fbpx
Testit

AudioQuest DragonFly Black ja DragonFly Red – USB/iPhone/Android-DA-muunnin ja kuulokevahvistin testissä

Aiemmin testaamani AudioQuest Dragonfly 1.2 oli iso hitti. Pieni ja halpa kuulokevahvistin, joka kuulosti tosi hyvältä ja toimi moitteettomasti. Joten Audioquest lopetti sen valmistuksen. Ja toi markkinoille kaksi uutta versiota, vielä halvemman ja vähän kalliimman, jotka molemmat tukevat tietokoneiden lisäksi älypuhelimia!

AudioQuest DragonFly on ihan tavallisen USB-muistitikun kokoinen pulikka. Normimuistitikusta sen erottaa kuulokeliitin toisessa päädyssä. DragonFly Black on vielä mustana ja pinnaltaan kumia muistuttavana (en osaa sanoa varmasti, mitä materiaalia se on) hämäävän vaatimattoman oloinen. DragonFly Red taas kiiltävän metallihohtopunaisena on aika porno. Red-versio ei takuulla jää keneltäkään huomaamatta vaikkei ymmärtäisi höykäsen pöläystä siitä kun kerrot hankkineesi uuden USB-DA-muuntimen, joka toimii myös kuulokevahvistimena.

”Sitä suurempi nautinto
musiikista, mitä parempi
äänenlaatu on.”

Miksi USB-DA-muunnin-kuulokevahvistin?

Tietokoneiden ja puhelinten maailmassa kilpailu on äärettömän kovaa. Kunhan oma tuote on juuri sen verran parempi, että sen havaitsee paremmaksi kuin kilpailijan vastaavan, se riittää. Tippaakaan enempää ei kannata satsata sillä silloin hinta nousisi ja kuluttaja kallistuisi kuitenkin siihen vähän halvempaan kilpailijan tuotteeseen.

Tämä ei tietenkään tuota parasta mahdollista suorituskykyä vaan juuri ja juuri riittävän. Toisin sanoen ulkoisella laitteella voidaan parantaa suorituskykyä. Erillinen DA-muunnin ja kuulokevahvistin ohittaa tietokoneen sisäisen äänenkläsittelyn. Se ottaa suoraan digitaalisignaalin sisälle, muuntaa sen analogiseksi ja sen jälkeen vahvistaa kuulokkeita varten.

Musiikinkuuntelija saa sitä suuremman nautinnon, mitä parempi äänenlaatu on. Ja jos oleellisesti isomman nautinnon saa satasen tai parin lisäsijoituksella tietokoneeneen tai puhelimen oheislaitteeseen, on pieni lisähinta varsin kannattava. Joten kokeillaan suoraan se oleellisin. Miten paljon paremmalta AudioQuest DragonFly Black ja DragonFly Red kuulostavat kuin sellaisenaan varsin asiallinen Apple Macbook Air -kannettavan kuulokeanto?

AudioQuest DragonFly Black
Kaikki vähän paremmin – DragonFly Black

Ensimmäinen kuuluva ero on rytmin vaivattomampi kulkevuus. DragonFly Black tarjoaa yhtä aikaa soljuvampaa kulkevuutta ja kuitenkin paremmin ryhtiä. Ei ero maata kaatava ole, mutta kuultava kyllä. Pieni musta tikku saa Herbie Hancockin Flood-livelevyn soimaan vahvemmalla tunteella, tuntuu enemmän siltä kuin olisi itse paikalla konsertissa.

Billie Holidayn Lady In Satin -albumilla DragonFly Black pitää intiimin läsnäolon hyvin vahvana, mutta puhdistaa turhaan roiskuvaa sylkeä ilmasta. Muutos on yliartikuloinnista hyvään artikulointiin. Ero kannettavan kuulokeannon ja DragonFly Blackin välillä kuuluu myös Ken Ishiin japanilaisella teknolla. Gosa-kappaleen läpikuultavuus paranee ja bassoiskujen voima tuntuu selvempänä.

Suoraan sanottuna ero tietokoneeni ja AudioQuest DragonFly Black -tikun välillä ei ole mitenkään järisyttävä. Olemassaoleva kyllä, mutta ei valtava. Sen sijaan tiedän, että ero tietokoneeni kuulokeannon ja peruslaatuisen PC-kannettavan kuulokeannon välillä on suuri. Jos DragonFly Black pystyy parantamaan vähän äänenlaatua verrattuna Macbook Airin kuulokeantoon, se pystyy parantamaan äänenlaatua varsin radikaalisti verrattuna siihen muutaman satasen PC-kannettavaan.

AudioQuest DragonFly Red
Aidompia sävyjä – DragonFly Red

Vaihtamalla tikuksi DragonFly Red ei heti huomaa mitään hurjaa eroa. Black ja Red ovat hyvin vahvasti sukulaissieluja, ne eivät yritäkään olla rajusti erilaisia. Minuutin päästä huomaa, että yleinen läpikuultavuus ja puhtaus ovat Redillä parempia. Sitten kun vastaan tulee bassoisku niin DragonFly Blackin kyky toistaa matalia taajuuksia tuntuu kovin vaatimattomalta vaikkei sitä tunnetta vielä äsken ollut. DragonFly Red potkaisee lujempaa, alemmas, kiinteämmin ja jäntevämmin.

Vasta arvostelussa olleen Ina Forsmanin I Want a Little Sugar in My Bowl herää paljon paremmin henkiin DragonFly Redillä ja etenkin pianon iskut kuulostavat paljon uskottavammilta. Riippumatta siitä, onko tarve olla karheampi vai sulavampi, DragonFly Red toistaa sävyt aidommin kuin DragonFly Black, joka on jo aidompi kuin hyvä tietokoneen kuulokeliitäntä.

Hei, se puhelimen kanssa käyttö!

DragonFlyn käyttö älypuhelimen kanssa käyttö vaatii adapterin muuntimen ja puhelimen välille. iPhonea varten pitää hankkia Lightning-USB-sovitin ja Androidille USB-OTG eli USB-On The Go. USB-OTG:n saa halvimmillaan purilaisaterian hinnalla, mutta Applen oma sovitin on monen kympin hintainen. Se onkin se ainakin yksi oleellinen syy siihen, miksei sovittimia ole automaattisesti mukana. Ne olisivat nostaneet DragonFlyn hintoja railakkaasti ylöspäin eivätkä kuitenkaan olisi kaikille tarpeellisia.

”DragonFly potkaisee puhelinta
vaivattomammin ja voimakkaammin..”

Älypuhelimelle DragonFly on vielä isompi apu kuin kannettavalle tietokoneelle. iPhone6:n kuulokeantoon verrattuna DragonFly Red on todella hyvä. Puhelimen oma kuulokeliintäntä kuulostaa ässiä turhaan sivaltavalta, DragonFly vain oikeissa kohdissa erottelevan kirkkaalta. Bassopää Redillä on paljon puhelinta täyteläisempi ja selkeämpi, suorassa vertailussa iPhone tuntuu nielaisevan osan bassoiskusta siinä kun DragonFly potkaisee vaivattomammin ja voimakkaammin.

Kumpi on sopivampi, pelkkä puhelin ja kuulokeliitin siinä kiinni vai adapteri ja DragonFly lisukkeina mukana kiikkumassa? On selvää, että tiukkojen housujen taskuun ei kolmen osan pakettia kannata sulloa, tuloksena on rikkinäisiä liittimiä. Sen sijaan takintaskussa paketti kulkee jo sujuvasti ja yksi vaihtoehto on nauttia paremmasta äänestä parilla taskuun mahtuvalla lisäosalla sitten kun puhelinta ei tarvitse enää pitää missään taskussa.

Mukana seuraava kuljetuspussi on tiukka.

Hitech-sisälmykset

Aiemman DragonFly 1.2:n 24-bittinen ESS Sabre -DA-muunnin on Blackissa ja Redissä vaihtunut 32-bittiseen versioon. Blackissa on 9010-versio, analoginen äänenvoimakkuussäätö ja 1,2 volttia maksimijännitettä kuulokeannossa. Redissä DA-chippi on 9016-malli, äänenvoimakkuussäätö hoituu bit-perfect-laadulla muunninlastun sisällä ja antojännitettä saadaan hanat auki 2,1 volttia.

DragonFly Red siis tekee asiat tarkemmin kuin DragonFly Black, mutta sen lisäksi on parempi seuralainen epäherkille kuulokkeille. Etenkin, jos kuulokkeesi ovat kookkaat korvan ympäröivät hyvät hifimallit, niiden suunnittelussa on todennäköisesti panostettu enemmän äänenlaatuun kuin maksimaaliseen herkkyyteen (tai värisävylliseen istuvuuteen tämän kauden sporttivetimien kanssa). Tällöin Redin tarjoama lisäruuti voi olla hyvinkin oleellinen valintakriteeri. Ellei se parempi äänenlaatu riitä perusteeksi.

DragonFly on tuskin kuulokeliitintä isompi.

Tarvittaessa antotason voi muuttaa säätyvästä kiinteäksi. Tämä on oleellista silloin kun DragonFly syöttää normaalia vahvistinta, oli se sitten stereopeli tai kotiteatterin AV-vahvistin.

Hienosyistä parannusta

DragonFly Black ja Red tukevat MP3-tiedostoja, FLAC- ja ALAC-rippejä rakkaista CD-levyistäsi ja myös hires-tiedostoja. Spotify, Tidal ja vastaavat muut musiikin streamauspalvelut saavat tietysti nekin avun äänenlaatuunsa. Mutta ero tietokoneesi tai puhelimesi kuulokeantoon ei ole häkellyttävän suuri.

Kumpikaan näistä DA-muuntimen ja kuulokevahvistimen yhdistelmistä ei tee samalla tavalla isoa äänenlaadullista muutosta kuten vaihtamalla eri kuulokkeet. Elektroniikan parantaminen nostaa äänenlaatua hienovaraisemmalla tavalla, se pureutuu pieniin asioihin ja luo esityksestä aidomman, oli käytettävien kuulokkeiden äänensävy millainen hyvänsä.

Eli voit valita luurisi juuri sillä perusteella, millaisesta äänestä pidät. Napakampi tai tuhdimpi basso, hillitympi tai kirkkaampi diskantti jne. Hyvä DA-muunnin ja kuulokevahvistin parantaa sitten juuri noiden lempikuulokkeittesi soundia vielä lisää. Eikä tietenkään ole pakko tyytyä vain kuulokkeisiin. Ihan sama juttu, jos kytket DragonFlyn perään aktiivikaiuttimet tai perinteisen stereovahvistimen ja siinä kiinni olevat kaiuttimet.

Jos olet suuren äänensävyllisen muutoksen perässä, vaihda kaiuttimet tai kuulokkeet. Mikäli pidät nykylaitteistosi äänensävystä, mutta haluat pikkurahalla lisää puhtautta, lisää aitoutta, lisää selkäytimeen uivaa tunnelmaa, kokeile AudioQuest DragonFly Blackia tai Rediä. Ja kun molemmat ovat erittäin hillityn hintaisia niin suosittelen, että kokeilet ihan suoraan sitä Rediä.

Lyhyesti: Hienovaraista äänenlaadun parannusta. Hetken kuuntelun jälkeen on vaikea palata takaisin tietokoneen omaan kuulokeliitäntään.
Hinnat
AudioQuest DragonFly Black: 99 euroa
AudioQuest DragonFly Red: 199 euroa
Maahantuoja: Sonus Import

Audioquest-kauppiaasi:






Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap