fbpx
Testit

BenQ W1500 -FullHD-videoprojektori testissä

W1500 asettuu valmistajan mallistossa keskivaiheille. Tämä tarkoittaa, että se kiinnostaa paljon niitä suuren kuvan ystäviä, jotka eivät tyydy aivan halvimpiin malleihin ja niiden kuvanlaatuun. Se ei kuitenkaan vie vielä vararikkoon tai aiheuta välintöntä perheriitaa kun kahden seuraavan loman budjetit hävisivät katossa kiikkuvaan kapistukseen.

Normaali asennuspaikka edulliselle DLP:lle on katossa ylösalaisin ja halutun kuvakoon määräämällä etäisyydellä valkokankaasta. Sama pätee pitkälti BENQ-W1500:n kanssa, mutta asennuspaikkan hakemista helpottavat pieni pystysuuntainen linssinsiirto ja 1,6-kertainen zoomausvara. Optiikka on suunniteltu niin, että toinen toimiva vaihtoehto sijoitukselle on pöytä katselupaikan edessä. Lyhyt polttoväli mahdollistaa kohtalaisen suuren kuvan lyhyeltäkin heittoetäisyydeltä.

Vaikka pystysuuntainen linssinsiirto on vain 10% kuvan korkeudesta, se auttaa hienosäätämään kuvan paikoilleen.

On selvää, että tämän luokan projektorissa kaikki linssisäädöt ovat käsin tehtävät, moottoreita ei tarjota. Optiikka tuntuu säätäessä hieman muljulta, kuten paljon kalliimmissakin tykeissä. Jos haluat täsmällistä tuntumaa niin osta mittaetsin-Leica ja kuvaa itse äläkä ropella kotiteatteriprojektorien kanssa.

Hiljaista ääntä

Tykissä on myös kaiuttimet, joten se toimii auttavasti tilanteissa, joissa oikeaa hifiäänentoistoa ei saada paikalle. Valmistaja saattaa olettaa tämän tilanteen olevan todennäköisemmin Powerpoint-presentaatio kuin formulakisat tai lastenohjelma sateisena mökkipäivänä, mutta toimivat äänet jälkimmäisissäkin. Laatu on sellainen, että puheesta saa selvää, mutta suuria tuntemuksia ei tietenkään välitetä. Ei, vaikka äänentoistolle on erikseen lanseerattu kirjainlyhennelmiä.

Zoomivara on 1,6-kertaisena parempi kuin ihan halvimpien mallien.

Kotelo on kohtalaisen pieni. Se mahdollistaa helpon kuljetettavuuden, etenkin kun mukana tulee pehmustettu kantolaukku, mutta vastaavasti pieni koko ei mahdollista huipputykkien hiljaisuutta. Tähän nähden W1500 on kiitettävän hiljainen. Kyllä se hennosti kohisee äänettömässä leffahuoneessa ollessaan vajaan metrin päässä päästäni, mutta ei häiritsevästi. Oikeastaan selkeämpi ero kalliisiin tykkeihin on äänen sävyssä kuin niinkään määrässä. W1500:n kohina ei ole samanlaista huomaamattoman matalaa huminaa kuin suurikokoisissa.

Olohuonekäytössä ja kattoon asennettuna ääni häviäisi lähes huomaamattomaksi eko-tilassa. Lamppu kirkkaaksi asennettuna kohinan määrä luonnollisesti kasvaa hieman.

Hehkeä ja skarppi kuva

Standard-kuvatila tuottaa esiasetuksista parhaimman väritoiston ja Brillian Color tuo sopivaa hehkua ilman ilkeitä sivuoireita, sen voi siis turvallisin mielin jättää päälle. Cinema-asetus muuttaa värit lähinnä likaisemmiksi eli sen käyttö ei ole mielekästä. Kuvan terävyys on aivan mainio ja kontrasti on hyvä. Ok, on se ehkä vieläkin parempi joissain koneissa, mutta tässä hintaluokassa ostaja saa sitä puolta nyt roppakaupalla. Kirkkaus- ja kontrastisäädöt ovat valmiiksi riittävän hyvin kohdallaan, terävöityksen käänsin minimiin ja varmistin kaikkien kuvanparannusten (Brilliant Color poislukien) olevan pois päältä.

Hyvän terävyyden ja kontrastin yhdistelmä tuottaa kaksi isoa asiaa, materiaalintunnun ja kolmiulotteisuuden. Metalli näyttää metallilta, nahka nahalta. Ihosävytkin ovat riittävän hyvät, kukaan ei näytä sairaalta – paitsi silloin kun katselee Underworldia.

3D vastaanotin on tykissä sisällä, mukana tulevat yhdet aktiivilasit.

Minä en ole 3D-kuvan ystävä, alkuunkaan. Siis sellaisen laseilla tehtävän ”aidon kolmiulotteisuuden”. Siinä on parhaimmillaankin liikaa häiröitekijöitä, alkaen niistä laseista. Sen sijaan hyvä kontrasti ja terävyys saavat aikaan luonnollista kolmiulotteisuutta, joka saa elokuvan näyttämään aidolta oli kyseessä sitten hieman kohinainen R.E.D. tai viimeisen päälle tehty Hobitti.

Väritoisto ei ole suoraan laatikosta nostettuna samalla tavalla tarkka ja neutraali kuin parhaissa kalliissa projektoreissa, mutta kuva on yleisesti ottaen miellyttävä katsoa ja värit hehkeitä. Hyvää on sekin, että väritoisto ei puolla yhteen suuntaan tummassa ja toiseen kirkkaassa päässä. DLP:n sateenkaaria ei juuri näy vaikka vähän yrittäisi etsiäkin. Tumman pään detaljit erottuvat hyvin silloin kun huone sen mahdollistaa. Vaaleat pinnat kun tappavat kontrastin täysin riippumatta siitä, mihin projektori pystyisi.

Aivan pikimustaa W1500:n taustamusta ei ole, mutta ei tulos huono ole. Vain pelkkiä avaruuselokuvia katsova saattaa kokea, että jotain oleellista synkkyyttä jää puuttumaan. Sitäpaitsi tumman pään sävyjen erottaminen käy helposti mahdottoman vaikeaksi ellei leffahuone ole pelkkää mustaa samettia lattiasta kattoon, jos mustan toisto venytetään äärimmilleen.

Kaukosäädin on luonnollisesti valaistu ja siinä on pikapainikkeet kaikille oleellisille toiminnoille.

Jos nyt jostain pitää nalkuttaa niin panoroinneissa näkyy jonkin verran nykimistä ja oikeanpuoleisesta tuulettimen aukosta paistaa hieman hajavaloa sivuseinälle. Tämä siihen saakka kunnes uskaltaa varovaisesti klikata Frame Interpolation -asetuksen päälle. Low-asetus toki saa kuvan näytämään hieman erilaiselta kuin 24 kertaa sekunnissa nytkähtävän elokuvan, mutta se toisaalta tekee liiketoistosta muuten oikein sulavaa ja sujuvaa. Varmuuden vuoksi painotan, että Frame Interpolation ei vaikuta sivuseinän hajavaloon.

Projektorissa on vastaanotin, langaton HDMI-lähetin kytketään ohjelmalähteeseen. Lisäksi se tarvitsee virtaa mukana tulevalla USB-virtalähteellä.

Mielekäs kompromissi

BENQ W1500:n kuva on terävä ja kontrastikas. Valovoima riittää suureenkin kuvaan pimennetyssä huoneessa tai vastaavasti parimetrisellä kuvalla vaikka urheilun seuraamiseen silloin kun verhojen pitää olla auki ja ulkona ei ole supisuomalainen talviyö.

Tykki mukaan kaverille formulailtaan, mökille, työmaalle...

Osaava käyttäjä toki säätää väritoistonkin paremmin kohdalleen mittalaitteistolla. Projektorissa on ISF-kalibrointisäädöt, jotka auttavat hakemaan optimaalista kuvanlaatua, ja kolme käyttäjälle varattua muistipaikkaa eri värisäädöille. Mukavaa on sekin, että niille voi antaa omat nimet eikä ole pakko tyytyä User 1, 2 ja 3 -mielikuvitukseen.

Normaalikuluttajalle oleellisempaa on kuitenkin toimiva langaton HDMI, joka mahdollistaa Blu-rayn katsomisen niin, että johtosopalta huoneen poikki vältytään. Tämä on erityisen mielekästä silloin kun tykkiä käytetään muuallakin kuin kaapelointia myöten varta vasten rakennetussa leffahuoneessa.

Audio-out liitäntä toimii kuten kuulokeliitäntä eli kytkemällä 3,5-millinen plugi siihen, projektorin omat kaiuttimet hiljenevät. Tämä tarkoittaa, että erillinen aktiivikaiutinpari on helppoa liittää mukaan ja saada siten reissussa parempi ääni. Parempi näin kuin että projektorin omien kaiuttimien tueksi ympättäisiin vain subwoofer. Vaihtoehtona on käytää tietysti kuulokkeita.

Kokonaisuutena BENQ W1500 on nykyhinnalla hyvin houkutteleva projektori. Kun hintalappu oli päälle pari tonnia niin hintaero kovan sarjan koneisiin Epsonilta, JVC:ltä ja Sonylta oli pieni. Ehkä liiankin pieni, satasten lisäpanostuksella saisi kuitenkin ”ison tykin”. Nyt sen sijaan hinta on enemmän kuin hyvä tästä suorituskyvystä ja tykki on aivan mainio vaihtoehto.

BENQ W1500 toimii riittävän hienosti pimeässä leffaluolassa, hyvin olohuoneteatterissa ja on helppoa ottaa mukaan silloin kun isosta kuvasta tekee mieli nauttia muuallakin kuin kotona.

Lyhyesti: Terävä ja kontrastikas projektori, väritoisto kohtalaisen hyvä suoraan laatikosta.
Hinta: 1 369, 90 euroa
Maahantuoja: BenQ Finland
www.benq.com

BenQ-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap