fbpx
Testit

Klipsch RP-1400SW -subwoofer testissä

Kaunotar ja hirviö yksissä kuorissa

Yksinkertaisin ja selkein tapa rakentaa järeä subwoofer on laittaa pitkäiskuinen ja pinta-alaltaan iso bassoelementti isoon koteloon. Klipschin uusi subwoofermallisto ei yritäkään olla monimutkainen vaan perustaa järeät subbarinsa juuri näihin terveisiin lähtökohtiin.

Iso. Klipschin uuden Reference Premiere -subbarimalliston toiseksi suurin malli RP-1400SW on iso. Leveys, korkeus ja syvyys ovat 51 x 54 x 65 cm joten hyvin pitkäiskuinen 14-tuumainen bassoelementti tulee kauas seinästä, kaapelit kun tarvitsevat ainakin viitisen senttiä tilaa eli tuuppaavat subbaria vielä sen verran edemmäs.

Klipsch RP-1400SW
RP-1400SW:n taajuusvaste ulottuu kiitettävän alas, -6dB on lähimittauksessakin 15 Hz.

Siinä missä muut valmistajat keskittyvät siroihin ja sisäsiisteihin kaiuttimiin, Klipsch on pitänyt kiitettävän jääräpäisesti kiinni omasta ideologiastaan. Toki merkillä on pieniäkin kaiuttimia, mutta jo perusmallisto venyy kahdella kymppituumaisella ja torvidiskantilla tehtyyn RF-7 III -järkäleeseen ja niin Heritage-kuin kotiteatterimallistossakin puuhataan sitten 15-tuumaisilla. Kyllä, parhaimmillaan myös 15-tuumaiset monikossa.

Ison kotelon bassoelementille luoma vastapaine on todella paljon pienempi kuin tyypillisten vedenkeittimeltä näyttävien trendisubbarien ja RP-1400SW:n 500 wattia jatkuvaa ja 1 000 wattia jatkuvaa vahvistintehoa on tässä kokoluokassa huomattavan paljon. Koon, elementtikoon ja runsaan vahvistintehon yhdistelmästä seuraa, että odotettavissa on huomattavan hyvät äänenpainevarat.

Klipsch RP-1400SW
Äänenvoimakkuus- ja jakotaajuussäätimien päällä on suurentavat linssit, ne yhdessä vaaleiden nuppien kanssa auttavat kerrankin näkemään säädöt kunnolla.

Muutama nuppi ja perusviimeistely

Subbarin viimeistely on oikein siisti, mutta ei eksoottinen tai ”premium”. Kotelo näyttää etäämmältä mustaksi sävytetyltä puulta, mutta viimeistely on muovia. Pöly ja sormenjäljet eivät näy ollenkaan samalla tavalla pahasti kuin kiiltävissä pinnoissa ja todennäköisesti naarmuja ei synny yhtä helposti kuin puuviiluun eivätkä syntyneet näy äkkiä. Kun ottaa huomioon RP-1400SW:n koon, tumma ja siisti pinta on oikeastaan kaikkein järkevin. Todennäköisin paikka tälle ei ole design-olohuone vaan hämärä kotiteatteri.

Säädöissä on tarjolla oleellinen, mutta ei ekstraa. Voimakkuussäätö ja jakotaajuus on tehty kookkailla nupeilla, joiden päällä on vielä suurentavat linssit numeroiden näkemiseksi ja idea on tosi hyvin toimiva. Lisäksi on vaiheenkäännön kytkin ja valinta virran kytkeytymiselle: on / auto / standby.

Maskin runko on tukevaa MDF-levyä ja päälle pingotettu kangas tyylikäs. Pienenä erikoisuutena ovat koteloon bassoelementin ympärille laitetut metallitapit, joihin maski kiinnittyy.

Klipsch RP-1400SW
Maski on tukevaa MDF-levyä.

Mistä on hyvät fiilikset tehty?

Luissa ja ytimissä tuntuvista vavahduksista, paineiskuista, häiriöttömästä toiminnasta vaativallakin materiaalilla ja suurilla äänenpaineilla, nopealiikkeisyydestä ja yleisestä uskottavuudesta, niistä on hyvät fiilikset tehty.

Kotiteatterikäytössä Klipsch RP-1400SW on ehdottoman hyvä valinta. Alarajataajuus hätyyttelee lähikenttämittauksessa 15 hertsiä ja saattaa huoneen tukemana venyä vielä vähän sitäkin alemmas. Pääkaiuttimien kyvyt ja luonne, AV-vahvistimen säädöt, huoneakustiikka ja huonekorjauksen laatu vaikuttavat enemmän bassotoiston iskevyyteen kuin itse subwooferin toisto siellä alle tyypillisellä 80 hertsin toiminta-alueella. Sen takia se, että Klipschin potkun tarkkuus on vain hyvä, mutta ei paras kuulemani, ei huolestuta.

Leffamateriaalilla RP-1400SW on yhdellä sanalla sanottuna uskottava.

Leffamateriaalilla RP-1400SW on yhdellä sanalla sanottuna uskottava. Ihanan alas venyvä alarajataajuus tarkoittaa, että vavahdusalue toistuu hienosti ja se luo paljon autenttisemman tunnelman kuin mihin 20 hertsin pintaan hyytyvät subbarit kykenevät tarjoamaan. Ja elleivät pääkaiuttimet ole huomattavan järeät, ne todennäköisesti piiputtavat selvästi aiemmin kuin tämä puolikkaan pakastearkun kokoinen subbari. Toinenkin raja voi tulla vastaan ennen subbarin kykyjä, nimittäin huoneen rakenteiden kestävyys. Klipsch herättää seinissä ja huonekaluissa monenlaisia narinoita ja resonansseja ennen kuin bassoelementti edes liikkuu paljoa.

Jakosuodin ei ole ihan nappi

Musiikkikäytössä ainoa selkeä rajoitus Klipschin toimivuudelle on sen oma jakosuodin. Jakotaajuutta ei saa säädettyä kovinkaan alas ja ellei pääkaiuttimien bassotoisto vaimene varsin ylhäällä, tulos on todennäköisesti subbarin ja pääkaiuttimien päällekäisyys sekä siitä johtuva korostuma päällekäin toistuvalla alueella. Musiikilla käytin testikaiuttimina MK Sound S150 -monitoreita ja niiden kanssa ongelmaa ei ollut koska kaikki MK:n pääkaiuttimet on suunniteltu subbarin kanssa toimiviksi – ne eivät yritäkään toistaa bassoaluetta.

Klipsch RP-1400SW
Jakotaajuutta ei saa kovinkaan alas eli suurimmassa osassa musiikkilaitteistoja Klipsch kaipaa ulkopuolisen suotimen apua integroituakseen täydellisesti pääkaiuttimiin.

Käyttämällä esimerkiksi kotimaista Anti-Mode X4 tai Anti-Mode X2 huonekorjainta tai vastaavaa laitetta, joka osaa tehdä myös subwooferin sovituksen ihan nappiin, Klipschin oman suotimen toiminnalla ei ole enää väliä. Samoin jos vahvistimesi tarjoaa ylipäästösuotimen eli bassotaajuuksien pois suodatuksen pääkaiuttimille, RP-1400SW on helppoa sovittaa kokonaisuuteen.

Etenkin kone- ja elokuvamusiikilla RP-1400SW:n hulppea ulottuvuus tuo todella paljon lisää niille äänitteille, joilla on oikeasti matalataajuisia signaaleja. Subbaria etsivälle jazz-diggarille Klipsch voi olla banaanikärpäsen lyömistä lekalla. Mikäli se ei ajatuksena haittaa, leka heiluu hämmentävällä ketteryydellä ja sulavuudella banaanikärpästen laotessa ympäriltä.

Klipsch RP-1400SW

Rohkeasti ja taitavasti omalla tiellään

Klipsch RP-1400SW on kohtuuhintainen ratkaisu siihen kun halutaan kunnolla vavahdusalueelle ulottuvaa bassotoistoa sellaisilla äänenpainevaroilla, että isommassakin tilassa lahkeet lepattavat infraäänien tahdissa ja kuuntelijoita hihityttää kontrolloimattomasti. Äänenlaatu on vähintään riittävä myös musiikinkuuntelijalle, tämä ei ole pelkkää avaruuden taustahuminaa Star Trekissä toistava järkäle.

Tämän subbarin ainoa heikkous on sen vahvuus. Jos haluat jonkun suloisen ja siron sisustussubbarin, tämä ei ole sitä. RP-1400SW on kaikin puolin erittäin suorituskykyinen, mutta näyttääkin siltä – ei somalta sisustusesineeltä. Mutta miksi se sitten on kaunotar ja hirviö yksissä kuorissa? No siksi, että soundillisesti se on juurikin kaunotar.

Lyhyesti: Erittäin suorituskykyinen subwoofer vaativaan käyttöön. Koko sen mukainen.

Hinta: 1 599 euroa

Maahantuoja: Loud Group

Klikkaa tästä katsoaksesi lähimmän Klipsch-kauppiaasi.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap