwinin kuolinvuoteen 1882.
Tällainen järkäle levyksi vaatii aivan erityisen kuuntelutuokion. Hiukan kuin ottaisi Wagnerin Nibelungin sormuksen esille ja uppoutuisi häiriöttä sen syövereihin. Kolme tuntia on toki lyhyt verrattuna Wagnerin em. teokseen mutta on se kuitenkin pitkä tovi kuunnella paneutuen yhtä teosta. Ainakin pissalla pitää päästä käymään välillä ja naposteltavaa pitää varata runsaasti, ettei verensokeri laske ja pilaa kuunteluelämystä. Suoritan tarpeelliset valmistelut, varmistan että puhelin on äänettömällä ja laitan ensimmäisen CD:n pesään…
Lyhyen, Mickey Simmondsin soittaman, hieman särähtävän VST-pianointron (Virtual Studio Technology) kautta Darwinin elämä pyörähtää käyntiin. Musiikki imaisee syövereihinsä tiuhaan vaihtuvien soitinkokoonpanojen ja lyhyehköjen kappaleiden luoman toisiinsa kietoutuvan musiikillisen sikermän kiinnostavuudella. Näin hifistinä on myös todettava että voi hyvä tavaton miten upeasti tämä musiikki on laitettu purkkiin. On dynamiikkaa, resoluutiota ja sävykkyyttä. On elävää soljuvuutta ja sävelmaailmojen läsnäoloa. Tätä saa näköjään kun osaa, haluaa ja saa tehdä työnsä kunnolla. Olen muutoinkin ollut huomaavinani että ranskalaiset eivät osaa kompressoida musiikkiaan pilalle.
Myös se ilahduttaa että musiikki pyrkii toimimaan nimenomaan sävellysten melodioiden ja sovitusten kautta avoimen musikaalisesti soiden. Missään vaiheessa musiikki ei yritä vyöryä ylikierroksilla kuulijaa nurin vaan korvat viihtyvät tunnista toiseen. Tässä musiikissa on sitä ranskalaista eleganssia, paljon rauhaisaa tunnelmointia. Pohjalla on toki rock mutta paljon on jazzin keinoin vietyjä kappaleita ja laulelmissa soi tyylikäs chanson tai aiheeseen sopiva etninen sointi.
Kuuntelen siis tosiaan jo toista tuntia ja nautin. Upeita akustisia soittimia, syntikkajuttuja, orkesteriteoksia ja instrumentaaleja sekä hienosti toteutettuja lauluja. Kaikkien kappaleiden melkoisen tarkka instrumentaatio on luettavissa levyn paksun lehdykän lopusta. Siellä on myös kuvia eksoottisemmista soittimista. Kirjasta selaillessa tulee luettua pätkelmiä Darwinin elämästä ja ajatuksista. En yleensä piittaa paljoa lyriikoista mutta tässä tulee niitäkin seurailtua. Onneksi kuitenkin valtaosa musiikista on instrumentaaleja. Toistaiseksi yksikään kohta ei ole flopannut tai irronnut kokonaisuudesta häiritsevästi.
Kyllä tämä aivan varmasti tulee omassa arvoasteikossani sijoittumaan kaikkien aikojen top kymppiin ja aika näyttää kuinka ylös nousee. Nyt lopetan tämän tarinoinnin ja paneudun musiikkiin. Tämä on niin hyvä levy. Menkää tuonne weppisivuille http://www.xii-alfonso.com/ ihmettelemään. Siellä on koko 74 sivuinen kirjanen selattavissa, levyn tuotantokommentteja luettavissa ja soundcloud näytteitä levystä kuunneltavissa.
Kommentointi suljettu.