fbpx
Testit

Paradigm Millenia -aktiivisubwoofer ja PBK-huonekorjain testissä

Kaikkihan me pidämme soundista, jossa on riittävästi uskottavuutta. Sisustukseen helposti istuvien pienten kaiuttimien kanssa ainoa tapa saada uskottavuutta on lisätä soppaan kunnollinen subwoofer.

Paradigm Millenia on tavanomaisesta huomattavan paljon poikkeava subwoofer. Ensinnäkin sen mittasuhteet ovat kovin kummalliset, Millenia on aivan lituska alle 14 sentin paksuudellaan. Käytettävät bassoelementit, yksi per pääty, ovat nekin tietysti sitten kapeita ja korkeita. Pinta-alaa noissa kahdessa erikoiselementissä on yhteensä yhtä paljon kuin perinteisessä 12-tuumaisessa eli tarvittaessa ilma kyllä liikkuu.

Toisella kaarevalla sivulla oleva liittimistö on keskivertoa karumpi. Yksi RCA sisääntuloksi, USB-huonekorjaimen liittämistä varten ja virtaliitin. Jos nyt jotain voisi toivoa niin kaiutintasoisia liitäntöjä mahdollistamaan helppo kytkettävyys myös yksinkertaisiin stereolaitteistoihin. AV-vahvistimen seurassa Millenia on kuin kotonaan ja tietysti monessa laadukkaassa yhdistelmälaitteessa on subbarianto eli ottaen huomioon Millenian sisustushenkisyyden, ongelma on aika pieni.

”Iskee yllättävänkin kovaa ja
äänenpaineresurssit ovat hyvät.”

Sijoituksesta ilmaista ekstrapuhtia

Milleniassa on paljon ideaa. Sen voi laittaa joko seinälle, nurkkaan tai hyvin lähelle kuuntelupaikkaa: suoraan kuuntelijan takapuolen alle. Toisin sanoen se saa huomattavasti tukea basson määrälle joko seinistä tai sitten olemattoman lyhyestä kuuntelumatkasta. Tämä auttaa siihen, että vaikka Millenia ei paina paljoa ja on kooltaan pienen stereovahvistimen luokkaa, se iskee yllättävänkin kovaa ja äänenpaineresurssit ovat hyvät.

Ilman av-vahvistimella tehtävää bassonohjausta suurin osa jalustakaiuttimista on hätää kärsimässä paljon ennen Milleniaa. Tarkoitan siis tavallisia jalustakaiuttimia enkä mitään sisustusminiatyyrejä. Pienten satelliittien kanssa kannattaa jakotaajuus nostaa kotiteatterissa tyypillistä 80 hertsiä ylemmäs (120 Hz tai aivan pienten kaiuttimien kanssa jopa 150 Hz) koska tiukkasointinen subbari integroituu silloinkin hyvin ja pääkanavien ääni pysyy puhtaana suuremmillakin äänenvoimakkuuksilla.

PBK:n hintaan sisältyy oikea kalibroitu mittamikrofoni ja kunnollinen jalusta.

Nurkkasijoitus herättää tietysti huoneen jokaikisen resonanssin ja toisto kuuntelupaikalla kärsii vielä enemmän kuin basso vain seinustalle asetettuna. Mutta itse asiassa tavallisessa olohuoneessa ei ole yhtään paikkaa (ei subbarille eikä kuuntelijalle), jossa bassotoisto ei jonkin verran kärsisi huoneen vaikutuksesta.

Satasella eroon huoneongelmista

Paradigmin subwoofereista suurin osa tukee PBK:ta eli Perfect Bass Kit -huonekorjauspakettia. PBK sisältää kalibroidun mittamikrofonin, hyvän jalustan ja ohjelman, jolla mille vain PBK:ta tukevalle Paradigmin subwooferille voidaan tehdä huonekorjaus. Idea on se, että subbarissa itsessään on minimimäärä älyä eli lisäkustannus on mahdollisimman pieni ja halukkaat voivat hankkia huonekorjauksen mahdollistavat tarvikkeet erikseen.

Ei sillä, PBK:n 109 euron hintalappu tekee siitä hintalaatusuhteeltaan järjettömän hyvän tuotteen ja merkin subwooferin osto ilman PBK:ta on järkevää vain, jos käytössä on jo joku oikeasti laadukas huonekorjausjärjestelmä.

PBK:n käyttöliittymä ei ole karkinmakea ja toimintaympäristöksikin kelpaa vain Windows. Jos nämä asiat eivät kaada maailmaasi niin asennus ja käyttö osoittautuivat erittäin helpoiksi ja tulos mainioksi. Vaikka toimituksen kuunteluhuoneessa on bassovaimennusta todella paljon, ovat alimmat 35 ja 50 hertsin seisovat aallot vielä hyvin selviä. PBK teki erittäin siistiä jälkeä ja tuotti laajan kuuntelualueen, jossa bassopää kuulostaa paljon napakammalta ja sävykkäämmältä kuin ilman korjausta. Lisäksi huonekorjauksen jälkeen alimmat taajuudet tulevat paljon selkeämmällä voimalla esille eli auktoriteettia on oleellisesti paremmin.

Huoneen bassovaste (punainen käyrä) on kaukana tasapainoisesta. Tavoite (sininen) ja lopullinen bassovaste (musta) ovat käytännössä identtisiä. PBK-huonekorjauksen tulos on sävykkäämpi, napakampi ja ulottuvampi toisto.

Perfect Bass Kit siis optimoi basson usemman ihmisen kuuntelualueelle eikä vain yhteen pisteeseen. Tuloksena on erillisellä mittalaitteistolla vähemmän suora vaste yhdessä mittapisteessä kuin joillain muilla vaihtoehdoilla, mutta vähemmän sivuoireita kun kuuntelijoita on useampia.

Kontrolloidusti ravisteleva

Huoneen aiheuttamia ylimääräisiä örinöitä ja jyrinöitä ei ole eli huonekorjaamattomaan bassovasteeseen tottunut saattaa hetken kummastella tuttujen efektien miedontumista. Vaan päivän kuuntelun jälkeen harva vaihtaisi tiukasti kouraisevasta ja iskevästä PBK:n ja Millenian yhteissoundista lerppuun murinaan.

Älkää kuvitelko, että tämä pienen pieni ja vieläpä lituskainen subbari ei olisi uskottavan kuuloinen. Philips Glassin Koyaanisqatsin alku paineistaa huoneen hyvin, vain ilman turhaa hörinää – kontrollilla ja pehmoilematta. PBK on paljolti vastuussa bassopään sävykkäästä toistosta, mutta on selvää, että kun suljetun kotelon vastakkaisille puolille asetetut elementit kumoavat toistensa liikevoimat niin itse subbarista aiheutuu mahdollisimman vähän ylimääräistä pehmoilua.

Normaalit säädöt mahdollistavat basson tason, jakotaajuuden ja vaiheen hakemisen kohdalleen.

Aivan alimmat vavahdukset jäävät toistumatta, sen sekä kuulee että näkee PBK:n mittaustuloksesta. Käytännön alarajataajuus on noin 20 hertsiä, kunnioitettava saavutus kainalobassolle. Jos haluat vaimentumattoman toiston infrataajuuksille rintalastaa ravistavalla äänenpaineilla, on parempi katsoa subbareita jääkaappikokoluokasta.

Marc Moulinin Calligram itse asiassa nappaa kyllä luustosta kiinni ja heilauttaa kuuntelijaa hyvin kiinteällä otteella. Orbitalin tekosia oleva The Saintin tunnusmusiikki on täyteläisen ulottuva sortumatta pehmeään yleismurinaan ja Infected Mushroomin Dancing With Kadafi toimii hämmentävän hyvin ottaen huomioon, että yleensä nautin sitä PA-hifin tarjoamilla resursseilla.

Yllätys on aina hauskaa

Paradigm Millenia tekee kaksi asiaa erityisen hyvin. Ensinnäkin sen, että se on hyvän kuuloinen ja äänenpaineiltaan moneen käyttöön riittävä subwoofer. Mutta lisäksi se yllättää niin käyttäjän kuin kaikki käyttäjän vieraatkin olemalla pieni lituska, joka hoitaa nuo edellämainitut äänenlaadulliset asiat vähintäänkin kunnialla.

Ai onko 1 300 euroa kamalan paljon näin pienestä subwooferista? Ajattelet asiaa väärältä kannalta. Maksat sen summan subbarista, joka potkaisee tiukasti, osaa paikata huoneen aiheuttamat ongelmat bassovasteessa, murahtaa auktoriteetilla ja sen lisäksi on sistusystävällinen litteän muotonsa ansiosta.

Eli Millenia puolustaa hintaansa oikein hyvin kun miettii, mihin se pystyy ja miten huomaamattomasti se huoneeseen sijoittuu. Itse asiassa se saattaa joissain tapauksissa olla ainoa tilaan kelpuutettava subbari juuri litteytensä ansiosta.

PS. Näitä voi ketjuttaa kahtena, kolmena tai neljänä kappaleena, jos haluaa vielä tasaisemman bassovasteen ja enemmän kapasiteettia.

Edit: Hinnat päivitetty.

Lyhyesti:
Hinnat:
Paradigm Millenia: 1 490 euroa
Paradigm Perfect Bass Kit: 125 euroa
Maahantuoja: Scanteknik

Paradigm kauppiaasi:

Kirjoittaja

1 Comment

  1. AV-tiikeri

    No tässähän se olisi
    No tässähän se olisi monisubbariasentajalle käypä subbanen. Basson monipisteheräte -asennus pitkin seiniä ei oikein tavallisilla isoilla laatikkosubbareilla onnistu.
    Huonona puolena hintaa on kyllä turahtanut herkulle melko tanakasti. Joten taitaa jäädä tämäkin esim. 4x:nä moodien ervastilaiseen turpasaunotukseen käytännössä aika monelta laittamatta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap