fbpx
Testit

Aaninen WatSub -refleksikoteloitu subwoofer testissä

WatSub ei ole sisustussubwoofer, vaikka onkin kotimaisen värineuvoston suosituksen mukaisesti valkoinen. Ensinnäkin sen mitat ovat 55 x 55 x 65 senttiä ja toisekseen sen siirtely paikasta toiseen saa aikaiseksi ilmeitä, jotka eivät sovi mihinkään sisustukseen. Aika iso kalikka. Ja aika tosi tukeva ja massiivinen.

Ei sillä, että koko ja massa yllättäisivät. Suunnittelija kun on sama Jussi Hoffrén, joka teki Hifiharrastajat Ry:lle Metrik-kaiuttimet. Eivät olleet nekään pienet tai edes sirot. Metrikin ja WatSubin väliltä löytyy yhtenevyyksiäkin, selvimpänä osa muotoilusta ja MiniDSP:n tarjoamat vasteenmuokkausmahdollisuudet.

15-tuumainen + 630W + iso kotelo

Vahvistinmoduulina on tosiaan MiniDSP PWR-ICE250. Siinä on kaksi Bang & Olufsenin viileänä käyvää ICEpower-vahvistinmoduulia, jotka tarjoavat WatSubin 15-tuumaiselle bassoelementille siltakytkettynä 630 wattia.

Alumiinikartioinen elementti on moottoriltaan vahva ja hyvin jäähdytetty, se kestäisi hetkellisesti 2,5 kertaa enemmänkin tehoa. Iskunpituutta on paljon ja teknisistä yksityskohdista voi nostaa esille kolme oikosulkurengasta, jotka auttavat pitämään toimintaa lineaarisena. Vaikka kotelo on ulkoisesti hyvin kookas niin elementille on loppujen lopuksi nettotilaa vain noin sadan litran verran.

Iso elementti hengittää paljon, se tarkoittaa, että refleksikanavan on oltava poikkileikkaukseltaan suuri. Ja suuri poikkileikkaus kasvattaa pituutta. WatSubissa U-muotoinen refleksikanava kiertää alareunan, takareunan ja aina kattoa pitkin etulevylle saakka. Massasta huomaa myös sen, että kotelo on tukeva. Kyljet ovat jäykät ja elottomat, eikä elementin liikevoimista tarvitse varmasti välittää pennin vertaa, kotelo ei varmasti hievahdakaan.

Monipuolinen vai hankala?

MiniDSP-moduuli mahdollistaa paljon, mutta myös vaatii käyttäjältä paljon keskivertoa enemmän. DSP:n PC:llä hoidettava käyttöliittymä on harrastajalle unelma, kaikkea saa säätää ja kaiken voi viilata juuri niin tarkasti kohdalleen kuin haluaa. Vastaavasti aiheeseen perehtymättömältä ei varsinaisesti edes ehdi nousta tukka pystyyn kun jo tekee mieli luovuttaa. Valmistaja tietääkin tämän ja tarvittaessa myyjäliike hoitaa asennuksen ja säätöjen tekemisen.

Toisaalta, osaaja tekee mittauksen tai muutaman kuunteluhuoneessaan ilmaisella Room EQ Wizard -ohjelmistolla ja syöttää ohjelman automaattisesti laskemat korjaukset subwooferin vahvistinmoduulille. Tulos on edullisesti saatava todella tiukan luokan huonekorjaus, jota voi myös muokata oman makunsa mukaan. Minä ajoin vain kuuntelupaikan mittauksen ja ero korjaamattomaan oli selvä – paljon lisää kontrollia ja tiukkuutta, sekä parempi integraatio pääkaiuttimiin.

Jos et ole koskaan mittausohjelmaa käyttänytkään niin suosittelen ihan suoraan tilaamaan WatSubin asennettuna ja säädettynä. Sen sijaan jos harrastajasielusi syttyy juuri siitä ruuvaamisesta niin kaikin mokomin, WatSub tarjoaa niin karkea- kuin hienosäätömahdollisuuksia todella paljon. Tekemällä itse pääset kokemaan, miten selvästi pienetkin muutokset bassovasteessa vaikuttavat äänenlaatuun.

Myönnän, oikaisin

Mutta miltä WatSub kuulostaa sitten kun kaikki on vihdoin saatu säädettyä kohdalleen? Tiesin, etten lyhyessä testirupeamassa pystyisi hakemaan monipuolisten säätömahdollisuuksien optimia. Päätin tehdä niin, että tutkin säätöjä, mutta varsinaisen äänenlaatuarvioinnin kohdalla ohitin MiniDSP:n kaikki muokkaukset ja kytkin niin pääkaiuttimet kuin WatSubinkin Anthem MRX-710-vahvistimeen ja ajoin sen ARC-huonekorjauksen. Näin pääsin kuulemaan, mihin WatSub parhaimmillaan pystyy enkä joutunut murehtimaan, paljonko soundista olisi minun ei ihan optimaalisia säätöjä ja paljonko itse subwooferin kykyjä.

Äänenlaatuarviointia hankaloitti hieman se, että AudioVideo.fi:n toimitus on tilapäisesti yhdessä suuressa (57m2 ja 4m korkeutta) tilassa, normaalia olohuonetyyppistä kuuntelutilaa ei siis juuri nyt ole. Iso tila ei korosta alabassoja tavanomaisen huoneen lailla ja kotelosubbarin aiheuttama paineistava tunne puuttuu.

Alas tiukassa kontrollissa

WatSubin luonteeseen ei kuulu mitään ylimääräistä pehmoilua, se ei ole pehmeästi jysähtelevä ja itseensä huomiota kiinnittävä kuten monet pikkusubbarit. Päinvastoin, oikein säädettynä WatSub sulautuu hyvinkin huomaamattomaksi osaksi kokonaisuutta ja jyrähtää voimalla vasta kun tallenne niin ohjaa. Black Hawk Down -soundtrackin Hunger-avausraidan painostava alku toimii hyvin uskottavasti, lähinnä yllyttää avaamaan paljon enemmän hanaa kuin kehtaisi. Pidemmälle päästäessä huomio kiinnittyy lähinnä siihen, että kovinkaan moni kompaktikokoinen pääkaiutin ei pysy WatSubin menossa mukana.

Ken Ishiin Melting Pot iskee tiukasti ja Herbie Hancockin Doin’ It -biisin alapää lävähtää vaivattomasti ja rivakasti, rytmin hidastelua ei tarvitse pelätä. Se ihan viimeinen äärinopea kevytliikkeisyys puuttuu, mutta toisaalta kun laitoin soimaan Analog Pussyn Hanging Myself Comfortably -kappaleen niin tuo viimeinen huippunopeuden tippa korvataan sujuvasti kapasiteetilla ja voimalla. Toisto ylettyy selvästi 20 hertsin alueelle saakka.

20 hertsin alueelle, eikö voisi enää epämääräisemmin asiaa sanoa? No voisi, voisin vaikka sanoa, että kuuloalueen alarajalle päästään. Tässä bassoja korostamattomassa tilassa saavutus on erittäin hyvä ja voin hyvin kuvitella, että keskikokoisessa tilassa mennään selvästi alemmas, saati sitten pienissä huoneissa. Joka tapauksessa Divine Works: Soundtrack to the New Millennium -levyn vitosraidan infraäänihumahdukset eivät tässä tilassa nousseet kovinkaan voimakkaina esille, mutta kyllä ne havaitsi. Oleellisempaa on oikeastaan se, että mitään häiriöitä ei kuulunut vaikka pelkäsin seinän takaa naapuritoimistosta sellaisia tulevan.

Älä osta hempeilyyn

WatSubin luonne on hyvin selkeä, se on tarkka ja äärimmäisen kontrolloitu. Kontrollia on jo niin tiukasti, että osa subwooferin etsijöistä saattaa kääntyä mehevämpisointisten vaihtoehtojen puoleen. Tämä subbari tuntuu ahdistuvan ja turhautuvan silloin kun mennään hiljaa ja varovaisesti. Vasta kun materiaalissa on oikeasti matalaa ja annetaan kunnolla hanaa, WatSubin silmiin herää pilke ja se iskee sinulta jalat alta ja ilmat pihalle.

Musiikkikäyttöön WatSub tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet saada subbari sovitettua kunnolla pääkaiuttimiin. Sekä subwooferin oma taajuusvaste huoneessa saadaan tasapainoiseksi että jakotaajuusalue sellaiseksi, että sovitus tosiaan toimii (jos toki asiaa aina helpottaa, mikäli pääkanavilta voi suodattaa riittävän selkeästi alimmat pois). Kun subbarin kokoa ihmettelee niin tulee mieleen, että tuskin kukaan tälläistä olohuoneen hissuttelusubbariksi hankkiikaan – siihen hommaan on paljon hyviä ja kompakteja bassopalikoita. Ehkä selkein paikka WatSubille on kuitenkin siellä, missä annetaan kunnolla hanaa hyvän leffan tahtiin. Silloin tämä vakaa joensuulainen varmistaa tiukalla vavahduksella, ettei ovi jäänyt huonosti kiinni ja tiputtaa lautasen varomattoman elokuvanauttijan kädestä.

Lyhyesti: Tiukasti kontrolloitua bassoa, parhaimmillaan kun hanaakin annetaan kunnolla.
Hinta: 2 100 euroa
Valmistaja: Aaninen

WatSub-kauppiaasi:

Kirjoittaja

3 Comments

  1. Miten vertaisit tätä ICE250
    Miten vertaisit tätä ICE250 -vahvistinmoduulia DS8.0:aan? Jos unohtaa tuon DSP:n olemassaolon, niin kumpi noista olisi järeämpi ja kuulostaisi paremmalta? Hintaluokka on melkolailla sama.

    • Ds8.0:ssa tehdään säädöt
      Ds8.0:ssa tehdään säädöt nuppeja kääntelemällä, kun taas Minidsp:ssä ohjaaminen tapahtuu pc:n kautta laitevalmistajan omalla softalla. Hypexin säätöalue on rajattu Ekvalisointi:20-50 Hz max.+ 6 dB
      Alipäästö: 50-150 Hz 24dB/okt. Kun taas minidsps:ssä voi säätää 20-20khz ihan miten vain haluat 12 suodinasetuksella. En usko että Samulla on ollut aikaa tehdä mitään kuuntelukokeita Hypex Vs. Minidsp, mutta valmistajalta kannattaa kysellä olisko hän mahdollisesti kokeillut
      .

    • Samu Saurama

      DS8.0 ja MiniDSP ovat niin
      DS8.0 ja MiniDSP ovat niin erilaisia pelejä, että vaikea verrata. Sillä, että taajuusvaste saadaan oikeanlaiseksi on vähintään yhtä suuri merkitys kuin itse vahvistinasteella. Jos monipuolisen DSP-säädettävän vahvistimen kanssa osaa hoitaa asiat niin se on lähes aina parempi kuin vastaavat pääteaste yksinkertaistetuilla säädöillä (tietysti huonekorjaus ja vasteen sovittaminen pääkaiuttimiin voi tapahtua myös AV-vahvistimessa, silloin sen DSP hoitaa asian).

      MiniDSP:tä en ole kuunnelltu suoraan Hypexiä vastaan identtisessä järjestelmässä joten en osaa sanoa niiden pääteasteiden äänenlaadullisista eroista.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap