fbpx
Testit

Chord Mojo -DA-muunnin-kuulokevahvistin testissä

Parin tulitikkuaskin kokoinen kapistus viittaa vahvasti mobiilimaailmaan. Chord Mojo onkin DA-muunnin ja kuulokevahvistin, joka kytkeytyy älypuhelimeesi ja parantaa sen äänenlaatua kuulokekuuntelussa. Mutta ei sen ole pakko olla vain kuminauhalla hienon puhelimesi reppuselässä, sille on paljon käyttöä ihan kotioloissakin.

Pienikokoisia muuntimia ja kuulokevahvistimia on markkinoilla paljon. Pöydälle asetettuna Chord Mojo näyttää hienolta, mutta ei hämmentävältä. Paitsi se 500 euron hintalappu vähän ihmetyttää – aika paljon halvempiakin vaihtoehtoja on tarjolla. Sitten kun metallisen harkon ottaa käteensä tajuaa, että se on tosiaan metallia ja erittäin tukeva. Metallikuori tarjoaa paljon suojaisamman ympäristön elektroniikan toimintaan kuin muovinen. Se estää häiriöitä vaikuttamasta pienitasoisten signaalien käsittelyyn ja toki myös pitää kaikki osat tukevasti paikoillaan, mikään ei voi vääntyä ja siten esimerkiksi liitokset komponenttien ja piirilevyn välillä rikkoontua. Samoin metallikuori on tehokas jäähdytyspinta kuumana käyville osille syvällä sisällä.

Sinulle ja kaverillesi

Kuulokeantoja on kaksi, se on oikein mukavaa. Hittibiisin kuuntelu posket vastakkain kaksi päätä yksien kuulokkeiden välissä on toki oikein söpöä, mutta ei se kaikille sovi.

Vastakkaisessa päädyssä pientä metallilaatikkoa on neljä liitintä lisää. Yksi USB-liittimistä on pelkästään Mojon latausta varten ja toinen sitä varten, että saat DA-muuntimelle digitaalisignaalin sisälle tietokoneestasi tai muusta älykkäästä vempeleestä. Näiden lisäksi on myös optinen ja sähköinen digitulo. Jälkimmäinen on tutun RCA-liittimen sijaan kannettavaan kapineeseen paremmin sopivalla 3,5-millisellä miniplugilla.

Tyypillistä pikkumuunninta laajempi valikoima tuloliitäntöjä mahdollistaa kytkennän moneen laitteeseen. Puhelimet, tabletit ja tietokoneet ovat niitä tutuimpia. S/PDIF-tulot (ne optinen ja sähköinen) laajentavat mahdollisuudet esimerkiksi televisioihin, digibokseihin ja pelikonsoleihin.


Kaksi kuulokeantoa, myös kaverisi pääsee nauttimaan hyvästä äänenlaadusta.

Yllättäviä numeroita

Mojon antoimpedanssiksi kuulokeliitännästä sanotaan 0,075 ohmia, mitä tuo numero tarkoittaa? Se tarkoittaa, että kaikkein matalaimpedanssisimmatkin kuulokkeet (32 ohmia on ihan normaali, joskus törmää myös 16-ohmisiin) ovat lähimmilläänkin satoja kertoja suuremmat impedanssiltaan eli vahvistin ei reagoi millään tavalla kuulokkeiden kuormaan vaan toimii täysin vakaasti ja omaa äänensävyään muuttamatta minkä vain kuulokkeiden kanssa. Kuulet siis niiden hankkimiesi luurien äänensävyn puhtaimmillaan, et muuta.

Toisaalta Mojo jaksaa pumpata virtaa vielä 600-ohmisiinkin kuulokkeisiin aivan riittävästi, äänenpainevaroista ei tarvitse huolestua. Samoin Mojo toimii hyvin aktiivikaiuttimien kanssa.

Akulle luvataan neljän tunnin latauksella ruutia 8 – 10 tunniksi eli kunhan maltat ruokatunnilla ja palaverissa jupista hetken kollegoiden kanssa, virtaa riittää koko työpäivälle ja työmatkoille. Koska latausta varten oleva USB-liitäntä on erillinen, Mojoa voi käyttää USB-DA-muuntimena silloinkin kun sen oma akku käy tyhjäksi ja laite on kytkettynä lataukseen tai lisävirtalähteeseen.

Digitaalisignaaliksi Mojolle

Joskus ulkoisen DA-muuntimen ja tietokoneen (Macbook Pro tässä tapauksessa) oman kuulokeannon ero on niin pieni, että sitä on hyvin vaikea havaita. Välillä kuvittelee löytävänsä eroja ja sitten taas hukkaa ne. Chord Mojon kanssa tilanne ei ole tämä, se saa Macbookin varsin hyvän kuulokeannon kuulostamaan viiltävän metalliselta ja säksättävän kolkolta.

Vaihto läppäristä Mojoon tuo paljon lisää lihaa luiden päälle, soundi on täyteläinen ja hyvin helposti kuunneltava. Ei, ei paksu tai tukkoinen – päinvastoin – mutta paljon läppärin omaa kuulokeantoa mehevämpi. Stereokuva muuttuu sekin huomattavasti suuremmaksi, luonnollista ilmavuutta on todella hyvin. Puhujien artikulaatio on aito ja välitön, Ocean’s 11 -soundtracilla Brad Pitt puhuu ihan edessäni, livenä!

Oli soimassa sitten Sibelius tai Sepultura, George Benson tai Kaija Saariaho, Mojo kuulostaa ilmavalta, kuulaalta, täyteläiseltä, mehevästi potkaisevalta ja helposti kuunneltavalta.


Kaikenlaiset signaalit kelpaavat Mojolle.

Esimerkillinen suoritus

Chord Mojo on highendä parhaimmillaan. Se on todella hyvin tehty, runko on tukeva ja käsissä miellyttävä. Käyttölogiikka on selkeää ja aukotonta sekä äänenlaatu selvästi perustason laitteita parempi. Aina ei ole niin, että hifissä maksaisi suorituskyvystä tai edes yleisestä laadusta, mutta Mojossa on poikkeuksellisen paljon sitä jotain.

Chord Mojo tuo selvästi lisää nautintoa minkä vain materiaalin kuunteluun. Älä ajattele sitä akkukäyttöisyyden ja pienen fyysisen koon takia vain reissukäyttöön tehtynä pulikkana. Mojo on hyvälaatuinen DA-muunnin ja kuulokevahvistin, joka nyt vain sattuu toimimaan silloinkin kun suuri fyysinen koko tai töpselisähkön tarve ovat mahdottomuuksia.

Lyhyesti: Hyvin tehty ja oikein hyvän kuuloinen DA-muunnin ja kuulokevahvistin.
Hinta: 499 euroa
Maahantuoja: Mareksound

Chord-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap