fbpx
Testit

Emotiva XPA-DR2 Differential Reference -päätevahvistin testissä

Läsnäoloa, lämpöä ja välittömyyttä
Emotiva XPA-DR2

Differential Reference -päätevahvistimet ovat Emotivan lippulaivat. Tehoa on vielä enemmän kuin ”perus”-XPA-vahvistimissa ja äänenlaatu toi useammankin yllätyksen.

Emotivan X-sarjan järeä XPA-3 Gen3 kävi testissä ja osoittautui mainioksi päätevahvistimeksi. Lisäksi XPA-3 on ominaisuuksiin, tehoreserviin ja äänenlaatuun suhteutettuna edullinen. Valmistajan mielestä ”perus”laatuinen XPA-sarja vain ei ole vielä riittävän hyvä, joten he taikoivat siitä Differential Reference -versiot.

Differential Reference XPA-DR2 iskee pöytään hillityt lukemat: jatkuvaa tehoa kahdeksaan ohmiin 550 wattia per kanava, neljään ohmiin 800 wattia per kanava. Vai olisivatko lukemat ehkä jo hiuksenhienosti hillityn rajan ylittävät? Oleellista ei tietenkään ole vain tehon määrä vaan myös se, miltä vahvistin kuulostaa, mutta siitä lisää vasta hetken päästä.

Emotiva XPA-DR2
Modulaaristen XPA-vahvistimien käynnistys onnistuu myös trigger-ohajuksella.

DR-sarjan päätevahvistimia on kolme mallia. Tehokkain on XPA-DR1-monopääte, joka lupaa kilowatin jatkuvaa neljään ohmiin. Seuraava on testissä oleva XPA-DR2, 2 x 800 W / 4 ohm ja kolmas on kotiteatterin etukaiuttimien paras ystävä XPA-DR3, 3 x 600 W / 4 ohm -monikanavapäätevahvistin. Mutta kun kaikki XPA:t, myös DR-sarjan vahvistimet ovat modulaarisia. Voit siis aloittaa yhdestä kanavasta ja päivittää samaan koteloon maksimissaan 3-päätekanavaa.

Siltakytketyt vahvistinmoduulit

Differential Reference -mallistossa yhden kanavan vahvistin koostuu kahdesta siltakytketystä päätevahvistinasteesta. Tämän takia valmistaja suosittelee, että kytkettävä kaiutinkuorma ei ole alle neliohminen. Neliohminen kuorma kun ottaa siltakytketyssä vahvistimessa virtaa samalla tavalla kuin kaksiohminen (eli erittäin vaikea) ottaisi, jos nuo vahvistinasteet toimisivat yksittäisinä.

Virtalähde on sama holtittoman järeä kolmekilowattinen hakkurimalli kuin normaaleissa XPA-malleissakin

DR-malleissa virtalähde on sama holtittoman järeä kolmekilowattinen hakkurimalli kuin normaaleissa XPA-malleissakin. Koska yhden vahvistinkanavan antoteho on niinkin hurja kuin 800 wattia, on DR-malliston suurin vaihtoehto kolmikanavainen XPA-DR3. DR-mallin vahvistinasteet ovat myös kaksi korttipaikkaa vieviä eli XPA:n rungon seitsemästä paikasta riittää tilaa maksimissaan kolmelle vahvistinkanavalle.

Ulkoisesti XPA-DR näyttää aivan samalta kuin tavallinen XPA. Eron näkee äkkiseltään vain massiivisen etulevyn pikkuruisesta Differential Reference -tekstistä. Kääntämällä liitinpuolen esille, eroa onkin enemmän, kun näkee kaksi korttipaikkaa per kanava vievät vahvistinasteet.

Emotiva XPA-DR2
Valtavassa etulevyssä lukee ihan pienellä Differential Reference. Pienestä logosta huolimatta soundiero on huomattavan suuri verrattuna perus-XPA:han.

Perus-XPA vastaan XPA Differential Reference

Kuuntelin ensin pohjiksi samaa XPA-3 Gen3 -yksilöä, joka oli aikaisemmin testissäkin. Kaiuttimina toimivat Monitor Audio Platinum PL200 II:t ja etuasteena Anti-Mode X4, jolla tasasin huoneesta pienet bassorosot pois. Näin sain erittäin läpikuultavan näkemyksen siihen, mitä vahvistin tekee tai jättää tekemättä.

XPA-3 Gen3 on läpikuultava ja järkähtämätön vahvistin, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Jos rahaa on käytössä oleellisesti enemmän, maailmasta löytyy vielä hienosävyisempiäkin vahvistimia, mutta silläkin alueella perus-XPA on jo varsin hyvä.

DR2 tuo ensinnäkin aimo annoksen lisää läsnäoloa

XPA-DR2:n vaihtaminen XPA-3 Gen3:n tilalle tekee yllättävän suuren muutoksen. DR2 tuo ensinnäkin aimo annoksen lisää läsnäoloa, pääsin ainakin kaksi penkkiriviä paremmalle paikalle nauttimaan konsertista. Myös koko stereokuva tarkentui ja esityksen intiimiys vahvistui senkin takia oleellisesti. Perus-XPA:n kanssa ollaan kolmansilla treffeillä, suhde on lupaavaksi havaittu, mutta pientä varovaisuutta tai ainakin alleviivattua tahdikkuutta on vielä ilmassa. DR2:n kanssa ollaan tapailtu jo jonkun aikaa ja läheisyys on hyvin vahvaa.

Treffianalogia on toki huono, kun en vaihda Katie Meluaan vaan pois siitä. ZZ Topin La Grange soi niin, että sedät partasuiset tuntuvat lähes astuvan varpaille. Tekee mieli varoa parrattoman Beardin rumpukapuloita, viuhuvat niin aidon oloisena tippaa vaille otsan kohdalla.

XPA-DR2 kuulostaa myös hitusen täyteläisemmältä, lämminsävyisemmältä ja diskantiltaan puhtaammalta kuin XPA-3 Gen3. Tuo aavistuksenomainen täyteläisyys yhdessä vahvan läsnäolon kanssa tekee soundista erittäin käsinkosketeltavan, enemmän tässä ja nyt -aidon kuin tallenteen toiston. Lämminsävyisyydestä huolimatta rytmipuoli toistuu Differential Reference -mallilla hienosti, normaali XPA kuulostaa rinnalla ehkä jopa aavistuksen pidättyvältä, vaikka sekin on hyvä.

Emotiva XPA-DR2
Differential Reference XPA-DR2 on hyvin kookas vahvistin. Varmista, että sijoituspaikassa riittää sille tilaa.

Eri erot, mitä oletin

Melkein tuplateho tuo helposti mieleen, että perus XPA:han verrattuna nyt tulee passoa niin v…sti ja kontrolli on selkänikamia vääntävää. Mutta ei, Differential Reference -vahvistin onkin ääneltään välittömämpi, läsnäolevampi ja rehevämpi. Bassokontrollissa en suoraan sanottuna osaa sanoa olevan mitään erityisen suurta eroa. Ihan pieniä luonne-eroja on, mutta niin pieniä, että ne unohtuvat heti biisin vaihtuessa.

Emotivan Differential Reference -vahvistimet ovat rehevästi elämänmakuisia, aitoja ja välittömiä. Jos ujostelet lempiartistiasi, XPA-DR2 iskee teidät aivan kasvokkain ja tutustuttaa toisiinne.

Jenkkivalmistaja Emotiva ei selvästi yritäkään tehdä vahvistinrepertuaaria, jossa ainoa ero on antoteho ja tämä on oikein mukavaa. Eri ihmiset kaipaavat erilaista soundia, nyt yhdellä valmistajalla on selvästi monenlaista luonnetta tarjolla eli vahvistimia voi parittaa sekä oman äänellisen maun, että kaiuttimien luonteen perusteella.

Emotiva XPA-DR2
Sisääntulon valinta balansoidun XLR:n ja balansoimattoman RCA:n välillä hoituu yksinkertaisesti kytkimellä. Kaiutinterminaalit ovat jämäkät ja kaukana toisistaan eli rankempienkin touvien käyttö on helppoa.

hi-fi news tiivisti XSP-1:n ja XPA-DR2:n testin sanoihin ”Riittävästi tehoa vaikka klubikäyttöön, vankka rakenne, mukava valikoima hyödyllisiä ominaisuuksia ja vahva soundi”. Stereokuvaa kiiteltiin sen laatuiseksi, mitä tapaa yleensä vain paljon kalliimmissa vahvistinyhdistelmissä. Samoin ihmisäänen välittömyyden ja aitouden tasoa ei osaisi odottaa tässä hintaluokassa.

Mittasivat muuten hetkelliseksi tehoksi per kanava 800 W / 8ohm, 1.38kW / 4 ohm ja 2.06kW / 2 ohm. Kyllä, riittää vaikka PA-vahvistimeksi, jos hyväksyt sen, että äänenlaatu on tyypillistä PA:ta kymmenen kertaa parempi.

Haluatko isoja mittareita ja kiillotetun etulevyn? Niitä et Emotivalta saa. He keskittyvät vain siihen, että silmäkulmasi pysyvät lempiäänitteillä kosteina ilman katastrofia lompakossa.

Lyhyesti: Vahvaa läsnäoloa, lämpöä ja järjettömästi dynamiikkaa.

Hinnat

Emotiva XPA-DR1 (1kW / 4 ohm monopäätevahvistin): 1 695 euroa

Emotiva XPA-DR2 (2 x 800 W /4 ohm stereopäätevahvistin) : 2 195 euroa

Emotiva XPA-DR3 (3 x 600 W / 4 ohm päätevahvistin): 2 750 euroa

Maahantuoja: Concept Hifi

Emotiva-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap