fbpx
Testit

Monitor Audio Anthra W10 -aktiivisubwoofer testissä

Hyvin hämmentävä pienokainen ja sen isoveljet

Iso subwoofer hyvä, pieni subwoofer huono. Näin meille on opetettu, näin minäkin olen opettanut. Monitor Audio Anthra -subwooferit venyttävät lainalaisuutta varsin pitkälle ja malliston pienikin on hurja! Kun W10 on jo leuan loksauttava, tarvitaanko niitä isompia enää mihinkään?

Vastikään Monitor Audion esittelemä Anthra-subwoofermallisto koostuu 10-, 12- ja 15-tuumaisesta mallista, joissa kaikissa bassoelementti osoittaa eteenpäin pelkistetyssä kuutiomuotoisessa kotelossa. Subwooferit ovat hyvin eurooppalaisen ja jopa pohjoismaisen näköisiä (vaikka kyse on brittivalmistajasta), niin amerikkalainen uho kuin aasialainen bling-blingikin loistavat poissaolollaan.

kymppituumaisessa ulkomittojen ja massan suhde saa epäilemään, että sisällä ei voi olla tyhjää ollenkaan

Sekä kiiltävänmusta että satiinivalkoinen pintakäsittely ovat ehdottoman tiptop-tasoa samoin kuin kotelon laatu muutenkin. Se on toki selvää, että satiiniversiossa sormien ja kuonojen jäljet sekä pöly näkyvät vähemmän kuin kiiltävässä. Bassoelementin runko kiinnitysruuveineen on piilossa erillisen laipan takana ja pelkistetty kangasmaski nappaa kiinni etulevyyn magneeteilla eli sekään ei kaipaa mitään tikkuja ja reikiä. Kotelot ovat tukevia ja sisäisesti hyvin tuettuja. Etenkin juuri kymppituumaisessa ulkomittojen ja massan suhde saa epäilemään, että sisällä ei voi olla tyhjää ollenkaan.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
C-CAM RST II -kartio on ytimeltään magnesiumin ja alumiinin seosta sekä keraamisesti päällystetty. Röpelöpinta jäykistää rakennetta entisestään.

Oikeastaan ainoa huomion kiinnittävä kohta Anthra-subbarien ulkoasussa on bassokartion pinta. Valmistaja kutsuu kuopilla olevaa C-CAM-kartiota Rigid Surface Technology II -nimellä. C-CAM viittaa Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium -materiaalivalintaan eli kartio on keraamisella pinnoitteella terästetty metallinen ja RST II -nystyräpinta jäykistää sitä entisestään. Tämän kaiken tavoitteena on tietysti mahdollisimman mäntämäisesti, jäykkänä tasopintana liikkuva säteilijä. Kartion hallitsematon notkuminen tuottaa säröä ja näin se saadaan minimoitua. Kaikki temput ovatkin aiheellisia sillä bassoelementin kuormitus subwooferissa on ääritilanteissa todella hurjaa.

10-tuumaisella perinteisen 15-tuumaisen voimat

Koska Monitor Audio kehittää itse käyttämänsä kaiutinelementit, heidän ei tarvitse tyytyä jonkun muun suunnittelemiin osiin. Jokaisen Anthra-subwooferin bassoelementin liikevara on laidasta laitaan hillitön 50 mm, siitä on helppoa tehdä laskutoimituksia. 10-tuumaisen bassoelementin säteilevä pinta-ala on noin 350 cm2 ja se kertaa 5 cm iskunpituus tarkoittaa 350 x 5 = 1750 cm3 (1,75 litraa!) iskutilavuutta. Vastaavasti 15-tuumaisen bassoelementin säteilevä pinta-ala on 850 cm2 ja tyypillisessä laadukkaassa 15-tuumaisessa bassoelementissä liikevara on noin 8 – 10 mm suuntaansa eli iskutilavuutta – kykyä liikuttaa ilmaa – isossa 15-tuumaisessa onkin vähemmän kuin Monitor Audion kymppituumaisessa.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15

Anthra W10:n vahvistimen maksimiteho on jatkuvana 425 wattia ja hetkellisenä 500 wattia. Vahvistin on luonnollisesti hyötysuhteeltaan hyvä D-luokkainen. Valmistaja sanoo, että maksimitehoa vahvistin pystyy antamaan kymmenen sekuntia sinisignaalillakin eli pitkäkestoisetkin bassovapinat toistuvat sujuvasti ilman vahvistimen piiputtamista. Isommissa Anthra-malleissa on tehokkaammat vahvistimet ja myös enemmän hetkellistä tehoa suhteessa jatkuvaan.

monitor audio anthra w10
Anthra W10 on vain älppärikannen kokoinen.

Älyä ja ulottuvuutta

Kuutiomuotoisesta kotelosta, jonka kukin kylki on älppärikannen luokkaa, saadaan siis huomattavan paljon bassoa. Ilmoitettu -6 dB alarajataajuus on 17 hertsiä, vapaakenttämittausta vastaavalla lähikenttämittauksella alarajataajuus osuu 22 hertsiin ja kun huone tukee suljetun kotelon loivasti laskevaa bassoa hyvin, käytännön alaraja huoneessa on hyvinkin sen 17 hertsiä ja pienissä huoneissa mahdollisesti vielä alempanakin. Hyvä saavutus millä vain mittapuulla arvioituna. Äärettömän harvinaista on se, että alipäästösuotimen eli subwooferin toiston ylärajan määrittelevän suotimen alin mahdollisuus on 20 Hz. Tämä tarkoittaa, että Anthra-subwooferilla voidaan tukea hyvinkin järeitä ja alas toistavia pääkaiuttimia myös stereojärjestelmissä ja venyttää toistoa ne viimeisetkin hertsit ilman, että subwooferin ja pääkaiuttimen toistamat signaalit menisivät päällekäin aiheuttaen tarpeettoman korostuman jakotaajuusalueelle.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
Erittäin alas, jopa 20 hertsiin, ylettyvä jakotaajuuden säätö mahdollistaa hyvinkin alas toistavien pääkaiuttimien tukemisen Anthra-subwooferilla/subwoofereilla.

Tästä voi oikeastaan johtaa sen ainoan harmittavan asian Anthra-sarjassa: Kaiutintasoisia ottoliitäntöjä ei ole ja sen takia ihan kaikkiin stereovahvistimiin subbaria ei saa kytkettyä. Linjatasoinen subwooferanto löytyy kotiteatterimallien lisäksi kyllä yhä useammasta nykyaikaisesta stereovahvistimestakin eli ongelma ei ole iso. Markkinoilla on myös edullisia kaiutintasoisen signaalin linjatasoiseksi vaimentavia, jos sellaista haluaa kokeilla.

Järkevät ohjeet ja erinomaiset säädöt

Anthran käyttöohjeessa on keskivertoa paremmat ohjeet siihen, miten subwooferin sovitusta pääkaiuttimiin musiikkijärjestelmässä kannattaa lähteä tekemään. Toki jokainen huone ja kaiuttimien sijoitus huoneeseen tekevät aina omat temppunsa, mutta ohjeen ehdotukset kaiuttimien refleksiputkien sulkemisesta ja subwooferin jakotaajuudesta sekä jakojyrkkyydestä ovat hyviä.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
Jakojyrkkyyden säätö mahdollistaa optimaalisen sovituksen monenlaisiin pääkaiuttimiin.

Anthra-subwoofereissa on takalevyssä pieni näyttö sekä pyöriteltävä ja painettava kytkin, jolla saadaan tehtyä perussäädöt. Helpompi on kuitenkin käyttää Monitor Audion MaestroUnite-puhelinsovellusta. Sen avulla säädöt voi tehdä kuuntelupaikalta ja käyttöön saa myös kahdeksanalueisen täysparametrisen eq:n, millä pystyy tasaamaan huoneen aiheuttamia ongelmia äänensävyssä tai ihan vain muokata soundia itselleen mieleiseen suuntaan.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
Kahdeksanalueinen eq on helppo säätää puhelinsovelluksella.
Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
Kahdeksan käyttäjän säädettävissä olevaa ekvalisaattoria mahdollistavat huonekorjauksen ja oman maun mukaiset sävynsäädöt.

Monipuoliset säädöt ovat kullanarvoiset kun subwooferia sovittaa musiikkijärjestelmään. Loiva 12 dB / oktaavi suoto 80 hertsissä istui testin pääkaiuttimina toimiviin M&K Sound S150:n hyvin eikä jakotaajuusalueelle jäänyt kuoppaa. Jyrkkyyden voi valita 6, 12, 18, 24 ja 48 dB / okt -vaihtoehdoista. Jakotaajuuden säätö on tosiaan 20 – 200 Hz ja vaihe haetaan kahdella työkalulla: yksi on selkeä ja tuttu vaiheenkääntö (kääntää 180 astetta) ja toinen on portaaton 0 – 180 astetta.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
Vaihesäädölle on sekä 180-asteen vaiheenkääntökytkin että portaaton 0-180 asteen säätö.

Hyvin uskottava kimpale

32 cm kanttiinsa oleva kuutio, ei Anthra W10 toki ole mikään jugurttipurkin kokoisille satelliittikaiuttimille suunnattu miniatyyrikokoinen apubasso, vaan ei se ole isokaan. Osa jalustakaiuttimista on tilavuudeltaan suurempia! Kompakti subwoofer on kookasta helpompi saada sijoitettua optimipaikalle eikä se paista muusta sisustuksesta räikeästi. Ja jos halutaan käyttää useampaa subwooferia kumoamaan huoneen aiheuttamia ongelmia bassotoistoon, kahdesta neljään pientä subwooferia on todella paljon helpompi saada sovitettua kodin yleisiin tiloihin kuin kahdesta neljään isoa subwooferia. Varta vasten rakennetut leffahuoneet sitten tietysti erikseen.

Miten sujuvasti Anthra W10 sitten integroituu vaikeimmassa tilanteessa eli pääkaiuttimiin, joiden toisto laskee jo varsin ylhäältä? Ja pitää pärjätä ilman AV-vahvistimen bassonohjausta ja huonekorjausta.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
Näytön vieressä olevalla painettavalla ja pyöritettävällä kytkimellä hoituvat perusasiat.

Yhdistelmänä Roksan Attessa Streaming Amp -stereovahvistin, M&K Sound S150 -kaiutinpari ja Monitor Audio Anthra W10 tuottaa soundin, jonka bassopään uskottavuuteen ei ole juuri millään lattiakaiuttimellakaan mahdollisuuksia. Pulleasointinen Katie Meluan Shy Boy ei itse asiassa kuulostakaan pullealta vaan vain täyteläiseltä, Analog Pussyn Hanging Myself Comfortably paineistaa tilaa (joka on 200m2 showroom!) oikein mukavasti ja kun samalla raidalla antaa enemmän hanaa, alkaa tilan rakenteista löytyä huomattavan paljon resonansseja.

Jatketaan klassikoilla. Infected Mushroom ja Avratz-raita kuulostaa korkeasta 80 Hz jakotaajuudesta huolimatta hyvin vähän siltä, että systeemissä on erillinen subwoofer. Soundi on vain täyspainoinen ja uskottava, rintakehäni vavahtaa kuuliaisesti jokaisen bassoiskun tahdissa. Saman artistin Dancing With Kadafi saa sekä hymyilevät suupielet että kylkiluut lepattamaan. Olen minä kuullut vielä uskottavampaakin bassotoistoa, mutta tyypillisesti silloin subbaria ei kenenkään kannata yrittää kantaa yksin ja oviaukoissa on syytä varoa sormiaan kun tila käy vähiin.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
Anthrassa on kolme valmista esiasetusta subwooferin äänensävylle. Music on näistä se neutraali.

Jos Billy Gibbons And The BFG’s ja Got LoVe If You Want it potkiikin erittäin uskottavasti, George Bensonin So What taas soi hyvin sävykkäästi ja kauniisti. Kompakti Anthra W10 ei pode yksinuottisuuden oireyhtymää vaan toistaa sekä sävykkäästi että uskottavasti.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
Ylhäällä W15, vasemmalla W12 ja oikealla alaviistossa W10.

Ne Anthra W12 ja W15, houkuttavatko?

Tämän piti olla Monitor Audio Anthra W10:n testi, mutta tuossa vieressä lattialla ovat W12 ja W15. Huolimatta siitä, että ketään teistä ei kiinnosta yhtään, miten ne eroavat malliston pienimmästä, taidan kokeilla ne silti. Te lukijat voitte sitten vain hypätä tekstin loppuun lukemaan hinnat ja yhteenvedon.

Nopeat lähimittaukset peräkkäin kaikista kolmesta subwooferista samassa kohtaa huonetta paljastavat, että käytännössä kaikkien taajuusvaste on identtinen. W15 soi pari desibeliä lujempaa samoilla asetuksilla kuin W10 ja W12, mutta taajusvasteen muodossa ei eroa oikeasti ole. Se valmistajan ilmoittama alarajataajuuden yhden hertsin ero on juuri sitä, mittausepätarkkuuteen häviävä yhden hertsin ero. Oleellinen pointti ovat isompien isommat äänenpainevarat.

Monitor Audio Anthra W10 W12 W15
Anthra W10, W12 ja W15:n taajuusvaste on käytännössä identtinen toiminta-alueella.

W12:ssa on 900 wattia jatkuvaa tehoa syöttävä vahvistin ja 1700 wattia hetkellistä, W15:ssa vastaavat lukemat ovat 1400 W ja 2500 W. Soundillisesti isommista malleista tulee tunne, että W12 on etenkin alimpien bassojen vavahtavassa voimassa hitusen vaivattomampi samalla kohtuullisella äänenvoimakkuudella kuin W10 ja samalla tavalla W15 pesee W12:n, mutta äänenlaadulliset erot eivät ole järisyttäviä. Sovitus pääkaiuttimiin ja huoneen aiheuttamat äänensävyn muutokset ovat useita kertaluokkia suurempia äänenlaatuun vaikuttavia asioita joten järkiperusteilla valitseva voi melkein vain sen perusteella, miten paljon puhdasta ääntä haluaa. Sitten kun hanaa antaa enemmän ja materiaalissa on tosiaan matalataajuista informaatiota, W12 ja W15 erottuvat selvästi edukseen isommalla kapasiteetillaan. Tosin tottakai aikuinen ihminen saa tehdä valinnan myös sillä perusteella, että ”Mä haluan!”.

Kartion heilahdus ja haaveelliset silmät

Anthra W15 jäi mittausten ja kuuntelujen jälkeen viimeisenä paikoilleen ja on kyllä pakko myöntää, että moni tuttu testiraita kuulostaa ja tuntuu todella hienolta (ja 15-tuumaisen kartion vahvadus näyttää upealta). Black Hawk Down -soundtrackin Hunger ja Mission Impossible -soundtrackin The Heist parina esimerkkinä, kyllä näillä saa huoneen ilmatilan lisäksi suupielet vavahtelemaan ja silmäkulmat kostumaan ilosta.

kyllä näillä saa huoneen ilmatilan lisäksi suupielet vavahtelemaan ja silmäkulmat kostumaan ilosta.

Eli jos et kehtaa perustella Monitor Audio Anthra W15:n valintaa vain sillä, että haluat sen, on sen kanssa äänenlaadullinen etevyyskin olemassa. Ei vain kuviteltu vaan sitä selvemmin kuultu, mitä vaikeampaa toistettava materiaali on.

Monitor Audio Anthra -subwoofermallisto ei ole niitä hinnat alkaen -subbareita, mutta äänenpainevarat, äänenlaatu, ulottuvuus ja hyvin järkevät ominaisuudet huomioiden hinnat ovat linjassa.

Lyhyesti: Kontrolloidusti alas toistavat subwooferit, mainio puhelisovellus ohjaukseen. Erittäin hyvät äänenpainevarat kokoon nähden.

Hinnat

Monitor Audio Anthra W10: 2 150 euroa

Monitor Audio Anthra W12: 2 450 euroa

Monitor Audio Anthra W15: 3 200 euroa

Maahantuoja: Concept Hifi

Jälleenmyyjät:

hifimesta-iki.jpg

HIFIMESTA

Ideaali Tec

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap