fbpx
Testit

Logitech Ultimate Ears UE Boom -langaton aktiivikaiutin testissä

Logitech UE (Ultimate Ears) Boom on aika tarkkaan puolen litran juomatölkin kokoinen akkukäyttöinen aktiivikaiutin, joka saa signaalinsa joko 3,5-millisen miniplugin tai Bluetoothin välityksellä. Nämä lähtökohdat kiinnostavat normaalikuluttajia, joille helppous ja toimivuus ovat kriittisiä, mutta saattavat karkottaa vannoutuneita hifiharrastajia. Ihan turhaan.

Toimistollani valokuvausstudio on aivan kuunteluhuoneen vieressä (näin sanottuna tila kuulostaa hurjasti todellisuutta suuremmalta). Kuunteluhuoneessa on varsin laadukasta äänentoistoa, mutta UE Boom ja älypuhelin on niin helppo yhdistelmä, että nappasin musiikkitölkin useammankin kerran taustamusiikiksi valokuvaushommiin. Ehkä se kertoo jotain siitä, kuinka ”riittävä” äänenlaatu on ja kuinka mukavan helppo tälläinen systeemi on.

”Tasapainoinen, erotteleva,
mukaansa tempaava
ja helppo”

Älyllisen puhelimen paras kaveri

UE Boomin pohjassa on tosiaan USB-lataustöpselin ja jalustakierteessä kiinni olevan lenksun lisäksi tuttu ja turvallinen 3,5-millinen miniplugi. Liittäminen ihan mihin vain äänilähteeseen siis onnistuu.

Juju on kuitenkin erinomaisen selkeä ja takkuilematon UE Boom -sovellus, joka on tarjolla sekä Androidille että Applen iOS:lle. Sovelluksella näkee akun varauksen, voi kytkeä haluamansa taajuuskorjauksen, näkee simppelin käyttöohjeen ja lisäksi voi kytkeä kaksi UE Boomia stereopariksi tai sitten molemmat toistamaan samaa monosignaalia jos vain halutaan ääntä tasaisesti isompaan tilaan.

Boomia mainostetaan 360 asteen kaiuttimeksi, ympärisäteileväksi. Pyörittelemällä tölkkiä kuulee, että joihinkin suuntiin korkeat taajuudet toistuvat hieman voimakkaammin kuin toisiin. Ero ei ole maata kaatava edes ulkotiloissa ja huoneessa yhtään metriä kauempaa kuunneltaessa on tila jo tasannut kaikki erot.

Laturi ei varmasti huku kun väri on näin pirteä. Ja jos hukkuu lisävirtaa saa mistä vain USB:stä.

Rakenteena Boomissa on kaksi 1,5-tuumaista laajakaistaelementtiä ja bassopäätä tehostamassa kaksi kaksituumaista passiivielementtiä. Passiivielementtiä siksi, että refleksiputkille ei olisi tilaa ja ne myös vuotaisivat. UE Boomin idea kun on kestää myös rapaa ja roiskeita. Hölskyvä vesi kaiuttimen sisällä olisi toki tehoste sekin, mutta todennäköisesti ei-toivottu sellainen.

Sisäisen akun lataus hoituu USB:n kautta. Kun soittoaika on pitkä ja latausvirta pieni saadaan tulokseksi melko pitkä latausaika, kolme ja puoli tuntia. Parempi siis hoitaa lataus samalla kun itse vetelee hirsiä ja soitella sisällä välillä laturin tarjoamalla virralla. Musiikkitölkin väristä riippumatta laturi ja USB-johto ovat sitruunankeltaisia. Eivätpähän häviä.

Musiikki soi

Kun kokoluokka on takintaskuun mahtuva, on selvää, ettei bassopäätä varsinaisesti irtoa. Hurjan jytkeen ystävät joutuvat sitten ostamaan subwooferin ja jatkojohdon halutessaan vapinaa retkelle mukaan. UE Boomin ääni kuitenkaan tunnu kertaakaan ohuelta tai ponnettomalta, se vain jättää varsinaisen bassopotkun huomaamatta toistamatta.

Pohjassa on 3,5mm miniplugi ja USB-liittimet sekä jalustakierre.

Soundi on tasapainoinen, erotteleva, mukaansa tempaava ja helppo. Kytkettäessä kaksi Boomia stereopariksi saadaan iso ja ilmava stereokuva, jossa solisti loksahtaa paikoilleen keskelle ja muu musiikki ympäröi. Kun kuuntelumatka on pidempi kuin käsivarrenmitta, äänimaisema peittää äkkiä koko seinän.

Ahdistaako ajatus, että tässä käytetään häviöllistä Bluetooth-tekniikkaa? Ensinnäkin, todennäköisin ohjelmalähde näille on Spotify, youtube tai vastaava. Eli häviöllisellä pakkauksella se signaali alunperinkin ohjelmalähteestä irtoaa. Toiseksi, hyvälaatuinen pakattu signaali toimii tälläisessä käytössä täydellisesti. Ei hyvin vaan täydellisesti. Ei kukaan hinaa Steinway Lyngdorf Model D:tä mukaansa rannalle, kovinkaan moni ei edes omalle terassilleen.

Boom vai ei Boom

Nautinnollisen hyvän kuuloisia kevyesti kannettavia laitteita alkaa olla tarjolla hyvin, tästä kiitos kehittyneelle tekniikalle. Vanhan liiton miehet ihmettelevät kellareissaan pumppukärryillä kuljetettavia Krellejä samalla kun nuorempi sukupolvi nauttii ulkona auringonpaisteesta ja ystävien seurasta.

UE Boom -pari toimii loistavasti stereona, tai tuplamonona. Valintasi mukaan.

Standardihifiin tottuneelle on ihan uusi asia se, että kun kaiutin on tiellä niin sen voi oikeasti aina siirtää muualle. Ja kun haluaa mennä muualle olohuoneesta niin ihan pikkuinen kaiutin lähtee kädessä erittäin helposti mukaan.

Mutta Geneva World Radio, Bang & Olufsen Beolit 12 vai joku Jarnon pitkin maailmaa roudaamista? Jokaisella on paikkansa, jokaisella on vahvuutensa – ja jokaisella on hintansa.

Parin satasen hintalapulla, koko päivän akkukestolla ja pirteällä lookillaa UE Boom kilpailee selkeimmin Jawbone Jamboxin kanssa. UE Boom taittuu kuitenkin myös stereoksi tai ison tilan täyttämistä varten tuplamonoksi.

Kriittisin kysymys valinnan tekemiseksi näiden kahden vaihtoehdon välillä onkin varmasti se, istuuko imagoosi paremmin kantikas vai pyöreämuotoinen esine.

Lyhyesti: Äänenlaatu kunnossa, akunkesto kunnossa, käytettävyys kunnossa. Siinäpä se.
Hinta: 199 euroa
Valmistaja: Logitech
Kirjoittaja

2 Comments

  1. Moi,
    Moi,

    Kiitos taas hyvästä ja ajankohtaisesta jutusta. Palasimme juuri perheen kanssa lomamatkalta ja tällä kertaa jopa perheen hallitus oli sitä mieltä, että ensi kerralla mukana pitää olla ”matkakaiutin”.

    Maksimi koko ja varsinkin painoluokka on juurikin tämä, matkalaukkujen painorajat kun on kokoajan pienenemään päin.

    Miten tätä voisi verrata äänenlaadullisesti NuForce Cube:en?

    • Samu Saurama

      Cube on halvempi ja selvästi
      Cube on halvempi ja selvästi köykäisempi ratkaisu, fyysisesti ja äänellisesti. Hurja saavutus satesen hintalapulla, mutta jos mietit, että saako 200 eurolla oleellisesti parempaa niin vastaus on, että hurjan paljon paremman. Tölkki-UE:n vahvuuksia ovat hyvin toimiva sovellus älypuhelimille ja ääni, joka on sekä täyteläinen että selkeän kirkas.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap