fbpx
Testit

Procaster BT-02 -Bluetooth-vastaanotin testissä

Halpa palvelija

Musiikki tabletilta tai älypuhelimelta stereoille? Onnistuu. Ai mahdollisimman halvalla ja silti hyvällä laadulla? No, onnistuu sekin.

Verkkokauppa.com:n oma Procaster merkki on tullut tutuksi tuotteista, joiden hintalappu ei juuri päätä purista ja toimivuus on silti kunnossa. Procaster BT-02 -Bluetooth-vastaanotin kuuluu tähän samaan sarjaan. Highend-harrastajaa sen pieni muovinen olemus ei juuri lämmitä ja äänenlaatukin häviää analogiannoista kalliimmille ratkaisuille.

Vaan kun BT-02:sta otetaan pelkkä digisignaali ulos, AV-vahvistimelle tai erilliselle DA-muuntimelle, en pystynyt erottamaan sen äänenlaatua neljä kertaa kalliimmasta Bluetooth-vastaanottimesta. Muutamien metrien etäisyyksillä vastaanotin myös toimii häiriöttömästi ja ongelmitta.

Muakana seuraa vajaa parimetrinen kaapeli miniplugeilla ja sovitin, jolla miniplugijohdon saa RCA-liittimiin.
Muakana seuraa vajaa parimetrinen kaapeli miniplugeilla ja sovitin, jolla miniplugijohdon saa RCA-liittimiin.

Äärisimppeli

Procaster BT-02:ssa on yhdellä sivulla virtaliitin ja äänisignaalin antoliitännät optisena digisignaalille ja miniplugilla analogiselle. Optista kaapelia ei mukana tule, mutta analoginen miniplugi-miniplugi kyllä sekä sille adapteri kahteen RCA-liittimeen. Jos oma laitteisto vain digisignaalia nielee niin se optinen kaapeli kannattaa ehdottomasti napata samalla ostosreissulla kyytiin.

BT-02 tukee aptX-kodekkia eli äänenlaatu pysyy erittäin hyvänä kunhan tuki löytyy myös lähetyspäästä. Ottamalla BT-02:sta signaali ulos digitaalisena saadaan korkealaatuinen langaton siirtotie. Äänenlaadun erottaminen johdosta voi osoittautua yllättävän vaikeaksi.

Vastaanotin tunnistuu nimellä ”Music Receiver”, iPhone5:n kanssa paritus sujui täysin ongelmitta. Ohjelmalähteenä oli siis iPuhelin, josta soitin häviöttömällä ALAC-pakkauksella talletettuja kappaleita.

BT-02:n kanssa kannattaa huomioida yksi käytännön seikka. Se on niin kevyt, että yhtään tuhdimmat kaapelit helposti kääntävät sen vinoon tai pahimmillaan vetävät lattialle. Sinitarralle on siis käyttöä.

Tässä näkyyvät merkkivaloa lukuunottamatta kaikki oleellinen.
Tässä näkyy merkkivaloa lukuunottamatta kaikki oleellinen.

Musiikkia!

Vertailuvastaanottimena toimi Arcam rBlink. Kun Procaster maksaa 50 euroa niin Arcamin hinta on 200 euroa. Pahimmillaan tällä hinnalla ei saisi muuta kuin isomman loven lompakkoon, niinhän highend-merkkejä parjataan.

Se, missä Procaster BT-02 toimii ongelmitta on digitaalisignaalin siirto. Kytkin sen ja rBlinkin digipiuhoilla runsaan 4 000 euron Lyngdorf TDAI2200 -vahvistimeen. Biisistä toiseen korvat höröllä enkä saanut mitään selvää eroa kahden laitteen välille istuessani kuuntelutuolissa puhelin sylissä stereoiden äärellä.

Sen sijaan marssittuani hieman kauemmas musiikki alkoi pätkiä. Ongelmaton etäisyys BT-02:lle oli muutamia metrejä esteetöntä linjaa lähettimen ja vastaanottimen välillä. Se rBlinkin sojottava antenni ei siis sojota turhaan, sillä linkki pysyi toiminnassa kaksi-kolme kertaa pidemmälle ja myös jonkin matkaa seinän taakse. BT-02:ssahan ei ulkoista antennia ole ollenkaan.

Toinen ero tulee analogiannon äänenlaadusta. Procaster soi hieman etäisemmin ja epämääräisemmin kuin Arcam. Ei paljoa, mutta sen verran, että kovan hyvällä laitteistolla eron kyllä kuulee. Soundi jää hieman vaatimattomaksi. Ellei eroa tiedä – paitsi että tulin nyt sen kertoneeksi – niin ei sitä välttämättä osaisi arvata.

Selvä tarkoitus

Hififiilistä ei kevyestä muoviboksista plugiliittimillä juuri irtoa. Ja mikäli oheislaitteisto on kunnollinen analoginen stereosetti niin äänenlaatu BT-02:n analogiannoista kuuluu kyllä selvästi muita ohjelmalähteitä vaatimattomampana. Silloin neljä kertaa kallimpi Arcam rBlink puolustaa ehdottomasti paikkaansa, kun ei se 200 euroakaan vielä ole älytön summa hyvästä ohjelmalähteestä – päinvastoin. Se soi heleämmin ja läsnäolevammin sekä tuo jykevällä olemuksellaan hyvän mielen omistajalleen. Lisäksi toimintaetäisyys on kaksi-kolme kertaa BT-02:sta suurempi.

Vaan mikäli BT-vastaanottimen ulkoiset avut eivät paina vaakakupissa ja otat siitä vain digisignaalin AV-vahvistimelle tai erilliselle DA-muuntimelle niin Procaster BT-02 on mitä sopivin kapistus. Digiannoista kun kahden Bluetooth-vastaanottimen äänessä ei eroa kuulunut. Musiikkia soittava tabletti sohvalla ja stereot sohvapöydän toisella puolella on yksi hyvin selkeä käyttötarkoitus BT-02:lle.

PS. Suurkiitos Karille BT-02:n unohtamisesta toimistolle niin sain ottaa tyypit.

Edit. Apple iPhone5 ei tue aptX-kodekkia joten omat kuunteluni tehtiinkin vaatimattomammalla äänenlaadulla – joka silti oli varsin mainio.

Lätkä: digi-ihmisen paras ystävä
Lyhyesti: Halpa tapa saada bluetooth-signaali digiä syövälle laitteelle. Toimii ihan passelisti analogisetissäkin.
Hinta: 49,90 euroa
Maahantuoja: Verkkokauppa.com

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap