fbpx
Uutiset

Sony VPL-FH700L -videoprojektori laservalonlähteellä

Sony esitteli vuosi sitten VPL-FHZ55 -videoprojektorin, joka yhdisti hyvän kuvanlaadun, mukavan 4 000 lumenin kirkkauden ja laservalonlähteen huolettomat 20 000 käyttötuntia. Pro-käytössä, johon FHZ55 oli suunniteltu, oleellista oli myös varsin vapaa asennusasento verrattuna perinteisiin purkauslampullisiin projektoreihin.

Elektroniikan maailmassa mikään muu ei ole pysyvää kuin hurja kehitys. Tuore VPL-FH700L kävi Suomessa yhden päivän vierailulla tänään 12.6.2014 ja pääsin katsomaan sitä. Numeroita tuijottamalla oleellisin muutos on lähes kaksinkertaistunut valovoima, nyt 7 000 lumenia. Se tarkoittaa valoisassakin tilassa kirkasta ja värikylläistä kuvaa tai sitten hieman hämärämmässä todella suurta kirkasta ja värikylläistä kuvaa. Toinen muuttunut numero on melun määrä, jota on esitteen mukaan vähän vähemmän kuin FHZ55:ssa.

”Projektorihissit ja metrien
mittaiset putket katosta
joutavat historiaan.”

Audiotorioon vai olohuoneeseen?

FH700L on ajateltu ensisijaisesti yrityskäyttöön. Silti, on siinä monen muun liitännän lisäksi tuttu HDMI ja paneelin 1 920 x 1 200 pikselin resoluutio näyttää sujuvasti FullHD-kuvan, kuva-alasta jää vain ylä- ja alareunasta pienet raidat käyttämättä.

Näyttötekniikka on perinteinen LCD, ei Sonyn kotiteatterimalleissaan käyttämä SXRD eli LCoS. Tämä tarkoittaa, että aivan yhtä pikseliverkotonta kuvaa FH700 ei näytä kuin (jotakuinkin) saman resoluution VPL-HW40ESVPL-VW500ES -4K-projektorista tietysti puhumattakaan.

Jos haluat valoisaan olohuoneeseesi kirkkaan kuvan kaiken kivan katsomista varten, eivät normaalit kotiteatteriprojektorit toimi optimaalisesti. Ne kun ovat parhaimmillaan tummapintaisissa pimennetyissä leffahuoneissa, jossa leffatykkien korkea kontrasti ja hyvin tummat mustat pääsevät oikeuksiinsa. Valoisassa tilassa projektorin on oltava keinoaurinko, joka pystyy kilpailemaan muun valon kanssa tai muuten kuva jää hailakaksi ja valjuksi.

FH700L:n linssinsiirtovara on todella hurja, 113% kuvan korkeudesta sekä ylös- että alaspäin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lähes aina säästetään asennuskustannuksissa ja lopputulos on ulkonäöllisesti siistimpi kun projektorihissit ja metrien mittaiset putket katosta joutavat historiaan.

Kirkkaus riitti kolme metriä leveällä kuvalla hyvin vaikka neukkarissa olivat kaikki valot päällä ja lisäksi avattiin kaihtimet kuvauksen ajaksi.

Hyvät linssinsiirtomahdollisuudet ja vapaasti valittava asennusasento auttavat kotonakin, saumaton useamman projektorin yhdistäminen Edge Blending -tekniikalla todella suuren kuvan tekemiseen on todennäköisesti oleellisempaa pro-käytössä.

Miksi laser?

Normaalin projektorin sisällä on tyypillisesti velonlähteenä elohopeapurkauslamppu, sillä on muutamia selviä haittapuolia.

Ensinnäkin se käynnistyy hitaasti, kuten olemme huomanneet. Elokuvaan uppouduttaessa tämä ei ehkä haittaa, tuo vain samalla tavalla tunnelmaa kuin vinyylilevyn laittaminen pyörimään, mutta vaikka naksautettaessa televisio-ohjelma päälle kuvan toki soisi ilmestyvän kankaalle alle parin minuutin.

Purkauslamppujen ikä on paljon katsovalle myös lyhyt, muutama tuhat tuntia. Ilmoitetun käyttöiän lopussa lampun väritoisto on muuttunut ja kirkkaus heikentynyt alkuperäisestä puoleen. Laservalonlähteelleen Sony lupaa 20 000 käyttötuntia ja lisäksi sen, että vasta 15 000 tunnin kohdalla kuva alkaa hieman himmentyä.

Linssinsiirtovara on hurja, yli kuvan korkuinen. Kuvaparissa kuva on siirretty vasemmalla ääriyläasentoon ja oikealla ääriala-asentoon.

Laserin pitkä käyttöikä tarkoittaa esimerkiksi ravintolakäytössä, 8 – 10 tuntia päivittäin, usean vuoden kestoikää ilman huoltoaikoja ja -kustannuksia. Kotona 20 000 huoletonta tuntia tarkoittaa, että kaikki saavat katsoa isoa kuvaa juuri niin paljon kuin on muuten sopivaa, nopeasti simahtavaa lamppua ei tarvitse ajatella. Ei vaihtoruljanssin kannalta eikä sen osalta, että uusi lamppu tietysti maksaakin aina.

Valonlähteenä laser on kuvanlaatua ajatellen hyvä. Sonyn laserprojektoreissa fosforipyörä muuttaa sinisen laserin valon puhtaaksi valkoiseksi valoksi. Tietotaitoa tämä tekemiseksi laadukkaasti on kertynyt jo sieltä Trinitron-kuvaputkien ajalta. Tämä on se, jota Sony painottaa kuvanlaadullisesti oleelliseksi. Jos laser-valonlähdettä joudutaan täydentämään punaisella ja sinisellä LED-valonlähteellä (kuten hybridilaser-projektoreissa tehdään), LED:t himmenevät huomattavasti nopeammin kuin laser ja tulos on värintoiston muuttuminen ajan myötä.

Hyötysuhteeltaan laser ja purkauslamput ovat samalla viivalla eli perinteinen 7 000 lumenin projektori ja VPL-FZ700L vievät jotakuinkin yhtä paljon sähköä. Laservalonlähdettä on vain helppoa ohjata ja käytännön sähkönkulutusta pienentävät monet ominaisuudet, jotka säätävät lampun tehoa tarpeen mukaan.

Käytännön sähkönkulutusta pienentävät vielä monet ominaisuudet, jotka säätävät lampun tehoa tarpeen mukaan. Ne näkyvät havainnollisesti Sonyn videosta, joka artikkelin lopussa. Ekologisuuden puolesta puhuu sekin, että laservalonlähteessä ei ole purkauslampuissa käytettävää myrkyllistä elohopeaa.

Miltä se näyttää?

Projektoria saa mustana ja valkoisena joten se on helppoa sijoittaa monenlaisiin tiloihin. Muoto on muuten pelkistetty, mutta linssinalus on täynnä liitäntöjä. Ai, te halusitte tietää, miltä sen kuvanlaatu näyttää…

Esittelijät kovasti painottivat, että liiketoisto ei ole kotiteatterikoneiden veroinen, käyttöohjeita ei ole suomeksi ja takuukaan ei ole samanlainen kuin kotimalleissa. Silti, näitäkin huolimatta näen hyvin tälle käyttöä isoissa olohuoneissa. Etenkin kun kone on selvästi hiljaisempi kuin FHZ55-edeltäjä. Kun pari setää keskustelee samassa tilassa niin alle metrin päässä projektorista istuessani en enää huomannut sen tuuletinta.

Kuva projisointiin kolme metriä leveäksi neukkarissa, jossa oli valot päällä. Kuvan kirkkaus oli häikäisevän hyvä eikä noin neljän metrin päästä katsottuna kuva näyttänyt miltään muulta kuin kirkkaalta, hienon puhdasväriseltä.

Ironmanin FullHD-tasoisella trailerilla kuva on varsin mainio. Ei, ei se ole sama asia kuin pimeässä leffahuoneessa kalibroidun kuvan katsomisen, mutta ei varmaan kukaan olettanutkaan. TV-ohjelmat ja pelit eivät vaadi huoneen pimentämistä, niitä voi nauttia suurella ja kirkkaalla kuvalla. On se matsin katsominen muutaman metrin leveällä kuvalla aika eri asia kuin töllön töllöttäminen.

”On se matsin katsominen muutaman
metrin levyisellä kuvalla aika eri asia
kuin töllön töllöttäminen”

Joissain suurissa panoroinneissa liiketoistosta erottaa, että nyt ei olla ihan samalla tasolla parhaiden kotiteatterikoneiden kanssa. Toisaalta, ne halvat kotiteatterikoneet nykivät välillä nekin. Mustavalkokuva Sin Cityn uuden version trailerilla näyttää hyvin puhtaalta, väritoisto on dataprojektoriksi erinomainen – käytännössä parempi kuin monessa peruslaatuisessa kotiteatterilaitteessa.

Ja se LCD:n verkko. No, ei sitä kyllä kolme metriä leveällä kuvalla juuri neljän metrin päähän näe. On se olemassa kun marssii valkokankaan eteen, mutta normaaleilla katseluetäisyyksillä minäkään en siihen kiinnittänyt huomiota vaikka olen piirteelle varsin allerginen.

Kuvan kirkkauden kokeilemista varten neukkarin valot eivät riittäneet vaan piti vielä avata sälekaihtimetkin. Toki se vaikuttaa kuvanlaatuun, mutta kuva oli edelleen aivan riittävän kirkas sellaiseen käyttöön, jossa pääasia ei ole seikkailu mustassa avaruudessa.

VPL-FZ700L ei ole halpa, mutta se on erinomainen valinta kun valoisaan tilaan halutaan laadukas, kirkas ja iso FullHD-kuva. Projektoria on saatavilla 2014 syyskuusta alkaen.

Hinta: 10 990 euroa alv 0% (projektori, linssit alkaen 1 500 euroa alv 0%)

Valmistajan info-video VPL-FZ700L:stä

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap