fbpx
Testit

MM-Audio MidiMono (Hypex UcD400HG) päätevahvistin ja MiniPre etuvahvistin testissä

Hypexin UcD-moduulien äänenlaadullisesta (sekä kuunteluin että mittauksin todennettavasta) erinomaisuudesta on maailmalla paljon puhetta. Pari omaa aikaisempaa kokemusta osoittavat samaa. No mutta miten Hypex liittyy MM-Audioon? Siten, että MM-Audio on Hypexin oma tuotemerkki, jolla se myy kuluttajille valmiita vahvistimia. Hypex-nimellä kun saa vain moduulit, joista vahvistin pitää sitten itse rakentaa. Niitä valmiita moduuleita toki hyödyntävät muutkin valmistajat highend-vahvistimissaan.

Kun on harrastanut hifiä ja tehnyt alalla töitä pitkään, oikeasti absoluuttisella äänenlaadullaan pysäyttävät asiat ovat tosi harvassa. Vielä harvinaisemmiksi ne käyvät, jos hintalapun haluaa olevan edes marginaalisen järjellinen. Niitä pysäyttäviä asioita myös yhdistää yksi selvä asia, sitä todellista suorituskykyä ei voi koskaan arvata ennalta mistään esitteiden numeroarvoista tai lupaavista kirjainlyhenteistä.

”Äänenlaatu on ehdotonta
kärkeä siitä, mitä minulla
on koskaan tullut vastaan.”

D-luokan vahvistin, jonka voi vieläpä rakentaa valmista halvemmalla itse osista, kuulostaa highend-henkiselle juuri niin tylsältä kuin vain voi kuvitella. Siitä puuttuu kaikki se eksoottisuus ja mystiikka, joka saa harrastajan niskakarvat värisemään jännityksestä ja uteliaisuudesta. No, vastapainoksi sitten äänenlaatu on ehdotonta kärkeä siitä, mitä minulla on koskaan vastaan tullut missään hintaluokassa.

Selkeät sisuskalut

Hypexin UcD-päätevahvistimia on viittä teholuokkaa. Tehokkainta, kahden kilowatin versiota, ei ainakaan toistaiseksi saa MM-Audion valmispakettina. Ehkä siksi, että sillä olisi tehonsa takia helppoa rikkoa salamannopeasti melkein mikä hyvänsä normaali kotikaiutin. Pienin taas on saatavana vain OEM-moduulina eli se on peruskuluttajan tavoittamattomissa.

MM-Audio käyttää MidiMono-päätevahvistimessaan Hypex UcD400HG-vahvistinmoduulia, sen seurana HG-versiota virtalähdemoduulista ja teholuokalle sopivaa TR400-rengassydänmuuntajaa. Aivan samoja osia, jotka rakennustaitoinen harrastaja voi ostaa irrallisina. Ja kun tietää, mistä osista päätevahvistin on kasattu niin tietää myös, että ilmoitetut teholukemat 180 wattia kahdeksaan ja 300 wattia neljään ohmiin ovat varsin varovaisia.

MiniPre-etuvahvistimessa on liitännät neljälle ohjelmalähteelle, yhdelle balansoituna. Kunkin tulon herkkyyttä voi säätää -6 - +6dB alueella kolmen desibelin portain. One For All -kaukosäätimille toimii koodi 33121 MiniPren ohjaamiseen.

Esivahvistin tottelee tavallisen yleiskaukosäätimen pyyntöjä (käytä One For All -säätimessä Sonyn televisioille tarkoitettua koodia 33121) ja siinä on erikoisuutena tasonsäädöt jokaiselle sisääntulolle. Säätövaraa on -6 desibelistä +6 desibeliin kolmen desibelin portain. MiniPre on sisäisesti balansoitu. Annot ovat vain balansoituna, neljästä otosta kolme on balansoimattomia ja yksi balansoitu. Liittimet ovat ammattilaatuista Neutrikia ja WBT:tä. Lisukkeena on vielä kaksi trigger-antoa, joilla saa päätevahvistimet kytkeytymään päälle ja pois etusen kanssa. Esivahvistin on muuten juuri samankokoinen kuin MM-Audion pienin päätevahvistin MiniMono.

Jos nyt jostain näissä osaa naputtaa niin optiseen anturiin perustuvan ohjelmalähteen valitsimen tuntuma on hyvin erilainen kuin perinteisesti loksahtelevalla kiertokytkimellä. Toisaalta sen kontaktit eivät koskaan kulu tai likaannu ja haittaa siten toimintaa. Kaikkien vahvistimien kotelot ovat siistejä, pelkistettyjä ja vailla ylimääräistä krumeluuria tai paremman uskottavuuden nimissä lisättyä massaa.

Mikä erottaa aidon tallennetusta?

On hyvin tyypillistä, että melko kalliillakin laitteistolla ääni kuulostaa jonkin verran pieneltä ja vaatimattomalta verrattuna alkuperäiseen aitoon esitykseen. MiniPre:n ja MidiMono-parin yhdistelmällä tätä ei tapahdu vaan ääni on oikeasti riittävän täyteläinen, luiden päällä on lihaa sen verran kuin kuuluukin.

Itseasiassa täysin sama havainto on tullut tehtyä parilla edellisellä kerralla kun olen kuunnellut Hypexin UcD-vahvistimia. Toinen aiemmin merkille pantu seikka on se, että useammallakin testaajalla käytetty etuvahvistin on vaikuttanut selvästi äänenlaatuun. Yksi mahdollinen asia on se, että usein on jouduttu turvautumaan balansoimattomaan etuasteeseen balansoidun UcD-moduulin edessä. MiniPre:n kunniaksi voin sanoa, että se vaikuttaa täydellisen läpinäkyvältä eikä jarruta päätevahvistimien äänenlaatua yhtään.

Tyyli on äärimmäisen pelkistetty. Nämä eivät koreile millään ulkoisella piirteellä vaan keskittyvät vain äänenlaatuun.

Täytyy tosin sanoa, että ääneltään varsin täyteläisen Logitech Transporter -verkkosoittimen kanssa lopputulos kallistui jo aavistuksen, joskaan ei yhtään häiritsevästi, pehmoisen puolelle. Lopputulos on aina kokonaisuudesta kiinni.

Vaivaton ja musiikkiin houkutteleva

MM-Audion kolmikon ääni on tietyssä mielessä muista vahvistimista poikkeava. Se ei kuulosta miltään tyypilliseltä ratkaisulta vaan poimii parhaat puolet monesta eri tekniikasta. Siinä on sama käsinkosketeltavuus, kuulaus ja vaivaton soljuvuus kuin todella hyvissä putkivahvistimissa. Yhtä aikaa ääneessä on kuitenkin paljon paremmin auktoriteettia kuin missään vastaan tulleessa putkikoneessa. Bassopäässä on voimaa, ryhtiä, napakuutta ja kuitenkin kaikenkattavaa vaivattomuutta – alakerta ei paukuta itseään tarpeettomasti esille, se vain integroituu kokonaisuuteen saumattomasti.

Hypexin, anteeksi, MM-Audion vahvistimet onnistuvatkin koukuttamaan musiikkiin sisälle lajityypistä riippumatta. Yhtä aikaa täyteläisen rauhallinen ja kuitenkin hyvin läpikuultavan nopea ja avoimen innostava luonne jumittaa poikkeuksellisen vahvasti kuuntelemaan musiikkia ja unohtamaan äänitteen ja äänen.

Liittimet ovat ammattipiireistä tuttuja Neutrikeja ja WBT:tä.

Näiden kanssa herää oikeasti kysymys, mihin putkivahvistinta enää tarvitaan. Kyllä, tavallisista transistorivahvistimista osa kuulostaa hieman kuivakoilta ja karheilta ja se juuri ajaa jotkut harrastajat etsimään parempaa soundia putkivahvistimien maailmasta. Siellä taas bassopään kontrolli, teho ja hyötysuhde ottavat askeleen tai useamman taaksepäin. Vaan kun molempien maailmoiden hyvät puolet yhdistetään ja päälle laitetaan vielä äärimmäisen korkea hyötysuhde eli sähköä käytetään vain äänen vahvistamiseen eikä kalliiden jäähdytysripojen lämmitykseen niin on selvää, että jopa niin perinteisellä alalla kuin stereovahvistimissa kehitys oikeasti kulkee eteenpäin.

Sisäinen kauneuden arvostajille

MM-Audion vahvistimet eivät ehkä ole paras ratkaisu harrastajalle, jolle ulkoiset arvot ovat erittäin olellisia. Näissä kun ei ole pakaran paksuisia etulevyjä tai metriä rankasti muotoiltua jäähdytysripaa. Se johtuu siitä, että näiden ei tarvitse uhota. MiniPre ja MiniMonot ovat erinomaisia ilman asian toitottamista ulkoisilla lisukkeilla tai jipoilla. Ne toimivat täysin äänettömästi ja sivuoireitta, eivät edes vilkuttele valoja vanhanaikaisten vahvistimien lailla – piti siitä tai ei.

Minulla oli itseasiassa alunperinkin suunnitelmia näiden vahvistimien suhteen. En vain tiennyt, pystyvätkö ne lunastamaan kaikki niille asetetut oletukset – ennenkaikkea äänenlaadulliset. No, oikeastaan jo heti testirupeaman alussa kävi selväksi, että pystyvät. MiniPre ja MidiMono-pari toimivat joka suhteessa niin erinomaisesti, että ne jäävät AudioVideo.fi:n referenssivahvistimiksi.

PS. MiniPre jäi etuvahvistimeksi, mutta MidiMono-päätteet vaihtuivat pykälää suurempaan MaxiMono-malliin.

Lyhyesti: Konstailemattoman erinomaiset vahvistimet vaativimmalle harrastajalle.
Hinnat:
MM-Audio MidiMono: 900 euroa / kappale
MM-Audio MiniPre: 1 050 euroa
Maahantuoja: Hifitalo
Valmistaja: Hypex Electronics

Hypex-kauppiaasi:

Kirjoittaja

2 Comments

  1. ”teholukemat 180 wattia
    ”teholukemat 180 wattia kahdeksaan ja 300 wattia neljään ohmiin ovat varsin varovaisia.”
    Mittauksista käy ilmi, että 300w 4Ohmin kuormalla on thd päätähuimaavat 0,05%. Esimerkiksi Nitrosäiliötä ajamassa 1watin teholla särö olisi 0,005%. 1% thd:llä saadaan 400w@4Ohm.

    • Samu Saurama

      Kokemuksesta voin sanoa, että
      Kokemuksesta voin sanoa, että Nitrosäiliöt + UcD700HG eli MM-Audion MaxiMono on aika hiton paljon hupia 🙂 .

Share via
Copy link
Powered by Social Snap