fbpx
Testit

Pebble Audio RCA2RCA ja USB2RCA -langaton järjestelmä testissä

Perinteisen stereolaitteiston kytkennät ovat helppoja. RCA-johdot CD-soittimen ja vahvistimen väliin, kaiutinjohdot vahvistimelta kaiuttimille. Ja musiikki soi. Modernimmat laitteistot pelottavat monia koska verkkosoittimista, DLNA:sta ja vastaavista tulee helposti olo, että ilman paria IT-alan tutkintoa ei tiedä edes, mistä se Billie Holidayn albumi löytyy. On siis erittäin ymmärrettävää, että jos toki uusia ratkaisuja toivotaan, niitä myös pelätään.

Salossa oli isolla kotimaisella firmalla raju määrä osaavia ja kokeneita insinöörejä töissä. He joutuivat päivittäin ratkaisemaan mitä moninaisimpia teknisiä ongelmia ja pitämään koko ajan mielessä, että ratkaisujen täytyy olla peruskuluttajille toimiva, ei vain kaltaisilleen insinööreille. Sitten firma totesi, ettei enää tarvitsekaan insinöörejään.

”Pebble Audio USB2RCA
järjestelmän käyttöönotto
kesti oikeasti noin minuutin.”

Ehkä Pebble Audion kaverien tällä taustalla on merkitystä siihen, että Pebble Audio USB2RCA-järjestelmän käyttöönotto kesti oikeasti noin minuutin. Lähetin ja vastaanotin ulos laatikosta, vastaanotin mukana tulleella RCA-kaapelilla kiinni stereoihin ja virtalähde töpseliin, lähetin mukana tulleella USB-johdolla kiinni tietokoneeseen ja Macin järjestelmäasetuksista sisäisten kaiuttimien sijaan Pebble Audio USB Transmitter. Klikkaus Spotifysta ja musiikki soi.

Kuten arvata saatatte, sen RCA2RCA-version kytkeminen oli oleellisesti helpompaa ja suoraviivaisempaa kuin tietokoneita varten suunnitellun USB2RCA:n. Kapistuksissa on vielä pohjassa pehmeä naarmuttamaton kumipinta ja sen alla magneetti, jolla lähettimen ja vastaanottimen voi kiinnittää sopivaan rautapintaan, esimerkiksi AV-vahvistimen kylkeen.

Äänenlaatu ”riittävä”

Hankalan käytön lisäksi langattomuus tuo usein hifistille mieleen tiedostojen häviöllisen pakkauksen. Sen, että musiikista voidaan jättää osa pois kun emme sitä kuulemma kuule. Pakkausta tarvitaan koska langattomassa tiedonsiirrossa bittivirta ei riitä CD-tasoisen audiosignaalin siirtämiseen.

No, se oli silloin joskus, jos toki jälkitautina kultturiimme valitettavasti jäi pahalaatuinen MP3-tartunta. USB2RCA-ja RCA2RCA-järjestelmät siirtävät signaalin häviöttömänä, jokainen lähtevä bitti päätyy sellaisenaan perille. Mikään algoritmi ei ota kantaa siihen, minkä osan Juicesta, Madonnasta tai Tomitasta voi jättää toistamatta – kaikki tulee perille ja vain oma stereolaitteistosi on se äänenlaatua määrittävä tekijä.

Ylempänä RCA2RCA-lähetin, alempana USB2RCA-lähetin. USB-mallin antenni on vastakkaisella puolella.

Tätä oli hyvin helppoa kokeilla. Transporter-verkkosoittimesta RCA-kaapeli MM-Audio MiniPre -etuvahvistimeen ja tutut kappaleet soimaan hetkeksi. Sitten kaapelointi uudestaan, Transporterilta RCA2RCA-lähettimelle ja RCA2RCA-vastaanottimelta etuvahvistimelle. Signaali siis siirrettiin osan matkaa TV-tason päällä langattomasti. Siirto vaatii lähetinpäässä AD-muunnoksen ja vastaanotinpäässä DA-muunnoksen eli oletettavaa on, että eroa Pebble Audion järjestelmässä on pelkkään kaapeliin.

Ja kyllä, RCA2RCA kuulostaa erilaiselta kuin pelkkä kaapeli. Kaksi lisämuunnosta kuuluvat vertailulaitteistossa hieman suoraviivaisempana ja kovasävyisempänä luonteena kuin kaapelikytkentä. Hyödytön neuvoni onkin, että jos olet satsannut toistakymmentä tuhatta – tai enemmän – puristiseen hifilaitteistoon, ei siinä ole järkeä käyttää langatonta linjatasoisen signaalin siirtoa tv-tason levyisellä matkalla.

Sen sijaan kotiteatterin surroundeille, subwooferille tai musiikin siirtämiselle pääsoittimelta kakkossysteemille tälle voi antaa hyvillä mielin äänenlaadusta arvosanan ”riittävä”. Sillä AV-vahvistimella on helppoa tasoittaa RCA2RCA:n aiheuttama parinkymmenen millisekunnin viivekin.

USB2RCA-mallissa jää tietysti pois lähetinpään AD-muunnos, signaali kun starttaa tietokoneelta valmiiksi digitaalimuodossa. Signaali pysyy siis entistäkin puhtaampana.

Kunnollinen antenni on oleellinen osa häiriötöntä siirtoa etenkin kun etäisyys kasvaa ja/tai tielle tulee esteitä.
Kauas signaalit karkaavat

Yksi oleellinen asia on tietysti kantomatka, kuinka kauas vastaanotin ja lähetin voidaan toisistaan sijoittaa. Siirtymällä läppäreineni kylppäriin, yhden betoniseinän ja parin kevytrakenteisen väliseinän taakse, musiikintoisto katkesi. Matkaa tuossa tapauksessa oli viitisentoista metriä. Hyvällä laitteiden sijoittelulla yksi väliseinä ei haittaa, kiitos varmasti paljolti kunnollisen ulkoisen antennin. Se sliipattua designia uhmaava muutaman sentin tikku on siis parempi vain hyväksyä.

Valmistaja suosittelee, että lähettimellä ja vastaanottimella olisi suora näkyvyys toisilleen. Edellämainitun ei siis mitenkään luvatakaan toimivan, vapaassa kentässä sen sijaan luvataan sadan metrin toimintamatka. Käyttöohjeessa on hyvin järkevät ohjeet sille, miten kantama maksimoidaan ja miten ongelmatilanteet vältetään. Älä siis ole tosimies vaan lue se manuaali.

Oleellisia älynväläyksiä

Me hifiharrastajat olemme hyvin herkkiä signaaliemme suhteen. Myös sellaiset asiat, jotka eivät välttämättä kuulu äänenlaadussa, voivat aiheuttaa harmaita hiuksia vain siksi, että niiden tiedetään olevan vähemmän oikeaoppisia. Pebbleläiset kuuluvat samaan kastiin, hekin haluavat pitää tietyt asiat oikeaoppisina. Hekin kun ovat hifiharrastajia.

Hyvä esimerkki tästä on se, että RCA2RCA-järjestelmässä näytteenottotaajuus on 48kHz. Sillähän ei ole mitään väliä kun lähetin ottaa analogisen signaalin sisälle digitoitavaksi, mitä korkeampi näytteenottotaajuus sen parempi. Sen sijaan USB2RCA-lähetin hyväksyy sekä 44.1kHz että 48kHz signaalit, tietokoneesi kun soittaa esimerkiksi ripatut CD-levyt sillä levyjen alkuperäisellä 44.1kHz:lla. Toisin sanoen mitään turhaa muunnosta valmiiksi digimuodossa olevalle signaalille ei tehdä.

Toinen oleellinen asia on se, että RCA2RCA siirtää myös trigger-infon eteenpäin. Ensinnäkin lähetin tietysti kytkeytyy päälle triggerillä. Vastaanotin käy muutaman sekunnin välein nopeasti tarkastamassa, onko lähetin päällä ja kun on sekä kytkeytyy itse päälle että kytkee triggerillä ohjaamansa aktiivikaiuttimet, aktiivisubwooferin tai vahvistimen päälle. Hyvin järkevää.

Kuten valmistajan nimen alla olevasta kuvasta voi päätellä, tämä on lähetin. Vastaanottimessa nuolet osoittavat tietysti kohti pistettä.

Laajennusvaraa sopivasti

USB2RCA tukee maksimissaan neljää vastaanotinta ja RCA2RCA kahta. Jälkimmäisessä tapauksessa voidaan hyödyntää esimerkiksi AV-vahvistimen perässä olevaa lähetintä ja kummallekin surroundkaiuttimelle viedään signaali langattomasti, ellei kaapelointi surroundilta toiselle välillä onnistu.

Isommassa tilassa USB-lähetin voi olla kiinni tietokoneessa ja musiikki ajetaan ilman isompaa johtosoppaa useille kaiutinpareille, joille kullekin on oma vastaanottimensa. Helpottaa varmasti johtospagettia esimerkiksi soittoruokaloissa.

Kun hankit Pebble Audion RCA2RCA:n tai USB2RCA:n, lähetin ja vastaanotin on valmiiksi paritettu toisilleen. Käyttöönotto on silloin hyvin nopeaa ja suoraviivaista. Jos vastaanottimien määrää lisätään, pitää ne parittaa lähettimen kanssa. Parituksessa paras työkalu on aukiväännetty paperiklemmari, jolla on helppoa painaa virtaledin vieressä olevan reiän pohjalla olevaa nappia.

Valmistaja kertoi jutun nähtyään, että erillisen vastaanottimen mukana toki toimitetaan työkalu paritusta varten. Paperiklemmarikaupassa ei siis ole välttämätöntä käydä.

Miksi nämä tulivat nyt vasta?

Langatonta laitteistoriippumatonta RCA-RCA-siirtoa ei taida olla tarjolla miltään muulta merkiltä. Pebble Audio RCA2RCA on siis pioneerituote. Tietokoneelta musiikinsiirtoa stereoille tarjotaan jo paremmin, mutta kyllä sinnekin vielä mukaan mahtuu. Etenkin kun USB2RCA on mahdollisimman yleiskäytöinen, se ei sido mihinkään merkkiin tai järjestelmään – hoitaa vain yhden asian kunnolla.

Itseasiassa, yhä enemmänhän me soitamme musiikkimme tietokoneelta. CD:ltä ripattua musiikkia on selkeää soitella verkkosoittimella, mutta kaikki muut palvelut – Spotify ja vastaavat valtavat musiikkivarastot sekä nettiradiot – hoituvat kaikkein sujuvimmin kyllä juuri tietokoneella. Pikkuinen läppäri siis sivupöydälle, siihen USB2RCA-lähetin ja äänenvoimakkuudeltaan helposti säädettävä kaiutinpari sinne, missä ne parhaalta kuulostavat. Minimaalinen johtosoppa, maksimaalinen käyttömukavuus.

Lyhyesti: Erinomaisesti toimiva langattoman lähettimen ja vastaanottimen parivaljakko niin perinteisiin kuin moderneihinkin tarpeisiin.
Hinnat:
RCA2RCA: 299 euroa
USB2RCA: 249 euroa
2RCA-vastaanotin: 169 euroa
Lisätiedot: Pebble Audio

Pebble Audio -kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap