fbpx
Testit

miniDSP 2×4 RevB testissä

Mutkia matkassa?

Muistuttaako kaiutintesi taajuusvaste lähinnä Sveitsin maisemia, jylhiä vuoria ja kauniita laaksoja? Kuuluuko patarumpu naapuriin, mutta piccolon olemassaolosta ei ole varmuutta? Solistikin kuulostaa laulavan viereisessä huoneessa.

Monen laboratoriossa mitatun kaiuttimen viivoittimella vedetty taajuusvaste onkin kotioloissa aivan jotain muuta. Suurin syy muutoksen on itse huone: sen mitat, materiaalit sekä sisutus. Toinen merkittävä tekijä on kaiutinten sijoittelu huoneeseen.

Yleisin ongelma on huimasti korostunut bassopää arviolta 30 – 60 hertzin välillä. Bassorumpu, bassokitara ja sello jyräävät alleen kaikki muut instrumentit. Tämä johtuu pääasiassa kahdesta seikasta.

Ensinnäkin huoneeseen syntyy seisovia aaltoja etenkin kahden vastakkaisen pinnan (eli vastakkaisten seinien tai lattian ja katon) väliin. Nämä aiheuttavat bassovasteeseen isoja korostumia ja vaimentumia. Toinen ongelma on se, että sisustuksellisista syistä kaiuttimet on sijoitettu lähelle seinää tai jopa nurkkaa, jolloin seinän läheisyys korostaa matalia taajuuksia. Myös kuuntelupaikan sijainti takaseinän lähellä voi korostaa matalia taajuuksia. Ongelmia voi esiintyä myös korkeammilla taajuuksilla ja syynä voivat olla yksittäiset äänen heijastukset kovista pinnoista kuten seinistä ja ikkunoista sekä tilan yleisesti kaikuisa akustiikka.

Kyseessä ei ole mikään ydinfysiikkaan verrattava vaikeustaso.

Monimutkaisin syy taajuusvasteen mutkitteluun on äänen eriaikainen saapuminen kuuntelupisteeseen johtuen erilaisesta etäisyydestä oikeaan ja vasempaan kaiuttimeen tai subwooferiin. Ongelmaa kutsutaan vaihe-eroksi, mutta tässä artikkelissa ei perehdytä tämän ongelman teoriaan, ainoastaan ratkaisuun.

EQtetaanko?

Muistatko 1970-luvun isojen poikien hifi-setit, joissa oli ekvalisaattori, laite, jossa oli parhaimmillaan toistakymmentä sävynsäädintä eri taajuuksille ja jonka säädinten asento näytti taajuusvasteelta nousuineen ja laskuineen?

Ekvalisaattoreita valmistetaan edelleen, lähinnä ammattikäyttöön, mutta kotikäyttäjälle nykytekniikka on suonut helpomman ratkaisun. DSP (Digital Signal Processor) on laite, johon syötetään ääntä sisään, muokataan halutuksi ja otetaan toisesta päästä ulos.

Riemurasia

miniDSP on erittäin helppokäyttöinen ratkaisu kuuntelutilan ongelmien taltuttamiseen. Tupakka-askin kokoinen metallikuorinen laite kytketään etu- ja päätevahvistimen väliin tai aktiivikaiuttimien eteen. Laitteessa on rinnakkainen lähtö esimerkiksi subwooferille, jolloin voidaan suorittaa taajuusalueen jako mataliin ja korkeisiin ääniin.

Laitteen lisäksi tulee hankkia ohjelmisto, jolla päästään säätämään miniDSP:tä PC:llä tai Mäkillä. miniDSP kytketään äänentoistolaitteisiin ja lisäksi USB-kaapelilla tietokoneeseen, ohjelma käynnistetään ja se kommunikoi suoraan miniDSP:n kanssa. Synkronointinapin painalluksen jälkeen miniDSP seuraa äänen muokkauksia reaaliaikaisesti, joten vaikutukset ovat heti kuultavissa.

Kuhunkin kanavaan saa useita täysparametrisiä ekvalisaattoreita.
Kuhunkin kanavaan saa useita täysparametrisiä ekvalisaattoreita.

Kaikkea on ja vähän vielä päälle

Monipuolisiin ominaisuuksiin kuuluvat mm. täysparametriset sävynsäätimet (keskitaajuus, taso ja korjauksen jyrkkyys säädettävissä vapaasti) sekä sisään- että ulostulokanavissa, säädettävät jakosuotimet (taajuus ja jyrkkyys) sekä kanavakohtainen taso ja äänisignaalin viive. Viimemainitulla voidaan korjata kaiuttimien erilaisista etäisyyksistä johtuvia ongelmia.

Jos käytössä on ilmainen ja suosittu Room EQ Wizard 5, lyhyesti REW, -mittausohjelma, voi se laskea suoraan mittauksiin perustuvat korjauskäyrät miniDSP:lle. Valmiit käyrät saadaan miniDSP:n ohjelmaan hiiren klikkauksella, jolloin ei itse tarvitse säädellä yritys-erehdys-menetelmällä.

Normaalihuoneessa lähtökohta ei ole läheskään näin hyvä ja miniDSP:n suotimille jää paljon enemmän korjattavaa.
Normaalihuoneessa lähtökohta ei ole läheskään näin hyvä ja miniDSP:n suotimille jää paljon enemmän korjattavaa.

Mutkat suoriksi

Kokeilin miniDSP:tä omassa laitteistossani etu- ja päätevahvistimen välissä sekä syöttämässä subwooferille matalat taajuudet. Mittasin taajuusvasteet REW:illä, joka laski automaattisesti korjauskäyrät. Pienen opettelun ja lähinnä REW:in Helppien lukemisen jälkeen käyttö oli todella nopeaa ja helppoa.

Laite tasoitteli vuoria ja laaksoja, mutta koska kuuntelutilani on akustoitu, Velodyne DD-15 subbarissani kahdeksan-alueinen korjain ja pääkaiutinten vaste valmiiksi varsin tasainen, ei korjaus ollut suurta. Korvalle herkimmillä keskialueilla miniDSP tasoitteli vasteet erittäin hyvin.

Ongelmallisemmissa tapauksissa miniDSP tarjoaa loistavan ja edullisen ratkaisun toisto-ongelmiin. Malleja on kolme, joista yksi on balansoiduilla liitännöillä. Kokeilin MiniDSP 2×4 RevB-mallia, jonka ainoa ero RevA malliin on epäherkempi sisääntulotaso. Käytännössä laitteet ovat yksi ja sama, ero on vain jumpperin asento kotelon sisällä (joka on käyttäjän helposti vaihdettavissa).

RevA- ja RevB-mallien ero on sisääntuloherkkyys. Laite muuttuu versiosta toiseen yhden dipin asentoa muuttamalla.
RevA- ja RevB-mallien ero on sisääntuloherkkyys. Laite muuttuu versiosta toiseen yhden dipin asentoa muuttamalla.

Ja eikun tilaamaan

miniDSP:n voi tilata suoraan valmistajalta osoitteesta www.minidsp.com ja hintaa on 125 dollaria (balansoiduilla liitännöillä oleva versio 145 dollaria). Samalla tulee tilata myös kymmenen dollarin hintainen ohjausohjelma, joista 2 way Advanced 21 on järkevin hifi-käyttöön. Tullia ei tule, mutta arvonlisäveroa lasketaan 23% hankintahinnasta päälle, jolloin nykyisellä dollarin kurssilla hintaa tulee noin 160 euroa.

Laitteen mukana ei tule virtalähdettä, mutta lähes mikä tahansa USB-virtalähde tai vaihtoehtoisesti 5-24 volttia tasavirtaa tarjoava virtalähde soveltuu käytettäväksi. Säätämisen aikana tietokone antaa käyttösähkön
USB-kaapelista.

Helppo ja tarkka

miniDSP on kokeilemisen arvoinen korjain, vaikka käytössä ei olisikaan mittauskalustoa. Yhdistettynä REW:iin sillä saadaan aikaan erittäin tarkat korjaukset nopeasti ja helposti. miniDSP- ja REW-ohjelmien käyttö kannattaa opetella, sillä kyseessä ei ole mikään ydinfysiikkaan verrattava vaikeustaso. Lopputuloksena säätöjen jälkeen on luonnollisempi ja miellyttävämpi äänenlaatu.

Lyhyesti: Monipuolinen huonekorjain, joka integroituu hyvin ilmaisen Room EQ Wizard -mittaohjelmistoon.
Valmistaja: MiniDSP.com
Ohjelmiston esittelyvideo Youtubessa: www.youtube.com/watch?v=6uptQHSU9TY&feature=youtu.be

Kuvat: Valmistaja ja Olavi Barck

Kirjoittaja

30 Comments

  1. Samu Saurama

    Oikeasti kovat jätkät voivat
    Oikeasti kovat jätkät voivat muuten käyttää tätä myös aktiivikaiuttimien rakentamiseen. Yhdellä 2×4:llä saa sujuvasti rakennettua parin 2-tie-aktiiveja. Huolimatta DSP:stä ja aktiivirakenteesta, on kuitenkin suositeltavaa ymmärtää kaiutinrakennuksen perusasioita.

  2. Oikeasti kovaa jätkää
    Oikeasti kovaa jätkää kiinnostaisi myös minkälainen laite on ääneltään.

  3. Samu Saurama

    Yksi tuollainen roikkuu vielä
    Yksi tuollainen roikkuu vielä nurkissa. Koitan jossain välissä ehtiä tehdä kuuntelukokeet. Teen jonkun sopivan korostuksen yhdellä suotimella ja tasoitan sen nolliin kahdella muulla. Silloin DSP on siellä mukana koko ajan eli selviää, vaikuttaako ja jos kyllä niin kuinka paljon ja millä tavalla. Esim. Hypexin AS2.100:n DSP ei vaikuttanut yhtään mitään.

  4. Mittaako tämä värkki jotain,
    Mittaako tämä värkki jotain, vai tarvitaanko erikseen mikrofonit ja sen sellaiset systeemit?

  5. Samu Saurama

    MiniDSP ei itse tee
    MiniDSP ei itse tee mittauksia, siksi jutussa viitattiin hyvään ilmaissoftaan Room EQ Wizardiin.

  6. Minulla laajakaistakaiuttimet
    Minulla laajakaistakaiuttimet ja stereosubbarit tulossa, tälläkö siis saisi jaot ja subbarien ja kaiuttimien huonekorjauksen hoidettua?

    • Samu Saurama

      Siihen puuhaan just
      Siihen puuhaan just nappikapistus. Voit myös muokata laajakaistojen vastetta, jos niissä on esim. tyypillinen yläkeskialueen runsaus, joka tekee kirpeät äänitteet liian kirpeiksi. Se huonekorjaus etenkin subeille on erittäin hyvä juttu, jo parin isoimman piikin tasoittaminen tuo hirveästi lisää tarkkuutta ja sävykkyyttä.

  7. Juuri yläkeskialueen runsaus
    Juuri yläkeskialueen runsaus pitäisi saada pois ja 200hz 7db vaimentuma joka kiusaa ei oikeen kunnolla.. niitä kuuntelu kokemusia tulossa?

    • Samu Saurama

      Kuuntelukokemuksia tulee, jos
      Kuuntelukokemuksia tulee, jos vain ehdin pistää testisetupin pystyyn jossain välissä.

      200Hz alueen vaimentuma on todennäköisesti lattian/katon kautta tulevan heijastuksen aiheuttamaa ja sille ei voi mitään. Mittakalustolla sitä on helppoa testata. Jos kuopan muotoinen korostus, esim +6dB, ei nosta tasoa alueella kuutta desibeliä, kyse on heijastuksen aiheuttamasta vaimennuksesta ja sitä ei voi korjata sähköisesti.

      Se yläkeskialueen ylimääräinen taso on sen sijaan helppoa fiksata paikallisella korjauksella.

  8. Ymmärränkö oikein että laite
    Ymmärränkö oikein että laite tekee kaikki korjaukset digitaaliselle signaalille mutta ottaa sisään ja antaa ulos vain analogista? Itse innostuisin jos sisäänotto ja anto olisi digitaalinen itse korjauksen lisäksi, onkohan sellaista kohtuullisessa hintaluokassa olemassa?

    • Samu Saurama

      MiniDSP:llä on palikka, joka
      MiniDSP:llä on palikka, joka ottaa ja antaa vain digisignaalia, käy katsomassa kotisivuilla: http://minidsp.com/products/minidspkits/minidigi

      Käsittääkseni siis niin, että tuo tarjoaa vain ne digiliitännät ja se varsinainen DSP-kortti tarvitaan sitten erikseen.

      • Juurikin näin, olen juuri
        Juurikin näin, olen juuri perehtynyt tuohon laitteeseen tämän jutun innoittamana. Aikomus tosin on ympätä se DIY-systeemin sisälle (varoitus: sisältää insinööritekstiä) ja käyttäen suoraan I2S-väylää. Pieniä haasteita on vielä matkalla.

        Jotakin SAATTAA kiinnostaa, vaikka itse en usko sen vaikuttavan mihinkään, että tuo laitteen fiksattu näytteistystaajuus on 48 kHz ja sananpituus 24 bittiä. Tuo minidigi sisältää juurikin digitaalisten liitäntöjen lisäksi sample rate converterin. Eli digitaalisignaali desimoidaan/interpoloidaan ja suodatetaan, kenties 48 kHz 24-bittinen signaali on ainoa joka voi päästä koskemattomana läpi. Tosin tämä voi hyvinkin pitää paikkansa kaikissa muissakin DSP-sovelluksissa, yleensä niistä ei vaan saa näin paljon tietoa.

        PS. Tuo minidigikorttikaan ei ole kyllä pahan hintainen.

        • Samu Saurama

          Muistelen, että Hypex AS2.100
          Muistelen, että Hypex AS2.100 hoitaa myös kaiken 48kHz tilassa eli suoraan siihen liitetty CD-soitin saa ensimmäisenä osakseen näytteenottotaajuuden muunnoksen.

  9. petri_leskinen

    Moi
    Moi

    Onko sulle jääny ylimääräistä MiniDSP laitetta lojuun nurkkiin? Voisin ehkä ostaa pois sen… petri_leskinen(@)yahoo.com

    • Samu Saurama

      Helou.
      Helou.

      Sorry, omani on kaverilla aktiivikäytössä, sorry… Että Hong-Kongista vaan omaa tilaamaan.

  10. Tarkistus: REW ja
    Tarkistus: REW ja mittamikrofoni löytyy jo kalustosta, ymmärsinkö oikein että kyseisellä laitteella (tai erityisemmin 8×8 -versiolla) saisi aktiivi-5.1-laitteiston säädettyä kaikkien kanavien osalta paremmin balanssiin?

    • Samu Saurama

      Tuolla on helppoa tehdä
      Tuolla on helppoa tehdä korjauksia taajuusbalanssiin. Yhdessä REW:n kanssa saat huomattavasti tasaisemman vasteen. Älä tee korjauksia kamalan ylös, ainakaan teräviä. Tee mittauksia koko kuuntelualueelta ja pyri saamaan yleisesti toimiva balanssi – ei vain yhteen pisteeseen hurjan tarkasti hierottua.

  11. jussi mannila

    Ei aivan yksiselitteisesti
    Ei aivan yksiselitteisesti auennut minidsp:n sivuilta laitteen toiminta parametrikorjaimena stereokäytössä. Ilmeisesti voi käyttää yht. 12kpl parametrisia korjaimia/kanava – 6kpl tulopuolella/kanava + 6kpl lähtöpuolella/kanava? Tuo korjaimien kokonaismäärä/kanava on kysymykseni, sekä se että tulopuolen korjaimista osa voi olla shelving low/high pass -tyyppisiä, jolloin niiden käyttö vähentää tulopuolen param.korjaimien määrää vastaavasti?

    Jussi

    • Samu Saurama

      Muistaakseni juuri noin kuten
      Muistaakseni juuri noin kuten sanot, mutta en pääse tarkastamaan kun omaa konetta ei enää ole. Sen muistan, että osa korjaimista on tulopuolella ja osa antopuolella. Eli ensin voi antopuolen filttereillä tehdä esim. normaalin aktiivikaiuttimen ja sen jälkeen tulopuolen filttereillä muokata koko kaiuttimen taajuusvastetta.

  12. jussi mannila

    Jep
    Jep

    Ajatuksena on käyttää härveliä pelkkänä parametri-/hyllykorjaimena passiivikaiuttimien soundin muokkaamiseen.

    • Samu Saurama

      Toimii hyvin siinäkin
      Toimii hyvin siinäkin tarkoituksessa.

  13. jussi mannila

    Asiaa sivuten seuraavaa.
    Asiaa sivuten seuraavaa. Mites REW:in eq-osaston ”generic eq” toimii? Sillä voinee ilmeisesti ekvalisoida läppäriin asennettuna dvd-aseman ääntä tai mitä vaan läppärin ilmoille suoltamaa musaa (vaikkapa netistä)? Ihan varmistuksena, että homma toiminee stereona mutta kanaville ei saa erilaisia ekvalisointeja, vaan ne ovat samat leftille ja rightille?

    Jussi

    • Samu Saurama

      Kyllä minusta vasemmalle ja
      Kyllä minusta vasemmalle ja oikealle saa omat muokkaukset. Huom: mutu.

  14. Kuuluuko tuo 2 way Advanced
    Kuuluuko tuo 2 way Advanced 21 ohjelma tulla jollain cd:llä vai miten? En nimittäin saanut mitään muuta kuin itse laitteen.

    • Samu Saurama

      MiniDSP on tässä suhteessa
      MiniDSP on tässä suhteessa ahne, kukin softa pitää ostaa erikseen. Eivät ne maksa kuin kympin tms. mutta silti hieman erikoinen ratkaisu.

  15. Siis minä ostin kyllä tuon
    Siis minä ostin kyllä tuon ohjelman mutta en saanut kun laitteen.

    • Samu Saurama

      Aaa… Sitten voit ladata sen
      Aaa… Sitten voit ladata sen MiniDSP:n sivuilta.

  16. Melko ällistyttävä laite
    Melko ällistyttävä laite hintaansa nähden! Tämä on oikeasti täysin läpinäkyvä signaalitiellä ja suodot/eq toimii kuin junanvessa. Hetken tappelin, että sain tämän purkin toimimaan 2.1:nä… kunnes tajusin lukea ohjeita ja laittaa johdot oikeisiin ulostuloihin 😀 Toivottavasti jatkossa tulisi softaan semmoinen päivitys, että summatun ulostulon ja kaiuttimet saa itse valita. Mulla tämä on etuvahvistimen ja aktiivikaiuttimien/subbaripäätteen välissä. Tällä setupilla pystyy myös kikkailemaan tasojen kanssa niin, että dsp:llä on kuunteluvoimakkuudella aina riittävästi jännitettä.

  17. Itsellä kanssa nyt moinen
    Itsellä kanssa nyt moinen kapistus, asiallinen laite sitten kun saa säädöt kuntoon, mutta vaati aika paljon perehtymistä ja kokeilua ennen kuin lopputulos alkoi olla siedettävä…

    Softassa olisi kanssa paljon parantamisen varaa, noissa eq ja crossover -kohdissa voisi olla joku merkkivalo, et mitkä ovat käytössä. Samaten mistään ei taida nähdä, et mikä profiili on koneessa.

    Mut kun jaksaa lukea ahkerasti ohjeita ja kokeilla, niin ehdottomasti hintansa väärti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap