Pirttihirmu ei ole harrastekriittinen kolumni, vaan naisen ääni ja näkökulma audiovideo-harrastuksen liepeiltä. Pirttihirmu koittaa ymmärtää harrastajan ja ei-harrastajan väliset kitka-alueet, tutkiskelee sisustuksen ja harrastamisen rajapintaa ja kuvailee harrastajaperheen arkea. Alix Antell on rankemman puoleisen harrastajan avopuoliso, joka on löytänyt tasapainon kodissaan.
Harrastaja vs Sisustaja
Tämähän on Pirttihirmun loogisin aloitusaihe: mies vastaan nainen, sisustaja vastaan harrastaja, tahtojen taisto ja usean parisuhteen maailmansodan alku ja juuri. Uudestaan ja uudestaan.
Valitettavan yleinen keskustelunaihe harrastajapiireissä on kotiongelmat, puhutaan hallituksen luvasta joka asiaan, nillittävästä ja tukahduttavasta voimasta joka uhkaa jokaisessa harrastukseen liittyvässä asiassa. Naisten juorukerhoissa puolestaan päivitellään miesten käsittämätöntä tarvetta hankkia kallista ja joutilasta tekniikkaa, piittaamatta naisten tunteista ja etenkään sisustuksesta (joka on usein erittäin tärkeä asia naiselle). Mikäköhän tässä ajaa parisuhteen jatkuvaan konfliktiin? Onko mies tosiaankin itsekäs ja ihan kiusatakseen haluaa määrätä kaapin paikan olohuonessa? Onko nainen suurin este hyvään äänentoistoon? Vai mikä on ongelma? Onkohan yksinkertaisesti se, että ymmärrys toisen osapuolen tarpeista on vaillinainen – puolin ja toisin?
Miehen ja naisen aivot
Miehen ja naisen aivojen välillä on fysiologinen ero, se on tieteellisesti todistettu. Mies keskittyy hyvin yksityiskohtiin ja hahmottaa tilaa paremmin kuin nainen (mietipä vain, miten nainen ja mies pysäköivät autoa). Nainen puolestaan havainnoi kokonaisuuksia paremmin kuin mies ja hallitsee sen kuuluisan moniajon (katsoo televisiota, kutoo ja vahtii lapsia samaan aikaan kuin pitää hellaa silmällä). Miehen aivot käsittelevät asioita yksi kerrallaan, jolloin kaikki muu unohtuu. Nainen ei voi käsittää tätä, sillä hänen aivoissa kaikki liittyy toisiinsa ja kaikki vaikuttaa kaikkeen (tästä on olemassa englantia taitavalle aivojen erot loistavasti selittävä videoklippi LINKKI ). Tässä siis on ongelman ydin ja juuri, aivomme toimivat eri tavalla ja osapuolilla on vaikea ymmärtää toista tapaa ajatella.
Karrikoitu tilanne: Mies haluaa kotiteatterin. Nainen haluaa harmonisen sisustuksen. Mies mene lounastauolla internettiin ja rakastuu jättimäiseen, mustaan taulutelevision ympärille koottuun kotiteatterisettiin. Hän sanoo naiselle heti töistä kotiin tultuaan, että haluaa taulutelevision olohuoneen paraatipaikalle. Nainen katsoo eteerisen valkoista ja beessiä sisustustaan, joka on juuri kauniisti taitettu petroolinisinisillä tyynyillä, taulunkehyksillä ja kyntteliköillä, jotta sopiva kontrasti saavutettaisiin ja paraatipaikallahan on hienosti hyllykköön piiloon sopiva normaali taulutelevisio.
Nainen kuvittelee suuren, mustan lepakon keskelle kovalla suunnittelemisella toteutettua feng shuitaan. Miehensä tuntien nainen arvaa, että kohta mies kertoo, että pakettiin kuuluu näin ja näin monta kaiutinta, kaapelia ja kirjainlyhennelmää, jotka miehen maailmassa jotenkin nostavat laitehirvityksen viileysastetta entisestään. Ja lisää nollia hintalappuun. Naisen niskakarvat ovat jo pystyssä ja kurkussa orastaa ”Yli kuolleen ruumiini”. Mies puolestaan pitää nämä lisäominaisuudet tässä tilanteessa omana tietonaan, sillä hän tuntee naisensa ja tietää toisen saavan hermoromahduksen, jos mies intoa puhkuen kertoo kaikki herkulliset yksityiskohdat. Hän ajattelee, että alkujärkytys taitetaan taulutelevisiolla ja muut osat kotiteatterista ujutetaan mukaan suunnitelmaan hiljalleen, huomaamatta. Mies on auliin tietämätön siitä, että nainen haistaa tämän suunnitelman kaukaa. Ja tässä kohti alkaa kolmas maailmansota. Jälleen kerran.
Väittely siivousvuoroista, kenkien ostamisista ja veronpalautusrahojen käytöstä jatkuu, kunnes joku seuraavista lopputulemista toteutuu: 1. Mies luopuu ajatuksesta kokonaan ja tietää miehuutensa hiljaa kärsivän kun hän joutuu kertomaan tästä harrastajaystävilleen, joille jo on ylpeänä ilmoittanut perheenlisäyksestä. 2. Mies hankkii pienet laitteet koska hänen pitää saada tahtonsa läpi/näyttää kompromissitaitonsa, mutta ei halua jatkaa riitaa. Ja inhoaa laitteitaan. 3. Mies hankkii laitteistonsa ja nukkuu sohvalla sen kanssa X-aikamääreen verran. Naisen näkökulmasta samat vaihtoehdot näyttävät tältä: 1. Mies tulee järkiinsä eikä osta laitteita. 2. Mies ostaa suunniteltua pienemmät, mutta yhtälailla isot ja rumat laitteet, joita on vaikea saada sopimaan sisustukseen ja mies marisee vielä siitä, että nainen saisi olla tyytyväinen 3. Mies ostaa suunnittelemansa laitteet ja saa luvan elää laitteidensa kanssa, nainen on syvästi loukkaantunut, että häntä ei kuunneltu tai kunnioitettu päätöksessä.
Miten tältä tilanneelta voisi välttyä? Sehän olisi aika lailla paras tilanne kaikkien osapuolten kannalta. Selvää, kaikille sopivaa vastausta ei liene olemassa, mutta jotain helpottavia tekijöitä on varmasti olemassa.
Ratkaisukeinoja
Sen me kaikki tiedämme, että nainen on suvereeni asioiden perustelija ja neuvottelija. Nainen tuntee miehensä heikkoudet ja vahvuudet ja saa useimmiten jotenkin tahtonsa läpi. Jos ei saa, tuntee mies sen kyllä tavalla tai toisella nahassaan. Miten mies voi oppia yhtä hyväksi neuvottelijaksi?
Yksinkertaisesti sanottuna, onnistuneen ”mähaluun”-keskustelun voi verrata seksiin. Nainen syttyy hitaasti, häntä ei saa yllättää takavasemmalta vaan hänet pitää kutkuttaa mukaan tilanteeseen. Paras tilanne on, kun kummankin osapuolen tarpeet tyydytetään. Eli. Kun mies on keksinyt haluavansa seksiä, eikun kotiteatterin, pitää nainen saada haluamaan se myös. Mies voi maalata mielikuvia uusista ensitreffeistä, jolloin lapset laitetaan mummolaan yökylään, pöytään katetaan kynttiläillallinen ja sen jälkeen katsotaan elokuva sylikkäin. Mikä vaan saa naisen syttymään seksin, eikun siis sen kotiteatterin suhteen. Nainen pitää siitä, että hänet hurmataan, kotiteatteri hankitaan naista ja yhteistä aikaa varten. Parhaimmillaan tämä saa parisuhteenkin kukoistamaan.
Muitakin tapoja on ”lämmitellä” naista. Mies voi esimerkiksi asettaa itselleen tavoitteita ja palkintoja, joista nainen ei voi kieltäytyä: ”Kulta, ajattelin koittaa laihduttaa, ajattelin, että jos saan pudotettua kymmenen kiloa, niin saisin ostaa minulle kotiteatterin, mitä mieltä olet?”. Tai naiselle voi luvata jotain mitä hän kovasti haluaa, ja mies saa puolestaan kotiteatterin. Naiselta voi myös pyytää apua ja siten sisällyttää hänet suunnitteluun ja antaa hänelle tunne siitä, että hän hallitsee kodin sisustuksen: ”Haluaisin toooosi ison telkun, mutta keksisitkö tavan, millä sen saisi sopimaan meidän olohuoneeseen?”. Jos nainen ei heti innostu, niin asia kannattaa ottaa esille useamminkin, luontevissa tilanteissa. Esimerkiski kuuluisissa tilanteissa, jolloin nainen kysyy ”mitä ajattelet?”.
Kun naisen saa koukutettua AV-sisustamiseen, voi mies pyytää naiselta apua akustointiongelmiin, laiteratkaisuihin ja moneen muuhun asiaan, joihin naisen rahkeet riittävät paremmin. Ja tässä nainen nopeasti huomaa, etteivät harrastus ja sisustus välttämättä riitele keskenään. Jos miehelle ei ole väliä miltä laiteteline näyttää, voi hän antaa naisen suunnitella se mieleisekseen. Mies voi antaa naisen kaapeloida ja suunnitella subbarin paikkaa. Ja yhtäkkiä nainen näkee ja ymmärtää miehen sielunmaisenaa piirun verran enemmän. Joskus paras kompromissi on jakaa kodin harrastetilat naisen ja miehen tiloihin (jos neliöitä riittää). Miehelle on erittäin antoisaa saada puuhata omassa leffahuoneessaan joka saa olla juuri niin mullinmallin kuin mies sen haluaa olevan. Ja naisen ei tarvitse katsoa sotkua ja miettiä minne kaikki kaapelit saisi piilotettua.
Tietenkin on tähän kaikkeen olemassa myös nopeampi tapa. Jos osapuolet saavat avoimen ja rakentavan keskustelun aikaiseksi ja sopivat selvät pelisäännöt harrastuksen suhteen niin kummallakin osapuolella on paljon helpompi toimia. Näitä sopimuksia pitää kuitenkin osata (ja haluta) noudattaa puolin ja toisin, sillä ne perustuvat toisen kunnioittamiseen. Pienikin vilppi kaataa korttitalon pahemman kerran.
Osapuolien on muistettava, että koti tosiaan on kumpaakin varten ja kummankin mielipiteillä on väliä. Kaiken pohjana on loppujen lopuksi kunnioitus ja toimiva kommunikaatio pariskunnan välillä ja ennen kaikkea se, että sekä nainen että mies ymmärtävät, mikä on toiselle tärkeää. Silloin osaa joustaa siitä, mikä ei itselleen ole yhtä tärkeää.
Love and peace.
Alix Antell
4 Comments
Loistotekstiä, hyvin
Loistotekstiä, hyvin oivaltavaa!
Odotan innolla seuraavaa kolumnia!
Kyllä tosi on, että toinen ei
Kyllä tosi on, että toinen ei ymmärrä kovin usein toisen harrasteita, jos tuntee jäävänsä niistä osattomaksi ja ulkopuolelle. Kirjoittaja tuo kattavasti useita tuoreita vaihtoehtoja tilanteen hallitsemiseksi. Toisaalta…Ehkä paras ratkaisu miehen kannalta on hankkia se jumalattoman suuri maailman hienoin highendmegahyperkotiteatterihässäkkä jo ENNEN sitä parisuhdetta:)
Pirttihirmu kiittää
Pirttihirmu kiittää kommenteista ja runsaasta jaosta! Mitä tulee Mikon kommenttiin siitä, että pitää hankkia se julmettu superlaitteisto ennen naista, niin näen siinä piiiiikkuriikksen vaaran. Eli näin toimiva voipi osoittautua miespuoliseksi ”kissanaiseksi” 😉 Toisin sanoen se voi hyvin olla yhtä räikeä punainen vaate naiselle, kuin se, että nainen ensitreffeillä kertoo miehelle omistavansa viisi kissaa 😉 Kyllä niitä miehiä on, jotka eivät viidestä kissasta hätkähdä, mutta käsi ylös, sinkkumiehet, kuinka moni ei hätkähdä pätkääkään? 😉
Hieno ja oivaltava kirjoitus
Hieno ja oivaltava kirjoitus ja niin tuttuja tilanteita 🙂