fbpx
Testit

BenQ MH530 – Full HD DLP-videoprojektori testissä

Voi jos kaiutinteollisuus osaisi ottaa äänenlaadussa samanlaisia harppauksia kuin videotykeissä tapahtuu joka vuosi. BenQ MH530 on halpa – 700 euroa – projektori, joka pieksee suorituskyvyllään vanhempia highend-kotiteatteritykkejä sujuvasti. Toki nykyiset highend-tykit ovat parempia kuin se, mutta MH530:n pointti ei olekaan olla maailman paras vaan olla mahdollinen melkein jokaiselle maailmassa.

MH530 on pakattu pienempään koteloon kuin aiemmin testatut BenQ:t. Sitä ei edes valmistajan sivuilla suoraan väitetä kotiteatterikoneeksi vaan vempelettä myydään business projector -tittelin alla. Hienoista titteleistä viis, minä iskin siihen PS3:n kiinni ja tuttuja Blu-ray-levyjä pyörimään. Eikä ollut otsa rypyssä kertaakaan.



Kirkas ja kielitaitoinen

Valovoimaa MH530:ssä on suhteellisen paljon, 3 200 Lumenia. Vastaavasi kontrastisuhteeksi ei luvata giljarida vaan ”vain” 10 000 : 1. Tämä tarkoittaa, että jos kuskaat tykin ikkunattomaan pikimustalla verhoiltuun huoneeseen, sen valkokankaalle piirtämä musta on tummanharmaata. Varta vasten rakennettuun leffahuoneeseen on siis parempiakin vaihtoehtoja. Tietysti ne ovat kalliimpia, 700 euron budjetilla MH530 on tosi kova valinta leffahuoneeseenkin.

Entäs sitten kun autotallin pieniä ikkunoita ei ole pimennetty ollenkaan, seinät ovat vaaleat ja ovi ulos on sekin raollaan? Eli normaali-ihmisen elämässä kesäisen sadepäivän hämärä saa miettimään, voisiko tehdä jotain muuta kuin kastua pihalla. Jospa vaikka katsoisi hyvän leffan isolla kuvalla! Erinomainen idea ja juuri siihen BenQ MH530 on erinomainen projektori. Olohuoneeseen iso kuva nopeasti ja vaivattomasti, siihen valovoimainen projektori on juuri oikea resepti. Kun ympäristö ei ole pinnoiltaan musta ja säkkipimeä, tummat sävyt erottuvat selkeämmin kun musta ei ole aivan sysipimeää.

Kiljuvia formuloita, kiljumista aiheuttavia elokuvia, mitä vain, joka vie ajatukset naapurin Kiljusista eroon. Pelejä isolta ruudulta, parhaita TV-sarjoja, piirrettyjä lapsille tai aikuisille, Youtuben toinen toistaan vaihtelevampia pätkiä aikuisille tai lapsille. Valikoimaa on ja suoraan sanottuna se tylsempikin pätkä uppoaa paremmin kun kuvalla on leveyttä kaksi metriä eikä tabletin 20 senttiä.

Halpa hinta ei ole edes estänyt sitä, etteikö MH530 olisi päässyt käymään kielikursseilla. Kunhan ihan ensimmäisestä valikosta osaa poimia Suomi-kohdan, tykki tarjoilee informaation vastedes ensimmäisellä kotimaisella. Tai jos haluat piinata sitä yksikielistä naapuriasi, valitse käyttökieleksi ruotsi.

Jos hinta jossain näkyy selvästi niin siinä, että tykin objektiivissa on melko vähän säätövaraa. Tarkennus toki toimii läheltä ja kaukaa, mutta 1,1-kertainen zoomi ja linssinsiirron puuttuminen tarkoittavat, että haluttu kuvakoko ja kuvan paikka määrittelevät tykin sijainnin melko tarkkaan. Se sijainti on pari metriä leveällä kuvalla joko sohvapöydällä tai ylösalaisin katossa ja noin kolmen metrin päässä valkokankaasta, kolmemetrisellä kuvalla etäisyys tykistä kankaalle on vastaavasti noin 4,5 metriä.

Väritoisto ”päin seiniä”

BenQ MH530 tarjoaa sellaisen erittäin mukavan ominaisuuden, että se osaa tasapainottaa väritoistonsa, jos projisoit seinälle, joka ei ole vitivalkoinen. Ei mikään tykki kuvasta neutraalia tee, jos olet maalannut olohuoneesi goottiluolan violetiksi tai liimannut seinille ruusutapetit, mutta vaaleita seinäsävyjä MH530 kyllä neutraloi.

Puhtaan valkoisella projisiopinnalla, oikealla valkokankaalla tai hyvin tehdyllä valkoisella seinällä, värit ovat oikein hyvät. Casino Royale -Bondin mustavalkoinen aloitus on elokuvateatteri-tilalla ja neutraali-värilämpötilalla ehkä aavistuksen lämminsävyinen, mutta ei niin, että siihen kiinnittäisi huomiota muuten kuin erikseen asiaa pähkimällä. Yleisesti ottaen MH530:n kuva on hyvä ja sitä lähinnä ihmettelee, mitä kamalaa kuraa vain muutama vuosi sitten tämän hintaiset projektorit tuuppasivat ulos. Ja itse asiassa monet tuplasti kalliimmatkin. Liiketoisto 24p-materiaalilla on toimiva ja kontrasti aivan riittävä. Sateenkaaret erottuvat aavistuksen selkeämpinä kuin himmeämmissä projektoreissa, tämä on aina se valovoiman kääntöpuoli. Eivät ne katselua haittaa, mutta suurikontrastisissa kohtauksissa saattavat vilahtaa ilman erillistä etsimistä.

”Kuva on vähintäänkin
hyvä ihan sellaisenaan.”

Arvatkaa muuten, mikä on helpoin konsti päästä niistä eroon? Se, että himmentää vähän kuvaa – projisoi tykin valomäärän ei kaksi metriä leveälle vaan kolme metriä leveälle pinnalle!

Punaisen, vihreän ja sinisen hienosäädöt (gain ja bias) ovat tarjolla eli jos sinulla on värikalibrointilaitteisto, voit hienosäätää väritoistoa vielä tarkemmin kohdalleen. Hifistille tämä on oleellinen asia, sisältöön keskittyvälle mahdollisimman epäoleellinen. Kuva on vähintäänkin hyvä ihan sellaisenaan.

Katselen kuvaa nyt sellaisessa valaistuksessa, että voin helposti lukea käyttöohjeen kantta. Kova(päise)t jätkäthän eivät sitä manuaalia vahingossakaan avaa, mutta kantta kehtaan myöntää vilkuilleeni. Kuva on heleä ja kirkas. Viimeinenkin ripe yökohtausten tunnelmasta saataisiin toki irti vain täysin pimennetyssä tilassa, mutta hyvin tämä menee näinkin. Mustien ja tummanharmaiden vaatteiden yksityiskohdat erottuvat, mitään oleellista ei jää puuttumaan. Jopa öisen Montenegron laakson piirteet ovat aivan hyvin selvillä.

Jos potkupallo-ottelua on pakko katsoa keskellä kirkkainta päivää, kannattaa valita kuva-asetukseksi ”Dynaaminen” ja laittaa aurinkolasit päähän. Kirkkautta piisaa.



Rajoitettujen linssisäätöjen lisäksi MH530:n hinta näkyy tai tarkemmin ottaen kuuluu. Pienikokoinen kotelo ei tietenkään mahdollista täysin äänetöntä jäähdytystä, tuulettimen huminan kuulee kyllä. Tai ainakin sen kuulee silloin kun katsoo vain kuvaa ilman ääntä, kuten minä testitilanteessa. Sitten jos myös ”Oh James” -kommentit ovat päällä, projektorin olemassaolon unohtaa. Koska ääni on pehmeän tasaista huminaa, se ei häiritse vaikka olemassa oleva onkin. Herkkäunisille suosittelen tyynyksi joka tapauksessa jotain projektoria pehmeämpää esinettä.

Miksi? Miksei? Miksi kuitenkin…

BenQ MH530:aa on erittäin helppoa suositella. Jos haluat hyvää kuvaa, josta voi nauttia monissa eri ympäristöissä ja ilman, että pankkitili tyhjenee vuosiksi eteenpäin, MH530 ruksaa kaikki oleelliset kohdat toivelistalta. Ja muista, että iso kuva on aina makeampi kuin pieni kuva. 75″ töllö on töllöksi iso, mutta niin kovin pieni, jos vieressä on 150″ projektorin kuva. Eikä tykkien kuvakokoja edes nyhrätä tuumissa. Tehdään kaksi metriä leveä kuva. Tai jos se ei riitä niin sitten kolme metriä leveä kuva. Hyvin yksinkertaista ja jokainen tietää, miten iso visio on kyseessä ja pystyy hahmottamaan, miten ison elämyksen se iso kuva voi tuoda lempiohjelmalla.

Mikäli olet laittanut aikaa ja rahaa oikean kotiteatterihuoneen rakentamiseen, MH530 ei tietenkään ole se paras ratkaisu. Siellä äänieristetyssä ja pehmustetussa kopissa pienikin tuulettimen humina voi tehdä aluksi normaalilta vaikuttavan ihmisen hulluksi. Siellä pieni väritoiston poikkeaminen referenssikäyrästä mittalaitteiston ruudulla tekee repeämiä paljon pelihousuja kriittisempiin paikkoihin.

Eli oikean kotiteatterin omistajalle BenQ MH530 ei ole sopiva projektori? Ei, ei ihan niinkään. Nimittäin kun omassa leffaluolassa tottuu isoon kuvaan, on siellä olohuoneessa, mökillä tai kaverin peli-illassa aika ankeaa katsella pientä töllöä. Ennemmin sen korvaa riittävän hyvälaatuisella projektorilla, joka on niin pieni, että se on helppo napata aina tarvittaessa mukaan. Kumman sinä arvelet olevan makeampi tällä hinnalla, 50-tuumaisen telkkarin vai kolmemetrisen kuvan videotykillä?

Lyhyesti: Varsin hyvää kuvaa hyvin halvalla.
Hinta: 699 euroa
Valmistaja: BenQ

BenQ-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap