fbpx
Testit

Monitor Audio Gold 50 6G, 100 6G ja On-Wall 6G kaiuttimet testissä

Puhtaammin, nopeammin, kompaktimmin

Brittivalmistajan edellinen Gold-sarja esiteltiin tammikuussa 2019, nyt 5,5 vuotta myöhemmin on kuudennen sukupolven vuoro ja äänellistä eroa on enemmän kuin äkkiä ulkonäöstä arvaisi.

Juuri esitellyssä brittivalmistaja Monitor Audion kuudennen sukupolven Gold-mallistossa on luonnollisesti lattia- ja jalustamalleja sekä keskikaiutin. Niistä voi siis rakentaa niin kotiteatterin kuin musiikinkuuntelijan järjestelmänkin ja valinnanvaraa on varsin kompaktista selvästi järeään, omien tarpeiden ja halujen mukaan. Testiin valitsin sarjan kolme ”jalustamallia”.

Gold 50 6G on kuusituumaisella bassokeskiäänisellä tehty kompakti jalustakaiutin. Juuri sellainen, joka mahtuu varmasti musiikkiaan arvostavan kuuntelijan olohuoneeseen kerrostaloympäristössäkin. Valmistaja sanoo, kaiuttimen olevan pienempi, halvempi ja suorituskykyisempi kuin edellisen sukupolven Gold-jalustamalli. Ei ihan kevyt kommentti.

Valmistaja sanoo, kaiuttimen olevan pienempi, halvempi ja suorituskykyisempi

Gold 100 6G taas on jalustamalliksi varsin kookas. Lisäksi se on kolmitierakenteinen, mikä ei ole ollenkaan yleistä jalustakaiuttimissa. Kahdeksantuumainen bassoelementti ei sekään ole yleinen ratkaisu jalustamalleissa, suurin osa on 4 – 6,5” kokoluokassa, eikä näin järeä. Gold 100:ssa keskiäänen ja diskantin muodostama paketti on identtinen lattiamallien ja keskikaiuttimen kanssa. Se on nostettu aivan etulevyn yläreunaan diffraktioiden minimoimiseksi.

Gold On-Wall 6G on kaiutin, joita soisin olevan tarjolla enemmänkin, ja joiden soisin herättävän ihmisten vahvemman kiinnostuksen. Litteä, tai Gold On-Wallin tapauksessa 12,5-senttisenä litteähkö, seinälle istuva kaiutin on erinomaisen järkevä ratkaisu. Se hyödyntää seinän tuoman tuen bassoille ja alakeskialueelle maksimaalisesti, samalla kaiutin saadaan pois jaloista arjessa. Seinäasennusta voi hyödyntää ihan yhtä lailla musiikinkuuntelijan stereokaiutinparissa kuin kotiteatterinkin etu- ja surroundkaiuttimissa. Gold On-Wall on juuri se, jonka takia viittasin lainausmerkeissä ”jalustakaiuttimiin”.

monitor audio gold 100 6g diskantin asennus 1103b
Gold 100 6G:ssä diskantin ja keskiäänen paketti on nostettu aivan kotelon yläreunaan.

Pintakäsittelyvaihtoehdot ovat kiiltomusta, satiinivalkoinen ja macassar-viilu, jota ei ole höylätty sademetsän viimeisestä eebentukista. Monitor Audion macassar on värjäämällä tehty viilupinta, millä säästetään luonnonvaroja ja vähennetään päästöjä perinteiseen puuviiluun verrattuna. Viilupinta on hyvin elävän ja hienon näköinen, keinotekoisuus paljastuu siitä, että syykuvio on vähän liian täydellinen. Viimeistelyn taso on erinomaisen hieno ja valmistajan tapa kiinnittää kaiutinelementit pitkillä pulteilla takalevyn kautta poistaa ylimääräiset ruuvit rumentamasta julkisivua ja samalla jäykistää koteloa tehokkaasti. Rystystestillä kotelot ovat kyllä varsin kuolleet jo muutenkin.

Mikä näistä tekee uusia?

Kaiuttimien perusrakenne näyttää hyvin samankaltaiselta, mitä markkinoilla on ollut tarjolla puoli vuosisataa. Eikö kehitystä tapahdu, tehtiinkö jo 1970-luvulla yhtä hyviä kaiuttimia kuin nyt? Se tyypillinen kapeakasvoinen laatikko kaiuttimena on varsin hyvä lähtökohta puhtaalle äänelle ja myös hinnaltaan edullinen, siksi niitä on niin paljon ja siksi niitä on ollut iät ja ajat. Sen sijaan silmiltä piilossa olevat parannukset rullaavat koko ajan eteenpäin, kaiutinelementit kehittyvät lineaarisemmin toimiviksi ja resonanssittomimmiksi.

Monitor Audio läväyttää henkseleitään ihan aiheestakin toteamalla, että he ovat kehittäneet metallikartioisia kaiutinelementtejä jo yli 40 vuotta

Monitor Audio läväyttää henkseleitään ihan aiheestakin toteamalla, että he ovat kehittäneet metallikartioisia kaiutinelementtejä jo yli 40 vuotta. Gold-malliston kuudennessa sukupolvessa kaiutinkartion etupinta on valmistajalle tuttua keraamisesti pinnoitettua alumiinia ja magnesiumia (C-CAM = ceramic coated aluminium magnesium), takapuoli hiilikuitua ja niiden välissä on Nomexista tehty hunajakenno. Hunajakenno on kartion juuressa, puhekelan lähellä, tiheä ja pitää kartion maksimaalisen jäykkänä, mutta kennorakenne harvenee kohti kartion ulkoreunaa, ratkaisu estää metallikartioiden tyypillisen voimakkaan resonanssin.

Valmistaja käyttää rakennetta myös tukemaan jakosuotimen toimintaa, kaiutinelementin toisto alkaa vaimentua samalla taajuusalueella, jossa signaalia vaimennetaan jakosuotimessakin. Näin suodin ja elementti tukevat toistensa toimintaa. Suotimien myös sanotaan huomioivan tyypillinen kaiutinsijoitus aiempaa tarkemmin eli kaiuttimien äänensävy on säädetty olemaan tavallisimmassa sijoituksessa mahdollisimman luonnollinen.

Gold 50 6G ja Gold On-Wall 6G -kaksitiemallien bassokeskiääniset saivat moottoriinsa myös oikosulkurenkaan minimoimaan keskeismodulaatiosäröä

Gold 50 6G ja Gold On-Wall 6G -kaksitiemallien bassokeskiääniset saivat moottoriinsa myös oikosulkurenkaan minimoimaan keskeismodulaatiosäröä (sitä, että kartiota paljon liikuttavat voimakkaat bassosignaalit häiritsevät keskialueen toistoa). Tämä lupaa hyvää siihen, että kaiutinmalleista saa varsin paljon puhdasta ääntä ja paino sillä sanalla puhdasta eli soundi ei mene tukkoon niin helposti kun annetaan reilummin hanaa.

Ei kalottia vaan laskostettu nauha korkeille taajuuksille

Tyypillisen laskostetun nauhadiskantin eli AMT-diskanttielementin (AMT = air motion transformer) yläraja on noin 40 kHz kieppeillä, mutta Monitor Audio sanoo uusien diskanttiensa toistavan 60 kHz asti. Kuulemmeko tai aistimmeko me noin ylös ei oikeastaan ole ainoa syy korkeassa rajataajuudessa. Iso osa jujua on se, että siirtämällä toiminta-alueen ylärajaa kauemmas kuuloalueesta, toiminta kuuloalueella on lineaarisempaa, puhtaampaa. Nauhaelementtien etuna on jo alunperinkin se, että niillä ei ole joillekin kalottidiskanteille tyypillisiä hurjia resonansseja heti kuuloalueen yläpuolella.

Valmistaja on jo jonkun aikaa käyttänyt pientä suuntainta AMT-diskanttielementille ja niin on kuudennen sukupolven Gold-malleissakin. Suuntain parantaa diskantin sovitusta keskiäänielementtiin, vähentää diskantin säröä toiminta-alueen matalimmilla taajuuksilla ja vähentää diffraktioita eli kotelon särmistä tulevia reunaheijastuksia, jotka sotkevat stereokuvaa ja suttaavat korkeiden taajuuksien puhtautta.

monitor audio gold on wall 6g takaa ja sivusta 1098b
Gold On-Wall 6G on helppo ripustaa seinälle kahden ruuvin varaan pysty- tai vaaka-asentoon.

Sen verran voi vielä palata taajuuskaistaa alaspäin, että myös keskiäänielementti on uusittu. Sen koko on mietitty sopimaan suuntakuvioltaan nappiin diskanttielementin ja bassojen väliin. Neodyymimagneetilla tehty moottori on tehnyt keskiäänielementistä aiempaa herkemmän, pienisäröisemmän ja äänensävyltään puhtaamman. Rakenteeseen on yhdistetty kotelo, joka sulkee keskiäänikartion omaan kammioonsa. Näin varsinaiseen kaiutinkoteloon ei tarvitse tehdä erillistä koteloa, joka eristäisi pienen ja herkän keskiäänikartion bassokotelosta. Diskantin lailla keskiäänikartiollakin on pieni suuntain edessään.

Pienin jonon keulalle, Gold 50 6G

Kuuntelin kaiuttimet Gold Note IS-10 -vahvistimella ja sen sisäisellä striimerillä käyttäen Qobuzia ja Tidalia musiikkipalveluina. Ensimmäisenä tutkittavalle Gold 50 6G -parille sopiva suuntaus oli selvästi kuuntelupaikan ohi, kuten valmistajan kaiuttimien kanssa useimmiten on. Stereokuva piirtyy vaivattoman suureksi ja ilmavaksi. Tilaa ei piirretä alleviivatun tarkkarajaisesti, enemmänkin helposti kuunneltavana ja avarana. Yleinen äänensävy on tasapainoinen ja helposti kuunneltava. Helppous ei tarkoita nössöyttä tai mössöyttä, iskua on erinomaisesti silloin kun sitä tarvitaan – läpi taajuuskaistan.

monitor audio gold 50 6g edesta maski ja ilman 1099b
Gold 50 6G:ssä on 6″ bassokeskiääninen oikosulkurenkaallisella moottorilla ja laskostettu nauhadiskantti pienellä suuntaimella.

Basson potku on selvästi kontrolloidumpi ja tarkempi kuin edellisen sukupolven Gold 100:lla ja käytännön alarajataajuus hyvin samankaltainen. Valmistajan numeroiden perusteella vanha jalusta-Gold venyi muutaman hertsin alemmas, mutta sitä olisi vaikea havaita suorassa vertailussakaan kun bassotoistojen luonne on niin erilainen. Gold 50 6G:n basso ei ole kevyt tai ohut, mutta ylimääräistä läskiä siinä ei lihaksen päällä ole yhtään. Tarkka ja jäntevä on osuva tapa kuvata kokonaisuutta. Tuo napakka bassopotku saa tuekseen tarpeen tullen salamana reagoivan keskialueen ja diskantin, nopeus ja signaalin puhdas seuraaminen ovat näiden selvä vahvuus.

Toinen heti alussa selkeäksi käyvä asia on epäkaiutinmaisuus. Ovat ne kaiuttimet tuossa minun edessäni, mutta mitään ei tunnu kuuluvan niistä silloinkaan kun stereokuvassa joku on juuri kaiuttimen kohdalla. Kiitettävän hyvä saavutus. Musiikki vain soi, se ei kuulosta ollenkaan ”kaiutinperäiseltä”. Goldit kestävät myös hämmästyttävän leveän sijoittelun ilman, että stereokuvaan tulee keskelle reikää. Sitä kannattaa hyödyntää, sillä leveämmällä sijoittelulla epäkaiutinmaisuus vain voimistuu entisestään.

Grouchin teknoraitojen bassokuviot saavat hymyilemään, niitä on helppo seurata ja ne kuulostavat makeilta. Yhtä lailla makeasti Billie Holiday nousee tyhjästä eteeni Lady In Satin -albumilla ja Stravinskyn Kevätuhri (Telarcin äänite) alkaa piirtää tuttua tunnelmallista äänimattoa kuunteluhuoneen etuseinälle. Uskon, että konemusiikin ystävä mielellään lisää näiden seuraksi laadukkaan subwooferin tuomaan uskottavuutta alimmalle oktaaville, mutta hyvin monenlaista musiikkia on ilo kuunnella ilmankin. Omassa kokeilussani 40 – 45 Hz jakotaajuus ja jakojyrkkyytenä 24 dB / oktaavi toimi Tonewinnerin subbarin kanssa hyvin.

monitor audio gold on wall edesta maskilla ja ilman 1097b
Gold On-Wall 6G on käytännössä identtisen kuuloinen Gold 50 6G:n kanssa.

Oli vähän vaikea päästää Gold 50:stä ja Stravinskysta irti, mutta vaihdoin Gold On-Wall -mallit viiskymppisten tilalle ja jäin miettimään, että muuttuiko soundissa oikein mikään. Ainakaan Stravinskysta kiinni pitäen on hyvin vaikea huomata oikein mitään muutosta. Valmistaja sanoo Gold On-Wallin alarajataajuudeksi 38 Hz ja Gold 50:n 44 Hz ja tämä on erinomaisen hyvä esimerkki siitä, miten vähän se numero kertoo subjektiivisesti koetusta bassosta. Sama Billie Holidayn I’m A Fool to Want You -aloitusraita Lady In Satinilta ja edelleen tuntuu siltä, että kuuntelen samoja kaiuttimia toista kertaa, vaikka jalustamallien tilalla ovatkin seinustaversiot. Kun ei se Grouchin teknokaan muuta mitään, voin hyvin todeta, että Gold On-Wall 6G on käytännössä ihan samanlainen kuin Gold 50 6G, yhtä hyvä ja yhtä onnistunut.

Gold On-Wall 6G on käytännössä ihan samanlainen kuin Gold 50 6G, yhtä hyvä ja yhtä onnistunut.

Erinomaisen hyviä uutisia myös heille, jotka rakentavat kotiteatteriaan useammasta erilaisesta Gold-mallista. Samanlainen äänensävy malliston sisällä auttaa tekemään lopputuloksesta äänellisesti yhtenevän ja koherentin.

Lisää uskottavuutta ja lisää läpinäkyvyyttä, Gold 100 6G

monitor audio gold 100 6g edesta 1101b
Gold 100 6G on jalustakaiuttimeksi kookas, mutta 8″ basso vaatii tilaa ja leveyttä.

Gold 100 tuo selkeän eron edellisiin. Stereokuvan läpikuultavuus on oleellisesti parempi, musiikki ponnistaa mustemmalta taustalta ja on myös selvästi vahvemmin läsnä. Tämän havaitsemiseen ei myöskään tarvittu kahden instrumentin highend-messuäänitettä vaan mäiskin hymyssä suin Gaudi & Grouch -valjakon Future Relic -albumin Mushroom Planet -raitaa. Mäiskimisestä tulee mieleen, että jos ilmoitetuista alarajataajuuksien eroista huolimatta Gold 50 ja Gold On-Wall kuulostavatkin bassoiltaan erittäin samankaltaisilta, Gold 100 sitten potkaisee oleellisesti jykevämmin.

Bassoilla on sama perusluonne, nopeus ja ketteryys ovat olleet vaatimuslistan kärjessä, mutta lisukkeeksi on saatu hyvä harppaus lisää voimaa ja jykevyyttä. Jos Gold 50:n kanssa teknoraidoilla subbariajatus kuulsikin takaraivossa, Gold 100:lla sellainen tarve ei nouse ollenkaan esille.

Jos Gold 50:n kanssa teknoraidoilla subbariajatus kuulsikin takaraivossa, Gold 100:lla sellainen tarve ei nouse ollenkaan esille.

Gold 50:n ja On-Wallin kanssa ajattelin, että kiitettävän epäkaiutinmainen soundi, mutta Gold 100 vie asiaa vielä pidemmälle. Billie Holiday on eteerisenä tyhjässä tilassa laulamassa, koko kuunteluhuone tuntuu häviävän musiikin tieltä. Kaiuttimien pienellä käännöllä on helppo säätää läsnäolon vahvuutta ja soundin kuulautta: hieman enemmän kohti ja tarkkuus lisääntyy, lähemmäs seinien suuntaista asettelua taas tuo yleisilmavamman esityksen.

Kaivelen vielä pari leffasoundtrackia. Ensimmäisen Mission Impossible -elokuvan raita The Heist kasvattaa tunnelmaa hyvin ja toisaalta osoittaa myös sen, että tietyssä kohtaa näilläkin ulottuvuus loppuu kesken. Sinne vartalossa tuntuvien humahdusten alueelle ei Gold 100 6G:n bassotoistokaan sentään ylety, vaikka jo lupaileekin. Jalustakaiutin ei siis kuitenkaan korvaa subwooferia, kuka yllättyi?

Uskottava ja täyteläinen, mutta ei pullava ja bassoiltaan ylitse vyöryvä.

Ocean’s Eleven ja The Plans, herrojen Clooney ja Pitt taustalla soiva musiikki on kontrolloitua kuin oikein tehdyn ja sopivasti room gainia sisältävän huonekorjauksen jälkeen. Uskottava ja täyteläinen, mutta ei pullava ja bassoiltaan ylitse vyöryvä. Tehtaan toteamus siitä, että kaiuttimien sijoitus normaalihuoneisiin otettiin tarkasti huomioon jakosuodinsuunnittelussa ja siten äänensävyssä, pitää hyvin paikkansa. Moni kaiutin soi myymälän isossa esittelyhallissa uskottavasti ja sitten normaalin olohuoneen bassokorostuksen kanssa toivottoman raskassoutuisesti.

Niin hyviä kuin edelliset olivatkin…

Monitor Audion kuudennen sukupolven Gold-sarja eroaa selvästi edeltäjästään. Viidennen sukupolven mallit soivat nykyisiä runsaammin, täyteläisemmin ja hieman pumpulisemmin. Uusi mallisto on läpinäkyvämpi, bassotoistoltaan oleellisesti tarkemmalla kontrollilla ja tiukemmin potkiva, aidompi ja välittömämpi, mutta ei kuitenkaan äksy tai kuunteluväsymystä aiheuttava. Jos haluat näistä uusista malleista lämminsointisempia, käytä sävynsäätimiä äläkä kerro sitä hifistituttavillesi tai valitse oheiselektroniikaksi lämminsointiset mallit. Yksinkertaista. Hyvä kuitenkin, kun kaiuttimet itse ovat mahdollisimman tasapainoiset ja huoneessa puhtaasti soivat.

Jos toki Gold 100 on äänenlaadullisesti parempi kuin Gold 50 ja Gold On-Wall, äänellinen perusluonne on erittäin yhtenevä. Voi myös olettaa, että samalla keskiäänielementin ja diskantin paketilla tehdyt Gold 300 6G ja 500 6G, samoin kuin Gold C250 6G -keskikaiutin, ovat hyvin samanlaiset äänensävyltään. Näistä on tosiaan helppoa tehdä monikanavainen kotiteatteri, jonka osat istuvat erinomaisesti yhteen. Teatteri, jonka kaiuttimet häviävät äänikuvasta ja jäljelle jää vain leffan tunnelma.

En sano, että ne kuulostavat hyviltä kaiuttimilta, koska käytännössä kaiuttimet häviävät stereokuvasta täysin.

Mikäli Gold 100 6G tuntuu näistä liian kalliilta, ei kannata murehtia. Gold 50 6G ja Gold On-Wall 6G saavat musiikin elämään huoneessa todella hienosti. En sano, että ne kuulostavat hyviltä kaiuttimilta, koska käytännössä kaiuttimet häviävät stereokuvasta täysin. Ei ole mitään kaiuttimia soimassa, on vain etuseinällinen koukuttavaa ja läpikuultavaa esitystä.

Alleviivatun pehmoista ja romanttista soundia etsiville kuudennen sukupolven Monitor Audio Gold -mallistoa ei ole suunniteltu. Sen sijaan, jos haluat nauttia musiikkisi elävänä ja elokuvasi / tv-sarjasi aitoina, uusi Gold on selvästi hieno vaihtoehto.

Lyhyesti: Erittäin onnistuneet kaiutinmallit, joista on helppo nauttia yhtä lailla kovan luokan musiikkilaitteistossa kuin vaativan leffaharrastajan kotiteatterissakin.

Hinnat

Monitor Audio Gold 50 6G: 2 000 euroa parilta

Monitor Audio Gold On-Wall 6G: 1 250 euroa kappaleelta

Monitor Audio Gold 100 6G: 3 500 euroa parilta

Maahantuoja: Concept Hifi

Monitor Audio Gold -jälleenmyyjäsi:

hifimesta-iki.jpg
mareks-iki.jpg
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap