fbpx
Testit

Uploud Audio UA1 -seinäkaiuttimet testissä

Oma kaiutintuotanto on monelle suomalaiselle hifiyrittäjälle houkutteleva asia. Kilpailu on vain erittäin kovaa. Miksi juuri tämä uusi merkki toisi jotain, jota aikaisemmat eivät tarjoa? Helsinkiläisen Uploud Audion kaverit Lassi ja Tuukka eivät pelänneet haastetta vaan näkivät, että heillä on jotain todellista tarjottavaa alalle.

Uploud Audion motto on ”Everyday peacemaking”. Hifiharrastajan romppeiden ja vaimoväen sisustustoiveiden ristiriita on ikuinen vinoilun aihe, eikä aivan syyttä. Joten miksei tehdä jotain, joka kuulostaa kriittisestä hifiharrastajasta houkuttavan hyvältä ja viehättää puolison silmää?

Tässä kohtaa on menty metsään kerran jos toisenkin. Mies luulee tietävänsä, mitä nainen haluaa. No, ei tällä kertaa. Kaverit tekivät laajaa galluppia siitä, mitkä asiat ärsyttävät, mitkä ovat hyväksyttäviä ja mitkä houkuttavia naisnäkökulmasta. Kysymättäkin selvää kun on, että naisetkin kyllä mielellään kuuntelevat musiikkia. Tulos on seinälle tai tasolle asetettava kaiutin, jonka voi verhoilla haluamallaan Speakerwearilla. Speakerwear on helposti vetoketjulla kiinnitettävä huppu, joka on vaivatonta vaihtaa haluttaessa ja tarvittaessa.

”Kaiuttimen muodossa
on juju poikineen.”

Ratkaisu on hyvin toimiva ja siisti. Speakerwear on laadukasta ja houkuttaa koskettamaan. Useat kangasvaihtoehdot päälle mahdollistavat kaiuttimen lookin piristyksen sisutusmuutosten yhteydessä yhtä helposti kuin uusien sohvatyynyjen hankinta. Lisäksi kaiuttimen muodossa on juju poikineen.

Yksinkertaisin ratkaisu on paras

Uploud Audion UA1 on äärimmäisyyksiin yksinkertaistettu tuote, mutta ei liian pitkälle. Seasin monessa highend-kaiuttimessa käytetty 18-senttinen koaksiaalielementti on istutettu hyvin kompaktiin suljettuun koteloon. Johtuen koaksiaalin akustisista ominaisuuksista ja seinäsijoituksen optimaalisesta hyödyntämisestä jakosuotimessa on vain kaksi osaa. Hyvin mielekästä, ennemmin mahdollisimman terve akustinen lähtökohta kuin epäsopivan rakenteen paikkaaminen monimutkaisella suotimella.

Koaksiaalielementillä toteutetun kaiuttimen kuuntelualue on todella laaja.

Itse kaiutinkotelossa ei ole yhtään samansuuntaista seinää. Tämä sekä minimoi kotelon sisälle syntyvät resonanssit että mahdollistaa kotelon asentamisen jokin sivu seinän tai tv-tason suuntaisesti hyvin siististi. Koska takaseinäkin on viistossa suhteessa etulevyyn, saadaan kaiutinta suunnattua seinäasennuksessakin. Lisäksi viistoukset tekevät neliöetulevyisestä kotelosta entistäkin siromman näköisen.

Pieni suljettukoteloinen purkki. Riittääkö sen luoma soundi sitten musiikinkuuntelijalle vai onko UA1 tietokonekaiuttimien ylihinnoiteltu kilpailija?

Helpoin sijoitus onkin optimisijoitus

No itse asiassa koaksiaalielementin takia Uploud Audio UA1:n ääni ei hajoa vaikka sitä kuuntelisi puolen metrin päästä. Pistemäinen säteilylähde kun kuulostaa aina samalta eikä ole pelkoa siitä, että basso ja diskantti kuulostaisivat tulevan eri suunnista. Se siis toimii työpöydän takareunalle asetettuna aivan mainiosti. Koska käytetty koaksiaalielementti toistaa korkeimmat äänet kaikkein puhtaimmin hieman suoralta linjalta sivussa, kaiutin voi jopa olla seinien suuntaisesti.

Äänenlaadullisesti optimaalinen ratkaisu on kuitenkin asettaa kaiutin seinälle suurinpiirtein kuuntelukorkeudelle takalevyssä olevan nelisuuntaisen ripustushelan varaan. Seinään tarvitaan vain yksi ruuvi ripustukselle ja UA1 voi olla siinä miten päin vain. Surroundkäytössä kun saattaa olla tarvis erilaiselle suuntaukselle kuin etukaiuttimissa.

Kun etäisyyttä lattiaan on 80-100cm, ei alakeskialue korostu turhaan, mutta seinä tuo maksimaalisesti lisäruutia bassoille. Koska kotelo on suljettu ja bassovasteen lasku alkaa sopivasti, UA1 ei kärsi vaan hyödyntää tyypillisen 20-30 neliöisen huoneen bassoresonanssit ja alimpien taajuuksien korostuksen. Tulos on pieni kaiutin seinällä, jonka bassokapasiteetia kukaan ei kuulematta usko.

Takana oleva kiinnityshela mahdollistaa kaiuttimen asentamisen miten päin vain yhden seinään kiinniteryn ruuvin varaan.
Kuuntele spotissa tai keittiössä

Ensimmäinen huomattava asia on se, että UA1:tä voi kuunnella aivan yhtä hyvin keskellä olohuonetta olevan sohvan paraatipaikalla kuin myös nurkan takana keittiössä. Äänensävy ei perinteisen nappipaikan ja muualta kuuntelun välillä muutu käytännössä yhtään. Erinomaisen terve tapa lähestyä hyvää ääntä, pisteet Uploud Audiolle.

Sohvalla istuessa seinälle nostetut UA1:t soivat koko seinän leveydeltä ja täyttävät tilan kiitettävästi musiikilla. Kuuntelusta tulee kokonaisvaltainen elämys, joka pitää paikallaolijat tiukasti musiikkiin kiedottuina.

Ilman Speakerwear-asustetta ääni on erittäin ilmava ja läpikuultava. Diskantti on kovapintaisessa huoneessa rapsahtavan kirkas, mutta ei vielä korviin ottava. Keskialue on hyvin tasapainoinen ja yhtenäinen, tila avautuu todella hienosti vaikka käytössä on vain tavallinen stereoraita eikä monikanavaisuuden apuja. Soittimet ja soitinryhmät paikallistuvat selkeästi niin paikkansa kuin kokonsakin puolesta.

Liquid Soul – Make Some Noise -levyn intro, nimeltään Intro, tuo kovan himon saada itsekin lasi kylmän kuplivaa. Äänessä on jotain hyvin välitöntä ja realistisen läsnäolevaa. Jos on olemassa stereotyyppinen naiskuuntelija niin John Legendin Let’s Get Lifted kietoo varmasti hänet pehmeästi sinäänsä.

Rankemmalla materiaalilla meno ei hyydy yhtään. Kyyrian mainio Jesus Dönerin sienikastike ottaa tiukan otteen selkärangasta ja sähköistää koko ruumiin. Rinneradion Pan-levyn Helmi on oikea helmi ja bassopää ulottuu sillä sisäelimissä tuntuvalle alueelle asti. Suljettu kotelo tosiaan hyödyntää huoneen tarjoaman bassoboostin maksimaalisesti. Tulos on aivan kuin kerrankin olisi huomaamattomasti pääkaiuttimiin saumattomasti sulautuva subbari mukana.

Tottakai 6.5-tuumainen elementti on sen verran pieni, että ikkunoita pullistavia äänenpaineita siitä ei revitä. Tunnelmaan päästään kuitenkin aivan mainiosti ja kerrostalossa tuskin tulee koskaan ongelmaa äänenpaineen riittämättömyydestä. Jos äänenpainevaroja haluaa vielä lisää on järkevintä käyttää esimerkiksi AV-vahvistimen bassohjausta, suodattaa UA1:ltä noin 100Hz alapuolinen kaista pois ja siirtää se riittävän järeän subwooferin hoidettavaksi.

Speakerwear-asuste istuu napakasti ja voidaan haluttaessa vaihtaa eri väriseen parilla vetoketjun nykäisyllä.

Vaatteet päälle

Koska Speakerwear ei ole lirua kaiutinkangasta vaan kouriintuntuvan tuhtia kudosta, se vaikuttaa hieman äänensävyyn. Diskanttialue muuttuu aavistuksen kuivemmaksi, jos toki akustoimattomassa ja kovapintaisessa tilassa ei sitten tarvitse pelätä, että yläpää vihlaisisi vahingossakaan korvia.

Yleinen äänensävy on edelleen tasapainoinen, vain vähän tummempi. Kimallusta ei yritetä tehdä sinne, missä kimallusta ei alunperinkään ollut. Speakerwearin tuoma tummennus tuo esille yläbassoalueella olevan pienen täysin neutraalista poikkeava korostuman. Sen voi tulkita puristishifistiseksi kamalaksi virheeksi tai sitten leppoisassa musiikinkuuntelussa mukavaa pientä lisälämpöä tuovaksi. Valinta on niin kuuntelijan kuin varsinkin kaiuttimesta sitä kuulematta netissä keskustelevan.

”Hintaisekseen kova luu,
resursseista kannattaa
ottaa kaikki irti.”

Ilman kangasta soundissa on vahvaa sykettä ja Speakerweariin puettuna musiikki kulkee UA1:llä hyvin, mutta enemmän sulavasti rullaten kuin päätä nyökityttävästi. Toisaalta N-Trancen Stayin’ Alive jyskii edelleen itsensä suoraan jalkahermoon ja myös Ralf Gothonin soittamassa Mussorgskyn Näyttelykuvat-soolopianoteoksessa on uskottavuutta. Salin akustiikka kuuluu vahvana mukana ison konserttiflyygelin ollessa kuitenkin koko ajan pääosassa. Vai onko se kuitenkin Gothoni, joka on pääosassa.

Mission Impossible -soundtrackin The Heist -kappaleen tiivis tunnelma välittyy mainiosti ja bassohumaukset toistuvat uskottavina, joskaan eivät kaupallisen jumputtavina. Samoin Erykah Badun Baduizmin bassokuviot kuuluvat hyvin selkeinä hyvin alas asti.

Alastomana luonnollisimmillaan

Alastomana, Batmobile-henkisessä maaliasussaan ja läpinäkyvine kaiutinkartioineen, UA1 on laadukasta hifiä joka suhteessa. Hyvin suunnitellun seinäsijoituksen ansiosta se toimii kuin paljon isompi ja järeämpi kaiutin metrin päässä seinästä. Arvokkaaseen Speakerweariin pukeutuneena luonne muuttuu hillitymmäksi ja rauhallisemmaksi, mutta pysyy edelleen erottelevan tasapainoisena.

Jos näistä haluaa kaiken irti, kannattaa paikkaa hakea ennen ripustusruuvin porausta ihan oikeasti. Sijoitus niin korkeus- kuin leveyssuunnassakin vaikuttaa oleellisesti soundiin. UA1:t toimivat hyvin tv-tasollekin asennettuna, keskivertoa selvästi paremmin, mutta ne kykenevät optimipaikalla hämmentävän hienoon stereokuvan piirtoon ja yleiseen läpikuultavuuteen. Mikäli sellaiset asiat kuuluvat epämusiikilliseen hörhöilyyn niin asialla ei tarvitse päätään vaivata.

Hifiharrastalle UA1 on kuitenkin hintaisekseen kova luu ja sen resursseista kannattaa ottaa kaikki irti. Yhdessä korkealaatuisen yhdistelmälaitteen kanssa kaiutin on ehdottoman suositeltava ratkaisu kenelle vain, joka haluaa mahdollisimman yksinkertaisen ja tyylikkään järjestelmän musiikkinautinnolleen. Mutta toisaalta kaiuttimen resurssit riittävät hyvin järeällekin elektroniikalle.

UA1:n kirkkaan läpikuultava (ilman Speakerwearia) ääni houkuttelee kuuntelemaan seuraavankin levyn tyylilajista riippumatta. Vanhempi tunnelmallinen leffamusiikki välittyy selkäpiitä kylmäävällä hengellä, mutkaiset vuoristotiet klassiseessa urheiluautossa alkavat virrata silmien edessä vaikka valkokangas onkin viereisessä huoneessa.

Lyhyesti: Kompakti seinäkaiutin, joka ottaa seinäsijoituksesta ja yksinkertaisesta rakenteestaan kaiken irti tarjotakseen välitöntä ja innostavaa musiikkia.
Hinta: 1 000 euroa pari
Valmistaja: Uploud Audio
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap