Pelkistetty soundbar parantamaan telkkarin ääntä. Selvä juttu. Paitsi jos terästettäisiin sitä kuitenkin optiona saatavilla langattomilla surroundkaiuttimilla ja subwooferilla. Näistä etenkin subwooferin lisääminen kokonaisuuteen parantaa järjestelmän yleistä sointia yllättävän paljon. HEOS ei siis olekaan yksinkertainen ”tämä on nyt tässä” -ratkaisu.
Koko HEOS-järjestelmän pääpointti on se, että samaan HEOS-ohjauspintaan kytkettäviä malleja on runsaasti. Voit aloittaa yhdellä tarkoitustasi palvelevalla tuotteella ja laajentaa järjestelmää tarpeen mukaan myös useita eri tiloja kattavaksi kokonaisuudeksi. HEOS-tuoteperhe sisältää yksittäinkin toimivia kaiuttimia kuten Bar-soundbar tai HEOS 1 HS2 -aktiivikaiutin, sekä kokonaisuuden osia kuten HEOS Subwoofer ja HEOS Link -esivahvistin, jonka perään voit kytkeä aktiivikaiuttimet, päätevahvistimen tai erillisen DA-muuntimen järeämmässä laitteistossa. Myös lukuisat Denonin AV-vahvistimet sisältävät HEOS-tuen.
HEOS-järjestelmän ajatus on se, että jokainen näistä yksittäisistä laitteista tarjoaa sinulle kaikki oleelliset modernit musiikkipalvelut. Suomalaisille tutuimpien Spotifyn, Tidalin ja Deezerin lisäksi tuki ulottuu myös useisiin muihin palveluihin, jonka lisäksi HEOS-purnukat osaavat luonnollisesti toistaa verkkolevyllesi tallennetun musiikin. HEOS-tuoteperheestä voit sitten valita juuri ne komponentit jotka vastaavat omiin tarpeisiisi.
Iso soundbar
Litteiden televisioiden ääni on vähintään 99 prosentissa tapauksia ala-arvoisen huono. Jos äänenlaatuun kaipaa parannusta, ovat yksinkertaisimmat vaihtoehdot aktiivikaiutinpari tai soundbar. Soundbarin etu on monelle visuaalinen, vain yksi palikka telkkarin yhteydessä. Lisäksi laadukkaassa ääniputkessa on monesti myös riittävästi liitäntöjä jotta se voi toimia koko audiovisuaalisen laitteiston keskuksena.
Denon HEOS Bar -soundbar ei ole soundbariksi kovinkaan pieni tai huomaamaton. Halvoista malleista poiketen se tukee Blu-ray-levyjen Dolby Digital True HD ja DTS Master Audio -ääniformaatteja, vanhempien ääniformaattien lisäksi. Lisäksi sitä on sanottu passelisti ilman subwooferiakin toimivaksi, joten otin sen testiin. Ja varmuuden vuoksi sille kumppaniksi myös subwooferin ja vielä surroundkanavatkin. Ajatus oli kokeilla, selviääkö jääräpäinen hifiharrastaja televisionkaan kanssa pelkällä soundbarilla, millaista sillä on kuunnella musiikkia ja miten pitkälle tilanne muuttuu lisäkaiuttimilla.
HEOS Bar puskee ulos hyvin uskottavan määrän bassoa.
Iso Bar, iso ääni
Ollakseen pelkkä soundbar, ei toki häviävän pieni sellainen, HEOS Bar puskee ulos hyvin uskottavan määrän bassoa. Ei se toki ole sama asia kuin laadukas erillinen subwoofer – sekä alimmat vavahdukset että paras sävyjen erottelu puuttuvat, mutta action-pätkälläkin pelkkä Bar riittää monelle. Jos eroa normaaliin television omaan kaiutinjärjestelmään vertaisi kuvauksella ”kuin yö ja päivä”, vähättelisi.
HEOS Bar levittää ääntä ihan passelisti pitkin etuseinää, mutta se ei edes yritä luoda koko tilaa täyttävää äänikenttää. Osa markkinoilla olevista soundbar toteutuksista pyrkii taikomaan yhdestä kompaktista kotelosta käsin kuuntelijan ympäröivän äänikentän, mutta tällaisista signaalimanipulointiin pohjautuvista ratkaisuista seuraa helposti myös häiritseviä sivuoireita. Bar pitää soundimaailman etuseinällä, mutta välttää liioitellun keinotekoisen tilatoiston kaikki ei-toivotut oireet. Oikeaa surroundääntä varten on Bar-soundbariin tarjolla sitten se pari HEOS 1 -aktiivikaiuttimia.
Bar-soundbarin äänensävy on selvästi kaupallisen muhkeaan suuntaan kallellaan, kuten melkein kaikissa markkinoiden soundbareissa. Suurimmalla osalla materiaalia tämä on juuri sitä, mitä kuluttajat siltä odottavatkin. Pienenä sivuoireena matalaääniset miehet saavat superkeuhkot ja tuppaavat vähän kumisemaan välillä. Korostettu muhkeus on myös hieman pois artikulaatiosta, mutta ei se vielä tarkoita, etteikö dialogista saisi ihan sujuvasti selvää.
Siirryttäessä telkkarin ääniraidoista puhtaaseen musiikkiin HEOS Barin ääni pysyy luonteeltaan tietysti samanlaisena kuin televisiosta toistettavalla materiaalilla. Diskantti on sopivan kirkas olematta tippaakaan rasittava, mutta keskialue soi mehevän muhkean bassotoiston takia hieman etäisenä.
Se on varmaan selvää kaikille, ettei HEOS Bar ole hifiharrastajan ratkaisu (sellaisen annan artikkelin lopussa). Sen äänestä puuttuu kyky kaivaa esille kaikki ääniraitaan ujutetut pienet yksityiskohdat ja basso on ylenpalttisen muhkea. Sen sijaan Bar-soundbarin suorituskyky riittää siihen, että elokuvaa katseltaessa huomio kiinnittyy itse elokuvaan, eikä heikkoon äänenlaatuun ja vaikeasti seurattavaan dialogiin. Molemmat seikkoja, jotka riivaavat perinteisiä taulutelevisioita. Dialogista saa ihan riittävän hyvin selvää, tehostemurinat toistuvat mehevinä ja voit keskittyä asioiden vaikeaksi tekemisen sijaan vain katsomaan hyvää ohjelmaa.
Onko enemmän parempi?
Soundbaria ajatellaan yleensä telkkarin ääressä olevana yksittäisenä putkilona. Vain se, muuta ei tarvita. Minua kiinnosti huomattavan paljon, miten paljon HEOS-järjestelmän mahdollistamat lisäkanavat parantaisivat lopputulosta. Lisäkanavien, HEOS 1 HS2 -aktiivikaiuttimien lisääminen surroundkaiuttimiksi ja HEOS Subwoofer -subbarin ymppääminen mukaan toi sekä odotettua että yllättävää parannusta.
Surroundien ja subbarin ymppääminen mukaan toi sekä odotettua että yllättävää parannusta.
Se tuskin yllättää ketään, että aidoilla ja oikeaoppisesti sijoitetuilla surroundkanavilla tilavaikutelma kasvaa valtavasti suuremmaksi ja uskottavammaksi. Sekään ei varmaan yllätä, että subwooferin lisääminen parantaa bassotoistoa.
Ensimmäinen yllättävä seikka oli miten paljon subwoofer bassoaluetta parantaa. Ulottuvuutta tulee lisää eli bassot kouraisevat selvästi matalammille taajuuksille ja potku paranee huomattavasti, iskut tuntuvat iskuina eivätkä vain pelkän Barin jatkuvampana tasaisena murinana. HEOS Subwoofer ei ole halpa subwoofer, joten saa siltä tietysti odottaakin suorituskykyä.
Artikulaatiota peittävä muhevuus poistuu ja tilalle astuu selkeästi dialogin toistava sävy.
Suurin yllätys on kuitenkin se, että ohjaamalla basso erilliselle subwooferille, soundbarin äänensävy muuttuu. Artikulaatiota peittävä muhevuus poistuu ja tilalle astuu selkeästi dialogin toistava sävy. Kuka olisi veikannut, että lisäämällä järjestelmään subwoofer, saa omaan ulkomaankielen kuullun ymmärtämiseen yhtä paremman arvosanan?
HEOS 1 HS2 -sivujuoni
HEOS 1 HS2 on muuten paljon muutakin kuin soundbariin surroundiksi kytkettävä mollukka. Kaiuttimeen voi ostaa satasella pohjaan kiinnitettävän akun, jolloin se on helppoa napata kainalossa verstaalle, terassille, rannalle, kasvihuoneelle tai mihin vain. Sääsuojaus pitää huolta siitä, etteivät ensin musiikki ja sitten kuuntelijan pinna katkea vaikka olosuhteet olisivat hieman epäedullisemmatkin. Jos et halua ostaa erikseen myytävää HEOS 1 Go Pack HS2 -akkua, mukana olevan virtalähteen johto on poikkeuksellisesti kiitettävän pitkä eli kaiuttimen ei tarvitse roikkua töpselissä kiinni.
Kun HEOS 1 kulkee mukana, on Bluetooth luonnollisin tapa kytkeä se musiikkia soittavaan puhelimeen. Ja pelkkänä yksittäispurkkina HEOS 1:n äänenlaatu on kokoluokassaan Bluetooth-aktiivikaiuttimien kärkipäätä. Bassoilla on murahdusta, mutta ei tarpeetonta paksuutta, joka söisi oleellista keskialuetta. Diskantti on sopivan kirkas ja riittävän puhdas ja se oleellisin informaatiota välittävä alue – keskialue – toistuu selkeänä. Kalliimmalla kaiuttimella tapaa saada määrällisesti enemmän bassoa, mutta ei välttämättä enää juurikaan parempaa kokonaisäänenlaatua. Ja olen edelleen sitä mieltä, että hampurilaisessa ketsupille on optimimäärä. Jatkuva ketsupin lisääminen ei tee purilaisesta koko ajan parempaa. Sama pätee basson määrään.
HEOS 1 HS 2:n yleissävy on iloisen menevä, hyvin kulkeva, mutta ei yhtään rasittava tai riipivä. Jos haluat bassoa oleellisesti tuhdimmin on yksinkertaisin ratkaisu laittaa kaiutin seinän viereen ja ellei se vielä riitä, niin toisenkin seinän viereen (kyseistä paikkaa kutsutaan usein nimellä nurkka). Huomioitava seikkana mainittakoon se, että jos HEOS 1 HS2 on määritelty HEOS Bar -soundbarin surroundkanavaksi, se ei samaan aikaan ole vapaasti käytettävänä muuten. Jos siis kaipaat mukaan napattavaa kaiutinta, kannattaa tähän käyttöön hankkia erillinen yksilö.
Kallis, hintansa arvoinen vai ihan hitti?
Denon HEOS -järjestelmä on kokonaisuutena hyvin pitkälle mietitty. Älypuhelinsovelluksella on helppoa ohjata kaikkia laitteita ja sitä, missä musiikki soi ja soiko eri tiloissa sama vai eri musiikki. Ilman langattoman verkon mahdollistamaa yhtenäisyyttäkin yksittäiset komponentit toimivat mainiosti Bluetooth-kaiuttimina, ellet halua kytkeä ohjelmalähdettä niihin johdolla (joka sekin luonnollisesti onnistuu). Halvemmalla kyllä saa samaan äänenlaatuun pystyviä laitteita, mutta tällöin ominaisuuksista pitää sitten olla valmis tinkimään paljon.
Mutta HEOS Soundbar, miten pitkälle se puolustaa paikkaansa? Yksittäisenä esineenä se on rennon ja helpon kuuloinen. Puristisen hardcore-hifistin vinkkelistä mietittynä se on ylenpalttisen muhkeasti soiva, mutta toisaalta sellaiseksi moni hifilaitteistonsakin soundin toivoo. Minkä vain litteän telkkarin äänentoistonhan HEOS Soundbar pesee 6-0 vaikkei ääniputkea olisi vielä edes purettu pakkauksesta.
Hifimaailma-lehti kommentoi HEOS Bar -soundbaria ja lisäosia 7/2017-numerossa ”Ääni on erittäin miellyttävä, ja subwoofer on joukon parhaita. Basso potkii napakasti eikä sotke muun äänialueen toistoa. Keskialueella on vähän tukkoisuutta, mutta puheäänestä saa silti hyvin selvää.” Trusted Reviews sanoi: ”Miltä HEOS Bar sitten kuulostaa? Aika pirun hyvältä, sekä sellaisenaan että täydellä 5.1-konfiguraatiolla HEOS Subwoofer ja HEOS 1 -kaiuttimilla terästettynä”.
Liitännät ovat oikein hyvät television yhteyteen, neljä HDMI-liitintä riittää pitkälle vaikka olisikin satelliittiboksia ja pelikonsoleita. Sitten vielä analogitulo ja digitulo sekä optisena että koaksiaalisena päälle. Parasta on kuitenkin laajennettavuus. Pistorasioita modernissa kodissa tapaa olla paljon, eli niin subwoofer kuin surround-kaiuttimetkin voidaan sijoitella mielekkäille paikoille ja kaikkien laitteiden liittyminen kodin langattomaan sisäverkkoon mahdollistaa toiminnan ilman lisäkaapeleita.
Pelkkä HEOS Bar -soundbar ei verkkoyhteyttä välttämättä tarvitse, mutta laajennus monikanavaisuuteen sen kyllä kaipaa. Ja silloin on syytä ottaa huomioon, että kotiverkon laatu on oleellinen tekijä. Jos et koe olevasi verkkorakentamisen asiantuntija, on turvallisempaa ostaa kaiutinjärjestelmä sellaisesta liikkeestä, joka pystyy tarvittaessa auttamaan käyttöönotossa ja mahdollisessa kotiverkon osien päivittämisessä tai verkkoasetustesi optimoinnissa. Halvin löytämäsi Google Kääntäjällä käytettävä verkkokauppa ei todennäköisesti näitä palveluja tarjoa,
HEOS ei ole halvin tapa saada telkkarin ääni paremmaksi. Sen juju on tarjoushintalapun sijaan yksittäisten osien laatu, laajennettavuus, kattavat ominaisuudet ja isommankin monihuonekokonaisuuden toimiminen.
Ellei Bar-soundbar tunnu sinulle sopivalta ratkaisulta niin hifimielessä täysverisempi ratkaisu on sitten HEOS AVR -viritinvahvistin. Se tarjoaa kaikki ne langattoman järjestelmän ominaisuudet kuin Bar-soundbarkin, saman yksinkertaisen selkeän käyttöliittymän ja siihen voi yhtälailla yhdistää HEOS Subwoofer ja HEOS 1 -kaiuttimet. HEOS AVR:n kanssa voit vain valita kolme etukaiutinta juuri sen mukaan, mistä äänensävystä ja ulkoasusta pidät.
Denon HEOS Bar -soundbarin ainoa varsinainen ongelma ei ole äänenlaatu, liitäntöjen riittävyys tai ominaisuudet – ne ovat kaikki soundbariksi hyvällä mallilla. Ongelmaksi voi ennemminkin muodostua päätöksenteko siitä, minkä kokoisen järjestelmän haluaa.
Kommentointi suljettu.