Brittiläinen Monitor Audio esitteli juuri Studio-kaiuttimet. Studio on kompakti ja erittäin järeä sekä laadukas jalustakaiutin. Katsomalla Monitor Audion lippulaivamallia, Platinum PL 500II:tä, näkee heti, missä Studion juuret ovat.
Studion nelituumaiset bassokeskiääniset ovat modifioidut versiot PL 500II:n keskiäänielementeistä. Muutoksia on tehty ainakin siinä, että PL 500II:ssä nuo elementit hoitavat vain keskialueen, mutta Studiossa niiden harteille siirtyvät myös bassot eli liikevaraa pitää olla selvästi puhdasta keskialue-elementtiä enemmän. Samoin diskantti on laskostettu kalvo, kuten Platiunum-sarjassakin.
Valmistaja sanookin, että Studion tarkoitus on tehdä viimeistelyltään yksinkertainen, mutta tyylikäs kaiutin, jolla saadaan mahdollisimman laadukasta ääntä ilman hillitöntä hintalappua. Ei Studio toki ihan ilmainen ole, mutta selvästi alle 1 500 euron parihinnallaan vielä monelle täysin mahdollinen. Se on huomattavan paljon vähemmän rahaa kuin PL 500II:n 20 000 euron parihinta. Vaikka kokokin on lähes kenen vain huoneeseen mahtuva, kannattaa muistaa, että Studio on suunniteltu perinteisen highend-kaiuttimen tyyliin vapaaseen sijoitukseen. Se ei soi parhaimmillaan seinän viereen asetettuna.
Pienet yksityiskohdat tekevät kokonaisuuden
Studion nelituumaiset bassokeskiäänielementit ovat kartioltaan monikerroksisia. Ydin on Nomex-hunajakennoa, takapinta hiilikuitukudosta ja kuuntelijalle näkyvä etuosa Monitor Audion tavaramerkki, C-CAM-metallikartio. Valmistaja sanoo kerrosrakenteen vähentävän säröä jopa kahdeksan desibeliä verrattuna perinteisiin kartiomateriaaleihin. Magneettipiiri on samanlainen kuin Platinum-sarjassa.
Diskanttielementti ei ole sen enempää perinteinen kalotti kuin normaali nauhakaan vaan laskostettu nauhaelementti. Äärimmäisen keveyden ansiosta sen toistoalue riittää 100 kHz saakka. Bassokeskiäänisten lailla valmistaja sanoo myös diskantin särön pysyvän erittäin pienenä.
Refleksikanavia on kaksi, tällä haetaan mahdollisimman symmetristä kahden bassoa toistavan elementin kuormitusta. Takaseinän ylä- ja alareunassa olevat kanavien päät ovat runsaasti pyöristetyt puhallusäänien ja kanavan kompression minimoimiseksi.
Kuten muissakin Monitor Audion malleissa, elementit kiinnitetään pitkillä kotelon läpi ulottuvilla pulteilla takalevystä. Näin etulevyssä ei ole yhtään rumaa ruuvia näkyvillä ja lisäksi kotelo saa huomattavasti lisäjäykistystä.
Ulkoasultaan Studio on mietitty äänenlaadun ehdoilla. Kangasmaskia ei ole koska maskien reunat lähes aina vaikuttavat selvästi keskialueen ja diskantin puhtauteen. Elementtikolmikon ympärillä on loiva syvennys, joka toimii myös mietona suuntaimena. Värivaihtoehdot Monitor Audio Studiolle ovat musta, harmaa ja valkoinen.
Arvoiselleen jalustalle
Studio-kaiuttimien yhteydessä Monitor Audio esitteli juuri niille suunnitellun, mutta toki muidenkin kaiuttimien kanssa toimivan 60-senttisen jalustan, jonka nimi on lyhyesti ja ytimekkäästi Stand. Stand ei ole se satasen halpistolppa, mutta kun jalustan näkee livenä niin ymmärtää myös eri tavalla, miksi hintaa on kertynyt 500 euroa parilta. Ja Studio-kaiuttimet voi toki laskea tasolle tai pitää edullisemmalla tolpalla, jos niin haluaa.
Stand yhdistää kolme erilaista materiaalia minimoidakseen jalustan kautta kulkevat värähtelyt. Ylälevy, jossa on ruuvikiinnitys Studio-kaiuttimelle, on laserleikattu paksu teräslevy. Putki on pursotettua alumiiniprofiilia ja alaosa valualumiinia. Putken voi halutessaan täyttää hiekalla tai vastaavalla, jos jalustojen massaa haluaa lisätä. Lisäksi putken takareunassa on ura kaiutinkaapelille ja kiinnikkeet, joilla normaali kaapeli pysyy hyvin urassa näkymättömissä. Eksoottisimpia highend-letkuja peukalonpaksuiseen uraan ei luonnollisesti mahdu, mutta ei kai kukaan niitä ajatellutkaan laittaa piiloon.
Stand-jalustan alaosassa on tietenkin tukevat säädettävät piikit ja tolppaa saa sekä mustana että valkeana.
Monitor Audion Studio- ja Stand-tuotteiden valmistus alkaa maaliskuussa 2018.
Kommentointi suljettu.