Miten Alfa Romeo, Nissan ja Toyota liittyvät kotiteatteriin? Kyse on tunnelmasta ja toimivuudesta.
Näkemyksestä riippuen kotiteatterivahvistimen arvostelu on joko hyvin selkeää tai sitten tosi tukalaa. Minulle tukaluus tulee siitä, että japanilaisesta perusvahvistimesta on vaikea saada fiilistä irti, ne ovat tunnelmallisia kuin Excel-taulukko. Ja toisaalta joillekin se taas tekee valinnasta helppoa: lajittele mallit tarvitsemiesi ominaisuuksien mukaan ja poimi niistä sopivat asiat osaava hinnan, merkkiuskollisuuden tai jonkun muun määreen perusteella.
Autoanalogiana voisin verrata tilannetta siihen, että Alfa Romeolla ajavan on hyvin vaikea nähdä fiiliseroa Nissanissa ja Toyotassa. Täysin riippumatta Nissanin ja Toyotan luotettavuudesta, toimivuudesta tai oikeista ja järkevistä varusteista, ne eivät ole autoharrastajan valintoja koska… Niin, miksi? Siksi, että ne vain toimivat ongelmitta ja hoitavat asiansa – sillä tavalla ei tuoteta jännittäviä sankaritarinoita.
Onkyo TX-NR6100:n ei toki ole tarkoituskaan olla highend-harrastajan eksoottinen kullannuppu vaan juuri se koko perheelle selkeä ja toimiva ratkaisu kotiteatterin sydämeksi. Helposti käyttöönotettava ja helposti käytettävä. Se ei esineenä ole tunnelmallinen, mutta välittää musiikin, elokuvien, pelien ja TV-sarjojen tunnelman erinomaisesti kuuntelijoille.
THX ja käyttöönoton helppous
THX Certified Select -hyväksynnän saanut seitsemänkanavainen (plus subwoofer) Onkyo TX-NR6100 kuuluu valmistajan tuoreimpaan sukupolveen ja tukee mm. 8K-kuvaa. THX-hyväksyntää näkee yhtä harvemmin ja hyvin harvoin tämän hintaluokan tuotteessa. Kolmikirjaiminen lyhenne kertoo kuitenkin edelleen siitä, että perusasiat ovat varmasti kunnolla tehty. Ja meille kaikille leffoissa ”The Audience Is Listening” -teemaan tottuneille se tuo myös helposti pienen ilon kyyneleen silmäkulmaan.
Houkuttelevaa Dirac Live -huonekorjausta ei tässä ole, kirjoitushetkellä sen saa edullisimmillaan 400 euroa kalliimmasta yhdeksänkanavaisesta TX-NR7100-mallista. Tosin, Dirac Live vaatii myös käyttäjältä enemmän, Onkyon omalla AccuEQ-huonekorjauksella vahvistimen käyttöönotto on huomattavan helppoa ja nopeaa.
Käytännössä TX-NR-6100:n kaikkien kaiutinasetusten teko on sitä, että mukana tuleva mittamikrofoni laitetaan parhaalle kuuntelupaikalle, tökätään sen kaapelin päässä oleva plugi vahvistimen etupaneelissa olevaan liittimeen, kerrotaan käytettävien kaiuttimien määrä ja annetaan vahvistimen tehdä testipiippaukset. Tämän jälkeen kaiuttimien etäisyydet, jakotaajuudet, suhteelliset voimakkuudet ja myös pahojen huonekorostumien vaimennus on kaikki hoidettu automaattisesti. Käyttäjän ei tarvitse kuin olla muutama minuutti hiljaa ja istua poissa mikrofonin ja kaiuttimien väliseltä linjalta.
Mekaanisesti kevyt, älyllisesti kovaa luokkaa
Tyylillisesti Onkyo on hillityn uskottava, visuaalinen suunta on merkille uskollinen ”koreilematon auktoriteetti”. Vahvistin näyttää tyylikkäältä, mutta kotelon rystystestaus osoittaa TX-NR6100:n olevan hintaisensa laite . Käytetyt materiaalit eivät ole erityisen tukevia, vain riittäviä. Saman hintainen stereovahvistin voisi olla mekaanisesti paljonkin paremmin tehty, mutta saman hintainen stereovahvistin osaa vain muutaman prosentin niistä asioista, mitä tämä.
Saman hintainen stereovahvistin osaa vain muutaman prosentin niistä asioista, mitä tämä.
Kotiteatterivahvistin hoitaa nimensä mukaisen kunkin kaiutinkanavan vahvistuksen ja lisäksi sisääntulojen valinnat, kuvasignaalin ohjauksen, subwooferin sovituksen ja bassonohjauksen, eri ääniformaattien purkamisen, striimauksen ja parhaimmillaan huonekorjauksenkin eli kaiuttimien ääneen huoneen aiheuttamien vääristymisen tasaamisen.
Seitsemänkanavaisuus tarkoittaa, että voit tehdä maksimissaan 7.1- tai 5.1.2-kanavaisen järjestelmän. Onkyo tosin ilmoittaa luvut 7.2 ja 5.2.2 koska subwooferantoja on kaksi. Sama signaali kummastakin tulee eli Y-haaroituskappaleella tai -kaapelilla saa saman kahden subwooferin ratkaisun mistä vain yhdellä linja-annolla subwooferille varustetusta vahvistimesta.
Jos kuuntelupaikkasi on lähellä takaseinää, 7.1 toimii harvoin kunnolla kun takasurroundkaiuttimet ovat liian lähellä. Tulos ei ole tasaisesti ympäröivä äänikenttä vaan takasurroundit saattavat paikallistua erillisinä äänilähteinä. Takakaiuttimien olisi hyvä olla ainakin metrin kuuntelulinjaa taaempana, silloin 7.1-äänijärjestelmä voi toimia kunnolla. Ellei ole, yhdellä kattokaiutinparilla tai katon kautta ääntä heijastavilla Dolby Atmos Enabled -kaiuttimilla tehty 5.1.2 on looginen ratkaisu vahvistimen seitsemän kanavan hyödyntämiseen.
Geneleciesi kaveri?
Vasemman ja oikean kanavan pre out eli linjatasoinen esivahvistinanto voi kaivertaa hard core -harrastajaa, miksi vain kahdelle kanavalle? No, niissä kalliimmissa malleissa on sitten kaikille kanaville, jos sinulla on tupa täynnä aktiivikaiuttimia. Kahdesta kanavasta ja kohtuullisesta hinnasta seuraa kuitenkin, että kiitos musiikin striimausmahdollisuuksien, TX-NR6100 voi olla hyvin mielekäs keskusyksikkö systeemiin, jossa on vain kaksi aktiivikaiutinta – esimerkiksi suomalaiset Genelecit – ja subwoofer. Tai mistäs sitä tietää, vaikka sinulla olisi pääkaiuttimina eksoottiset laajakaistat ja niille single ended -putkivahvistin, laajennus kotiteatteriksi onnistuu juuri noiden Onkyon pre out -liitäntöjen ansiosta.
Puhtaasti kaksikanavaiset striimerit linja-annoilla maksavat vain muutaman satasen TX-NR6100:aa vähemmän eivätkä ole kuvapuolen kanssa ollenkaan samalla tavalla viimeisen päälle mietittyjä kuin tämä Onkyo. Myös subwooferin sovitus ja huonekorjaus hoituvat Onkyon automaattisilla kaiutinasetuksilla kahden kaiuttimen ja subwooferin 2.1-järjestelmässä yhtä helposti kuin sen kattokaiuttimilla ryyditetyn seitsemänkanavaisen Atmos-setin käyttöönotto. Mittamikki paikoilleen, paina nappia ja odota hetki – sitten kaikki on valmista.
Vahvistimelliset stereostriimerit maksavat helposti saman kuin Onkyo. Ihan vain ajatuksena, että jos se striimerisi ja kaiutinparisi on telkkarisi yhteydessä (mikä on järkevää, koska Bang & Olufsen ja ehkä Loewe poislukien töllöjen äänenlaatu on huono), TX-NR6100 voi olla passiivikaiuttimienkin kanssa oikein mielekäs 2.1-järjestelmän keskusyksikkö television yhteydessä. Subbari piiloon, jos siltä tuntuu, ja pääkaiuttimiksi jotain hauskaa ja hienoa. Pallomallit, litteät seinälle itse ottamillasi valokuvilla kangasmaskeissa, klassisen tyylikkäät italialaista puutyötä olevat tai jotain muuta. Mikä vain omaan tyyliisi sopivimmin istuu.
Hyvin riittävä varustelu
Kuudesta HDMI-tulosta kolme on uudempaa HDMI 2.1 -versiota ja kaksi vanhempaa HDMI 2.0 -tyyppiä. Jos murehdit kolmen HDMI 2.1:n määrää, mieti ensin, montako 4K 120Hz -pelikonetta ajattelit tähän kytkeä? 8K-kuva on toistaiseksi enemmän kuriositeetti kuin mitään muuta, joten kolme HDMI 2.1:ä riittää käytännössä vaikka mihin. HDMI-antoja on kaksi eli kotiteatterisi päänäytön, oli se sitten videoprojektori tai iso televisio, lisäksi voi saada kuvan esimerkiksi pieneen apuruutuun, mistä on iloa musiikkipalveluiden ja valikoiden kanssa.
Oleellisempaa kuin HDMI 2.1 -liitäntöjen määrä on niiden toimivuus. Minulla ei ollut Xbox Series X -pelikonsolia, mutta maailmalla on todettu TX-NR6100:n siirtävän X:n 4K 120Hz RGB -signaali sujuvasti läpi siinä, missä jotkut vanhemmat HDMI 2.1 -liitännät eivät siihen pystyneet.
WiFi:n lisäksi langatonta yhteyttä varten on Bluetooth 4.2 ja TX-NR6100:ssa se tukee AptX ja AptX HD -formaatteja eli kuulokekuuntelijaa hemmotellaan. Low latency mode minimoi viiveen ja katsottavan ohjelman huulisynkka ei kärsi.
Onkyolla on oma puhelinappi, jolla vahvistinta voidaan ohjata. Tai voit jutella sille Google Assistantin tai Amazon Alexan kautta, jos sinulla on jo puheohjausta tukeva kaiutin samassa kotiverkossa. Kolmas ratkaisu on perinteinen eli käytät kaukosäädintä (sillä minä vahvistinta ohjasin, olen ilmeisesti perinteinen). HDMI CEC:n ansiosta voit säätää Onkyon äänenvoimakkuutta televisionkin kaukosäätimellä.
15-alueinen taajuuskorjain kullekin kaiutinkanavalle helpottaa käsisäädöistä pitävää käyttäjää saamaan kaikki kaiuttimet saman kuuloisiksi ja halutun kuuloisiksi. Huoneakustiikka ja sijoitus saavat eri kanavien kaiuttimet soimaan eri tavalla kun yksi on lähempänä seinää kuin toinen ja joku oviaukon vieressä. Samoin tietysti äänensävyä voi muokata ylipäätään oman makunsa mukaiseksi ja toisaalta tasoittaa eri kanavissa olevien toisistaan poikkeavien kaiutinmallien äänensävyn mahdollisimman samankaltaiseksi.
Leffa pyörimään
Valikkorakenne on tuttua Onkyoa. Jos merkin vahvistinta on käyttänyt aikaisemmin (uskallanko sanoa parinkymmenen vuoden sisällä…), valikkoseikkailu ei aiheuta sydämentykytyksiä. Osaava käyttäjä saattaa tehdä kaikki asetukset itse, mutta koska suurin osa käyttää automatiikkaa, sillä minäkin tein kaiutinasetukset. Sitäpaitsi huonekorjauksen teko käsisäädöillä vaatii aina jonkunlaisen mittalaitteiston sekä osaamisen sen käyttöön ja tulosten tulkintaan.
Kaiutinsarjana on Monitor Audio Brone 200 -pääkaiuttimet, Bronze C150 -keskikaiutin ja Bronze FX -surroundit. Subwooferina toimii juuri sylissä testiä varten ollut MK Sound V12+.
AccuEQ asetti jakotaajuudeksi vasempaan ja oikeaan pääkanavaan 40 hertsiä, keskikanavallekin 50 hertsiä. Tämä poikkeaa tyypillisesti suositellusta (ja THX:nkin käyttämästä) 80 hertsin jakotaajuudesta. Nyt tuplabassoiset kolme etukaiutinta kestävätkin sujuvasti tuon keskibassoilta tulevan kuormituksen, mutta joissain tapauksissa automatiikka saattaisi myös arvioida väärin. Jos kaiuttimissasi on hyvin pienet bassoelementit ja haluat saada enemmän puhdasta ääntä, voit kokeilla nostaa jakotaajuutta valikon kaiutinasetuksista 100 – 120 hertsiin. Ellei subwoofer kuulu erillisenä, korkeampi jakotaajuus on toimiva ratkaisu.
Testitilanteen minikuva korostaa äänimaisemaa ja automaattikorjauksen jäljiltä Cowboys & Aliens alkaa aidon selkeänä ja aiheuttaa ongelman kun huomaan vähän väliä uppoavani elokuvaan enkä soundimaailman arvosteluun. Kaukosäätimen Quick Menu -näppäimen takaa pääsee nopeasti vaihtamaan Room EQ -asetusta ja vaikka AccuEQ:lla ei olekaan samanlaista arvostusta kuin Onkyonkin isompien mallien Dirac Live -huonekorjauksella, yksinkertaisempikin ratkaisu siistii alakeskialueen ja basson kumua, suomeksi sanottuna muminaa ja kuminaa, ja tulos on selkeämpi dialogi ja avoimempi tilavaikutelma.
A Star Is Born liikkuu saumattoman hienosti dialogin ja musiikin välillä, tunnelma nykäisee kerta toisensa jälkeen eteenpäin. Deadpool on, no, Deadpool. Oli kyse sitten ryminästä tai pienistä nyansseista, TX-NR6100 selvittää ääniraidan kunnialla.
Jos äänenlaadusta suuri osa onkin kiitos huoneen akustiikan ja toimivan kaiutinpaketin, soundista ei voisi nauttia ilman moitteettomasti toimivaa keskusyksikköä, kotiteatterivahvistinta. Se, ettei kotiteatterin käyttöönotto vaadi erillistä kurssitusta vaan hoituu automatiikalla asiallisesti, on myös erittäin arvokas asia.
Vaikka minäkin haaveilisin siitä paremmasta huonekorjauksesta ja ehkä varmuuden vuoksi kaikkien kanavien linja-annoista, selviäisin todellisuudessa leffa-arjestani Onkyo TX-NR6100:lla ihan hyvin. Pelit, TV-sarjat, dokumentit ja elokuvat toimisivat kaikki juuri niin hyvin kuin kaiutinpakettini ja akustiikkani antaisivat myöten – vahvistin ei olisi pullonkaulana. Vasta jos yhden kaiuttimen hinta alkaisi lähestyä tuhatta euroa tai tietäisin käyttäväni varsin suuria äänenpaineita (tai kuormana erityisen hankalia kaiuttimia), miettisin järeämpiä vahvistinvaihtoehtoja.
Lyhyesti: Kaikin puolin toimiva ja järkevästi varusteltu kotiteatterivahvistin, joka voi olla mielekäs ratkaisu television seuraan 2.1-kaiutinjärjestelmäänkin.
Hinta: 1 099 euroa
Maahantuoja: Loud Group Oy
Kommentointi suljettu.