Sveitsiläiskaiuttimissa ei ole tippaakaan blingblingiä, mutta sitäkin enemmän sisäistä kauneutta äänenlaadussa ja järkevissä toiminnoissa: HDMI eARC, oleelliset striimauspalvelut sekä hieno ja harvinainen WiSA-tuki.
WiSA-standardi on erinomaisen hieno idea. Merkkiriippumaton langaton ja 24bit/96kHz-korkearesoluutioinen tiedonsiirto, jolla saadaan monikanavainen elokuvaääni siirrettyä televisiolta kotiteatterin aktiivikaiuttimille ilman signaalikaapeleita. Televisioon kytketty WiSA-kaiutinpaketti voi olla mitä vain yksinkertaisesta 2.0-versiosta kunnolliseen kuuntelijat ympäröivään ja tuntoaistimuksiakin herättävään 7.1- tai 5.1.2-ääneen. Esimerkiksi LG:n tuoreemmissa OLED-televisioissa on monissa WiSA-tuki, standardia tukevaa televisiota ei ole vaikea löytää.
Kaiutinpuolella valikoima on vasta laajenemassa, mutta sveitsiläinen Piega tarjoaa ACE Wireless -mallistossaan WiSA-tuen. Malleja ovat nyt testissä olevan ACE 50 Wireless -lattiakaiuttimen lisäksi ACE 30 Wireless -jalustakaiutin, ACE Center Wireless -keskikaiutin ja Sub Medium -subwoofer. ACE 50 ja ACE 30 tukevat myös striimauspalveluita eli erillistä striimeriä tai vahvistinta ei tarvita musiikin ja elokuvaäänen toistoon.
erillistä striimeriä tai vahvistinta ei tarvita musiikin ja elokuvaäänen toistoon.
Piegan kaiutinmallit ovat ylipäätään enemmän hillittyjä kuin yhtään ylimääräistä koristekoukerointia tarjoavia, mutta ACE-mallisto on muotoilultaan oikein alleviivatun pelkistetty, selkeä ja ajaton. Nämä eivät varmaan näytä vanhentuneilta vielä 20 vuoden päästäkään. Värivaihtoehdot ovat testiparin hopeanharmaan lisäksi satiinimusta ja kiiltovalkoinen.
Sadan striimauspalvelun sijaan Piega on paketoinut ACE 30 Wirelessiin ja ACE 50 Wirelessiin vain oleelliset. AirPlay 2, Spotify Connect, Google Chromecast ja Roon Ready. Spotify ja AirPlay ovat näistä varmasti ne kaikkein helpoimmin käytettävät. Kunhan kaiuttimet ja Spotifyä pyörittävä puhelin tai tabletti ovat samassa verkossa, ACE 50 Wireless -pari näkyy Spotify-sovelluksessa kaiuttimina, joihin musiikin voi laittaa soimaan. Ja kunhan kaiuttimet ja iPhone tai iPad ovat samassa verkossa, löytyy AirPlay-yhteys yhtä lailla helposti.
ACE-mallisto on muotoilultaan oikein alleviivatun pelkistetty, selkeä ja ajaton.
Google Chromecast -toimintoa varten kaiuttimet liitetään kotiverkkoosi Google Home -sovelluksella aivan kuten mikä vain muukin Chromecastia tukeva soittopeli. Sen jälkeen cast-toiminto löytyy mm. Youtubesta ja Tidalista, musiikin saa sillä ohjattua soimaan halutussa suunnassa – tässä tapauksessa Piega ACE 50 Wireless -kaiutinparissa. Roon vaatii sitten vähän enemmän askartelua, mutta tarjoaakin vastineeksi enemmän. Jokapaikan höyläksi mukana on toki myös Bluetooth.
Fyysiset liitännät sisältävät tietysti Ethernetin ja sen lisänä sekä optisen että koaksiaalisen digitaalitulon. Jos WiSA-kytkentä televisioon ei ole sinulle oleellinen, HDMI eARC todennäköisesti on ja sekin ACE Wirelesseissä on. Analoginen stereotulo mahdollistaa vaikka levysoittimen kytkemisen ja ekstrana ovat vielä ulkoisen wifi-antennin liitäntä sekä ulkoisen ir-kaukosäätimen vastaanotin. Ulkoista wifi-antennia voi käyttää, jos esimerkiksi kotiin vuotaa todella monta muuta verkkoa eikä kaiuttimien sisäinen wifi-antenni saa riittävän vahvaa signaalia.
Teknisiä järkiratkaisuja
ACE 50 Wireless perustuu AMT-diskanttiin eli laskostettuun nauhaan, omaan erilliseen koteloonsa asennettuun 4” MDS -keskiäänielementtiin ja neljään 4” MDS -bassoelementtiin. MDS tulee sanoista maximum displacement suspension eli maksimaalisen liikepoikkeaman mahdollistava kartioripustus. Mitä enemmän kaiutinelementissä on liikevaraa, sitä enemmän siitä saadaan bassoa irti. Pienikokoinen keskiäänielementti ja diskantti ilman suuntainta lupaavat ilmavaa ja kookasta stereokuvaa siinä, missä kookas keskiääni ja diskantti isolla suuntaimella tuottaisivat oletuksena analyyttisen ja skarpin tilavälityksen samalta kuunteluetäisyydeltä.
Piega käyttää kaikissa kaiutinmalleissaan kotelomateriaalina alumiinia. Kaarevat alumiiniset kyljet voivat olla todella paljon ohuemmat kuin laatikkokaiuttimen MDF-kyljet ja silti selvästi jäykemmät. Näin saadaan sekä maksimaalisen paljon kaiuttimen sisätilavuutta bassoelementtien käyttöön että estetään ääntä värittävät koteloresonanssit. Metallikuori myös suojaa elektroniikkaa ulkopuolisilta häiriöiltä. ACE 50 Wirelessin kotelo on suljettu joten bassoilta voi odottaa ensiluokkaisen napakkaa luonnetta.
Vahvistintehoa Piega sanoo ACE 50 Wirelessissä olevan 200 wattia per kaiutin, mutta ei määrittele sen tarkemmin, paljonko kullekin kaiutinelementille syötetään. Se on todennäköisesti vain hyvä asia, koska ellei aiheeseen ole perehtynyt todella syvälle se normaali ”enemmän on parempi” -ajatus vie vain ojasta jorpakkoon. Oleellisempaa kuin absoluuttinen määrä on laatu, määrän riittävyys ja taito käyttää tuota määrää.
Jos järjestelmään kytketään Sub Medium -subwoofer, sekä ACE 50 Wireless (ja ACE 30 Wireless) -pääkaiuttimet että subwoofer asettavat automaattisesti jakosuotimet niin, että pääkaiuttimilta rajataan alimmat bassot kaiutinta kuormittamasta ja subwoofer ottaa niiden hoitamisen tehtäväkseen. Näin saadaan lisää äänenpainevaroja ja pääkaiuttimien ääni pysyy puhtaampana sen lisäksi, että subwoofer toistaa bassot vielä pääkaiuttimia alemmas.
Epäkaiutinmaisen avarat
Ihan ensimmäinen huomio Piega ACE 50 Wireless -parin lähtiessä soimaan on epäkaiutinmainen ilmavuus. Stereokuva piirtyy selkeänä ja rakenteeseen perustuneiden ensioletusten mukaisesti avarana. Minulla tällainen soundimaailma ohjaa huomiota enemmän musiikin sisältöön kuin tallenteen teknisiin yksityiskohtiin ja saa kuuntelemaan enemmän musiikkia. Etuna on sekin, että teknisesti heikompilaatuistenkaan äänitteiden ongelmat eivät alleviivaudu ja ala väsyttämään.
diskantti soi rasittamattomasti ja heleän kirkkaasti, keskialue on selkeä ja juuri sopivasti esillä
Yleinen äänensävy on tasapainoinen, diskantti soi rasittamattomasti ja heleän kirkkaasti, keskialue on selkeä ja juuri sopivasti esillä – Billie Holiday I’m A Fool To Want You -kappaleellaan viime vuosisadan puolivälistä artikuloi selkeästi ja ZZ Topin La Grangen kitarariffit kulkevat varmasti lujempaa kuin vieressä olevan Kehä III:n nopeusrajoitus antaisi myöten.
Bassotoisto, onko se kompastuskivi kun kaiuttimet ovat näin sirolinjaiset? Ei mahdu isoja bassoelementtejä ja tilavuutta kotelossa on vain vähän. Tehdään pieni laskutoimitus: ACE 50 Wirelessissä on 4” bassoelementit ja yhdessä sellaisessa on ääntä säteilevää pinta-alaa noin 50 cm2. Kaiutinparin yhteensä kahdeksan bassoelementtiä tarkoittaa siis 400 cm2 pinta-alaa, mikä on enemmän kuin 10-tuumaisen 350 cm2 eikä paljon vähempää kuin 12-tuumaisen noin 500 cm2. Kun aktiivielektroniikalla voidaan vielä muokata bassotoistoa varsin vapaasti halutuksi, ei ole ihme, että bassotoisto on sanalla sanoen hyvä niin ulottuvuuden kuin etenkin napakuuden osalta.
Matalat taajuudet soivat uskottavasti, sävykkäästi, sopivan täyteläisesti ja ulottuvuudeltaan varsin riittävästi. Joidenkin suljettujen koteloiden kuivakkaa luonnetta ei ole, basso on oikein mukavan mehevä. Äänenpainevarat ovat hyvät, konserttia näillä ei järjestä, mutta kaikkeen järjelliseen musiikista ja elokuvista nauttimiseen Piega ACE 50 Wireless riittää kyllä.
Kiitos laadukkaan bassotoiston Billie Holidayn ja vanhan ZZ Topin lisäksi Maksim Darkin Maarsbeing-konemättö tuo tummanpuhuvalla bassopitoisella sykkeellään yhtä lailla hymyn välittömästi huulille.
Maarsbeing-konemättö tuo tummanpuhuvalla bassopitoisella sykkeellään yhtä lailla hymyn välittömästi huulille.
Hillittyä hitechiä
Piega ACE 50 Wireless -testiparin hopeanharmaa ulkoasu alleviivaa visuaalisesti hillittyä olemusta ja kun äänenlaadussa ei olekaan mitään vaatimatonta tai edes hillittyä, menee hetki, kunnes suu muuttuu avoimen pyöreästä ja ihmettelevästä leveästi hymyileväksi.
Kaiuttimissa ei tosiaan ole ensisilmäyksellä mitään erikoista sen enempää ulkoasussa kuin toiminnassakaan. Ja juuri siksi ne ovat varsin houkutteleva valinta moneen käyttöön. Spotify lähtee soimaan sujuvasti ja kauniisti, AirPlay 2:n ja Chromecastin kautta moni muukin. HDMI eARC tekee ilman WiSAakin olevan television äänentoistoksi kytkeytymisestä sujuvaa kun äänenvoimakkuus säätyy television kapulalla ja kaiuttimet ottavat automaattisesti television toistettavaksi ääneksi kun telkkari vain on päällä.
Vielä kun jopa 7.1 ja 5.1.2-kotiteatterikin tapahtuu sopivan television seurassa ilman ylimääräistä johtosoppaa, Piega on hyvin houkutteleva ja kiinnostava vaihtoehto heille, jotka eivät kaipaa palvottavaa hifialttaria elämäänsä – vain laadukasta ääntä, jonka laitteisto ei astu arkielämän tielle. Virtajohdon kukin kaiutin tarvitsee koska jokaisessa kaiuttimessa on omat vahvistimet. Langaton tehonsiirto on toki mahdollista ja yleisesti käytössäkin, sitä sanotaan mikroaaltouuniksi. Olohuoneestaan kukaan ei varmaan sellaista halua eli vedetään vain ne virtajohdot.
Lyhyesti: Ilmavaa, luonnollista ja bassoiltaan uskottavaa ääntä ajattoman tyylikkäässä paketissa.
Hinta: 5 099 euroa / pari
Maahantuoja: Concept Hifi
Piega-jälleenmyyjäsi:
Kuvat: Samu Saurama ja valmistaja
Kommentointi suljettu.