Roksanin edullisin ja keskihintainen stereovahvistin poikkeavat toisistaan paljon niin varustelun kuin äänenlaadunkin suhteen. Hintaero sen sijaan on pieni.
Roksan kuuluu brittimerkkeihin, joista puhutaan kotimaassaan paljon ja Suomessa valitettavan harva on edes kuullut valmistajasta. Ja ainakin näiden kahden vahvistimen perusteella pitäisi puhua todella paljon, äänenlaatu on loistava ja varustelussa on hyvin paljon älliä. Kumpikaan malli ei ole tässä kuussa esitelty, mutta ei se haittaa mitään. Molemmat ovat edelleen yhtä hyviä vaihtoehtoja kuin lanseerauksensa aikaan.
K3 on laadukas yleiskone, äänenlaadultaan kova peli 1 590 euron hintaan suhteutettunakin. Sen verran laadukas, että sen soundi kelpaa vaativallekin musiikinkuuntelijalle, mutta siitä huolimatta kyseessä ei ole peribrittiläinen palapeli vaan yksi laite, joka hoitaa kaiken oleellisen. Roksan K3:ssa on kuulokevahvistin, RIAA-korjain levysoitinta varten ja koko perheen käyttöä helpottamaan myös Bluetooth-vastaanotin.
Noin 1,5 kertaa K3:n hintainen Caspian M2 on äänenlaadultaan vielä oleellisesti parempi, mutta keskittyy sitten vain siihen yhteen asiaan. Kun K3:n äänenlaatu ei riitä, onkin tyypillistä, että lisäominaisuudet kuten RIAA valitaan tarkasti ja toisaalta niistä ollaan valmiita maksamaan laadun mukaan. Levysoitinta varten luonnollisin vaihtoehto on Roksan RPP, valmistajan oma laadukas levysoitinesivahvistin. Kuulokevahvistin taas on pitää valita sen mukaan, mitkä kuulokkeet käytössä on.
Järkevästi liitettävät
Valmistajalla ei ole mallistossaan erillistä esivahvistinta, mutta molemmat K3 ja Caspian M2 mahdollistavat lisäpäätevahvistimen liittämisen. K3:ssa on yksi pre-out-liitäntä, Caspian M2:ssa kaksi eli siihen saa vaikka kaksi päätettä sisällä olevien vahvistinasteiden lisukkeeksi. Näin käyttäjä voi halutessaan tehdä bi-ampingin tai Caspian M2:lla jopa tri-ampingin.
Vastaavasti K3:ssa on suoraan AV-vahvistinta varten äänenvoimakkuussäätimen ohittava AV Bypass -tulo ja ne jo mainitut MM-levysoitintulo, kuulokeliitäntä ja aptX-tasoinen Bluetooth-vastaanotin. Jos muu perhe ei jaksa uppotua hifiharrastajan ohjelmalähteiden toimintaan, sen kuin streamaa tabletilta tai puhelimelta omaa mielimusiikkiaan.
Molemmissa on viisi linjasisääntuloa, mutta sillä erotuksella, että Caspian M2:ssa voit valita käytätkö CD-tulossa balansoimatonta RCA-liitäntää vai balansoitua XLR-liitäntää, jos soittimesi sitä tukee. Eikä siihen toki ole pakko kytkeä juuri CD-soitinta, mikä vain ohjelmalähde käy.
Jykevä ja tiukkarytminen – K3
Omaan käyttöön sopivat liitännät ovat toki tärkeä asia, mutta vielä tärkeämpää on se, että äänenlaatu innostaa kuuntelemaan seuraavankin albumin. Esitehifisti saattaa ihmetellä, miksi K3:ssa on 140 wattia tehoa kahdeksaan ohmiin ja Caspian M2:ssa ”vain” 85 wattia, mutta jälleen kuuntelu osoitti, että numeroiden perusteella ei voi arvuutella äänestä yhtään mitään.
Roksan K3:n soundi on jotain ihan erilaista, mihin tässä hintaluokassa on tottunut. Ensimmäinen korviinpistävä piire on yhdistelmä voimaa ja rauhallisuutta. Usein erottelukykyä koitetaan alleviivata sillä, että bassopää jätetään tipan miedoksi, mutta ei K3:ssa. Bassopään ruutia on kiitettävän hyvin, mutta se ei peitä keskialueen sävyjä yhtään alleen.
Toinen hyvin nopeasti selväksi käyvä asia on rytminen ote, joka vie musiikkia hyvää tahtia eteenpäin. Jopa Katie Meluan siirappinen vakiotestiraita Shy Boy tuntuu kulkevan oikein hyvin! George Bensonin Somewhere in the East -biisin alussa oleva tilavaikutelma välittyy selvänä ja paljastaa K3:n piirtävän stereokuvaa tarkasti ja määrätietoisesti. Utua tai ylenpalttista ilmavuutta ei ole. Vain se, mitä äänitteelle on taltioitu. Tilapäisesti hukkaamani kaukosäädin kyllä ärsyttää koska joudun nostamaan hanurini kuuntelutuolista saadakseni musiikin kovemmalle. Siihen K3 yllyttää hyvin helposti vakaan kulkevalla ja jykevästi iskevällä luonteellaan.
Tälläinen dynaaminen ja voimalla kulkeva luonne sopii nimenomaan rockille ja rytmimusiikille. Tai niin minä olen tottunut ajattelemaan. Vaan kummasti Roksan K3 saa ryhtiä myös Tšaikovskin Kevääseen. Ja nyt jousisto saikin yhtäkkiä kuultavasti lisää selkeyttä kun tahti välittyi hyvin määrätietoisena ja selkeänä. Nopeasti minulle tutumpi teos, Stravinskyn Kevätuhri soimaan. Ja taas ylös penkistä, jotta saan lisää äänenvoimakkuutta ja lisää tunnelmaa. Täytyy tosiaan löytää se kaukosäädin, kohta siitä pitäisi ottaa kuvakin…
Tila piirtyy tälläkin hallittuna, istun hyvin lähellä orkesteria eli kuuntelen enemmän sitä kuin salia. Ja se K3:n voima nostaa painostavat kohdat erityisen painostavina esille rytmisen täsmällisyyden naputtaessa juuri oikeissa kohdissa niskavillat pystyyn.
Soljuvuutta, helppoutta ja puhtautta – Caspian M2
Jatkan Roksan Caspian M2:lla samaa Kevätuhria, johon K3:lla jäin. Ero vahvistimien välillä on selvä ja oikeastaan suurempi kuin Caspian M2:n ja K3:n hintaerosta voisi arvata. Musiikki saa lisää sävyjä, luonnollisuutta ja aitoutta. Ja nuo asiat parantuvat huomattavan paljon.
Musiikki saa lisää sävyjä, luonnollisuutta ja aitoutta.
Joskus käy niin, että siirtyminen mallisarjassa ylöspäin parantaa vain hifimääreitä. Ääntä saa enemmän, säröä vähemmän, yksityiskohtia tarkemmin, enemmän bassokontrollia ja sellaista. Musiikin sisällön välittyminen voikin kuitenkin heikentyä ja kuuntelun innostavuus kärsii. Roksan ei kompastu tähän yhtään, Caspian M2 yllyttää vielä K3:a selvästi enemmän uppotumaan musiikkiin ja välittää siitä saatavan nautinnon vahvempana.
Tila avautuu hengittämään selvästi K3:a välittömämpänä, Caspian M2 saa monet kalliimmatkin vahvistimet kuulostamaan verhon takana käsijarru päällä laahustavilta. Vaikka K3 onkin rytmitoistossa hyvä, Caspian M2 hoitaa senkin sekä tarkemmin että vapautuneemmin, vähemmän alleviivaten. George Bensonin Somewhere in the East soi selvästi intiimimmin suoraan edessäni kuin pikkuvelivahvistimella. Jos K3 olikin hyvä niin Caspian M2 saa hanurin hinkkaamaan kuuntelutuolia rytmin mukana ja sukat pyörimään jaloissa. Caspian M2:n soundi on hyvin helppo, ilmava, elävä ja välitön. Se innostaa uppoamaan musiikkin tavalla, joka ei hifissä ole mitenkään itsestäänselvää.
Suoraan sanottuna jokaisen yhtään musiikista kiinnostuneen pitäisi kokeilla, mitä Caspianin tasoinen vahvistin tekee äänelle. Caspian M2 kuuluu niihin laitteisiin, joiden kanssa silmäkulmat saadaan kostumaan ja se maksaa kuitenkin vain vähän yli kaksi tuhatta euroa. Onhan se reipas summa rahaa, mutta jos sillä saa jotain, joka tekee sinut kerta toisensa jälkeen, vuosi toisensa jälkeen kyynelehtivän onnelliseksi niin summa ei ole paha.
Totta puhuen Caspian M2 on niin hyvä, että harva järeäänkään hifiin hurahtanut osaa kaivata parempaa äänenlaatua. Se pärjää sujuvasti erittäin usein kiittelemilleni Hypexin vahvistinmoduuleille ja pesee ne mennen tullen siinä, että tämän kanssa ei tarvitse itse rakentaa pelottavaa verkkojännitettä käyttävää laitetta. Minä voisin hyvin kuunnella tätä maailman tappiin saakka (vaikka pysynkin huonosti housuissani kun tiedän, että saan ehkä valmistajan Blak-lippulaivan vielä myöhemmin kuunneltavaksi).
Hämmennyksen hiljalleen laannuttua
Tuhannen euron molemmin puolin alkaa olla hyvin tarjontaa stereovahvistimista, jotka niputtavat nykykuluttajan kaikki oleelliset ominaisuudet samoihin kuoriin. Bluetooth-vastaanotto on uutta verrattuna vintage-laitteisiin, mutta sekin on mukavaa, että liitännät sekä kuulokkeille että levysoittimelle ovat taas takaisin.
Hyvin tehty tukeva perusolemus on toki oleellista ja erityisen hyvä mieli Roksaneissa tuli siitä, että kummassakin on tuntumaltaan erinomainen äänenvoimakkuuden säädin. Kyllä, useinhan näitä ohjataan kapulalla kauempaa ja joku digiohjattu säädin on kanavatasapainon suhteen vielä hyvääkin potentiometriä tarkempi. Vaan silti, se tuntuma kun kääntää laadukasta nuppia. Tulee sellainen olo, että on asiasta itse hallinnassa eikä sähköaivojen armoilla.
Roksan K3 kuuluu näiden kohtuuhintaisten moniosaajien äänenlaadulliseen kärkeen. Siinä ei ole halvimpien tylsyyttä ja karheutta eikä keskihintaisten basson keveyttä. Maksaahan se vähän enemmän, mutta rahalla saa niin ulkoista uskottavuutta kuin sisäistä kauneuttakin. Jos tähtäimessä on yksi laite, joka hoitaa kaiken, Roksan K3 on erittäin suositeltava vaihtoehto. Paitsi…
Isoveli Roksan Caspian M2 maksaa enemmän kuin K3. Ja siitä puuttuvat nuo kaikki tilpehöörit. Mutta sen äänenlaatu on häkellyttävän hyvä ja siihen nähden se on ihan ilmainen. Uuden henkilöauton hintaiset vahvistimet toki ovat vielä vähän parempia, mutta harva niitä Suomessa ostaa. Caspianin äänenlaatuun tutustuminen sen sijaan on melkeinpä oleellinen osa musiikinkuluttajan yleissivistystä, se on parhaan kuuloisia vahvistimia, jota on eteen tullut. Ja se ei ole ihan pieni saavutus tuolla runsaan kahden tuhannen euron hintalapulla.
Caspian M2:n kanssa on toki syytä muistaa, että kyse on pelkästä vahvistimesta. Se kaipaa hyvä-äänisen ohjelmalähteen kuten myös kaunisääniset kaiuttimet seurakseen, mutta oikeassa seurassa se ei ole pullonkaula vaan antaa kaikkien muidenkin loistavien hifilaitteiden loistaa ja tuottaa sitä tärkeintä: suuria elämyksiä lempiteostemme ääressä.
Lyhyesti: Roksan K3 on kovan luokan moniosaaja ja Caspian M2 jumalaisen kaunisääninen pelkistetty stereovahvistin.
Hinnat
K3: 1 590 euroa
Caspian M2: 2 290 euroa
Maahantuoja: Concept Hifi
Kuvat: Samu Saurama
3 Comments
Muistaakseni Neljä
Muistaakseni Neljä vuodenaikaa on Vivaldin teos, ei Tsaikovskin 🙂
Olipas lahopäinen kirjoittaja
Olipas lahopäinen kirjoittaja, Kevättä tarkoitin enkä kaikkia vuodenaikoja…
Kuten ex-G-mies Alanko
Kuten ex-G-mies Alanko minulle linkitti, vuodenajoista on säveltänyt itse asiassa aika moni kaveri:
http://www.tampere.fi/kirjasto/musiikki/vuodenajat.pdf