Genelecin GLM on sekä valmistajan SAM-kaiuttimille erinomaisesti toimiva huonekorjaus, mutta myös tapa hallita niin pientä kuin suurempaakin kaiutinjärjestelmää.
GLM eli Genelec Loudspeaker Manager esiteltiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 2006. Nyt esiteltiin versio 4, joka on uudistunut käyttömukavuudeltaan, intuitiivisuudeltaan ja ulkoasultaan paljon. Siitä, miten paljon esimerkiksi huonekorjausalgoritmit ovat jälleen kehittyneet, ei hiiskuttu.
Tuore versio on ladattavissa osoitteesta genelec.com/glm ja se toimii edellisen sukupolven GLM-paketin kanssa eli lähes kaikki DSP-Genelecien omistajat voivat ottaa uuden ohjelmiston käyttöön samantien. Vain vanhin GLM 1 -laitteisto ei toimi uudella ohjelmistolla, kaiutinmalleista kyllä kaikki ihan 8130SE:stä alkaen.
Pilvessä tai pöydällä
Ensimmäinen oleellinen ero on se, että GLM:ää on kaksi ohjelmistopakettia. Sekä kaksi Windows 10:lle että kaksi Macin OS X:lle. Normaalikäytössä riittää tavallisen asennuspaketin lataus ja asennus. Siinä kaikki AutoCal-huonekorjauksen algoritmit lasketaan Genelecin pilvipalvelimessa. Uskon, että tuo on se, jota käyttää ainakin 99 % käyttäjistä.
Mikäli työskentelet olosuhteissa, joissa nettiyhteyttä ei ole, lataat lisäksi omalla tietokoneellasi pyörivän AutoCal-laskentaohjelmiston.
Toinen asia on se, että ulkoasu on muuttunut kokonaan ja uusi vaikuttaa ensivilaisusta alkaen selvästi GLM 3:a intuitiivisemmalta ja selkeämmältä. Kuten myös kauniimmalta, tyylikkäämmältä. Lisäerot selviävät sitten kun alat käyttää uutta GLM:ää.
Huonekorjaus, soundiprofiilit…
GLM ei ole vain käyttöönottoa ja huonekorjausta varten vaan se hoitaa kaiken, mitä kaiuttimien ohjauksessa tarvitaan. Ja järjestelmä skaalautuu yksinkertaisesta stereoparista modernien kotiteatteriratkaisujen kautta jopa yli 80 kaiuttimen kokonaisuuksiin.
Kaiuttimien kaikki asetukset ja muistipaikat (kaiutinjärjestelmät, eri soundiprofiilit jne) tallentuvat joko Genelecin pilveen ja ovat siten saatavilla missä vain, missä on nettiyhteys tai sitten sinun omalle koneellesi. GLM:llä on sujuvaa esimerkiksi säätää äänenvoimakkuutta ja valita haluttu soundimuistipaikka käyttöön. Hyvä esimerkki siitä, miten tätä päivää GLM on, on sekin, että sovelluksen kautta hoidetaan mahdolliset apupyynnöt Genelecille, jos oma sormi menee suuhun kaiuttimien suorituskyvyn optimoinnin kanssa.
Kaiken uuden GLM:n käsittely uutisessa ei ole järkevää, joten kannattaa ehdottomasti katsoa valmistajan englanninkielinen video GLM 4:n julkaisusta. Siinä kerrotaan oleellisimmista muutoksista, esitellään neljä hyvin paljon toisistaan poikkeavaa GLM-käyttäjää ja käyttöympäristöä ja myös selvitetään millaisilla komponenteilla GLM toimii, minkä tyyppiset kelat ja kondensaattorit siihen on valittu…
Oppaat GLM 4:n käyttöön löytyvät valmistajan sivuilta. Tästä voit klikata itsesi sinne.
Kommentointi suljettu.