fbpx
Testit

Jamo S 803 HCS -kaiutinsarja, S 810 -subwoofer ja S 8 ATM -Atmos-kaiuttimet testissä

Selkeät sävelet ja raikas ulkoasu
jamo-s-803-hcs-aloitus-5591b.jpg

Kotiteatteri tarttis saada, mutta rahaa ei ole älyttömän paljoa käytössä. Käytetyt eivät nappaa, ennemmin ulkonäöltään jotain tuoretta ja raikasta. Ja kuitenkin ihan oikea kotiteatteri erilliskaiuttimilla. Onnistuisiko? Kyllä onnistuu, kuten herra Heinämäkikin totesi!

Jamo esitteli juuri Studio-kaiutinsarjansa, josta testiin tuli pakettina myytävä S 803 HCS -5.0-kaiutinsarja, sille S 810 SUB -subwoofer ja epäluuloja herättävät, mutta oikein asiallisiksi osoittautuneet S 8 ATM -Atmos-kaiuttimet.

Studio-sarjassa on lattiakaiuttimiakin, mutta yhdessä laatikossa toimitettava S 803 HCS koostuu S 81 CEN -keskikaiuttimesta ja kahdesta eri kokoisesta jalustakaiutinparista. Isommat S 803 -jalustakaiuttimet toimivat etukanavissa ja pienemmät S 801:t surroundeina. Surroundkanavat ovat melkein aina lähempänä kuuntelijaa kuin pääkanavat, joten vähän pienemmät surroundkaiuttimet tuottavat suhteessa samanlaisen äänikentän kuin kauempana olevat isommat kaiuttimet.

Jamo S 801 ja S 803
Jamo S 801 ja S 803

Ulkoisesti Jamo on osannut taikoa hyvin edulliseen, S 803 HCS -5.0-sarja maksaa 550 euroa, kaiutinsettiin oikein tyylikkään ulkoasun. Kotelot ovat asiallisen siististi viimeistellyt pähkinäsävyiset, valkoiset tai mustat. Piristeenä on puusävyinen koroke kaiuttimen alla, samaa puusävyä oleva diskantin suuntain ja haluttaessa magneeteilla kiinnittyvä maski, jonka kangas on tyylikästä harmaata verhoilukangasta eikä perinteistä yksiväristä ohutta
kaiutinkangasta.

Uskon, että pohjoismaiseen sisustusmakuun Studio-sarja puree erinomaisesti. Pelkistettyä, asiallista, koreilematonta, mutta laadukkaan oloista eikä pelkistetystä olemuksestaan huolimatta valjua. Jostain pitää kuitenkin aina valittaa: kaiuttimien kylkien Jamo-tekstit halventavat kaiuttimista huokuvaa tunnelmaa aika paljon.

Rakenteellisesti kaiuttimissa ei ole mitään tarpeetonta eksotiikkaa. Tuumainen tekstiilikalottidiskantti on loivassa suuntaimessa, joka auttaa sekä diskantin puhtauteen että keskialueen tasapainoisuuteen ja stereokuvan tarkkuuteen. S 801:n bassokeskiääninen on nelituumainen ja isomman S 803:n 5,25-tuumainen. HCS-paketin kaiuttimien lailla S 810 SUB -subwooferkin on refleksikoteloitu, subbarin basssoelementti on kymmentuumainen ja vauhtia sille antaa 150-wattinen D-luokan vahvistin. Subwooferin säädöt ovat normaalit voimakkuus ja jakotaajuus sekä vaiheelle 0/180-asteen kytkin.

Kaiuttimia kattoon? Niin varmaan…

Tuoreimmat leffa- ja kotiteatterien Dolby Atmos ja DTS:X-ääniformaatit paransivat aitouden tuntua lisäämällä kaiutinkanavia myös kattoon. Tämä uusi ulottuvuus saavutetaan joko kattoon asennettavilla kaiuttimilla tai katon kautta ääntä heijastavilla kaiuttimilla, jotka yleensä asennetaan vasemman ja oikean pääkaiuttimen päälle.

Ja kyllä, kattosurroundeista on selvästi iloa, jos niitä käytetään hyvin. Yksi kattokaiuttimien mahdollistama tekijä on se, että efektejä voidaan liikutella tarkemmin. Vaan kaikki elokuvat eivät ole täynnä helikopterien ylilentoja ja viuhuvia luoteja. Osa meistä vanhemmista katsojista saattaisi jopa ajatella, että hyvät elokuvat koostuvat pääasiassa jostain ihan muusta – juonesta ja taitavista näyttelijöistä esimerkiksi.

Iso osa sitä, että uppoaa kuvassa näkyvään tilanteeseen, on aito tilantuntu myös äänentoistossa.

Dolby Atmos ja DTS:X -ääniformaatit mahdollistavat helikoptereita hienovaraisempiakin asioita äänikentässä. Tilan akustiikan välittäminen on hienovarainen asia ja jokainen tila on akustisesti omanlaisensa. Sano ”Töttöröö!” kylppärissä, kellarissa, autohallissa ja pihalla – äänesi kuulostaa erilaiselta jokaisessa. Iso osa sitä, että uppoaa kuvassa näkyvään tilanteeseen on aito tilantuntu myös äänentoistossa.

Kattokanavat parantavat tuota aitoa tilantuntua vielä oleellisesti lisää verrattuna 5.1- ja 7.1-kaiutinjärjestelmiin. Mutta ellet voi laittaa kattoon kiinni kaiuttimia ja vetää niille kaapeleita, kattoheijastekaiuttimet toimivat yllättävän hyvin. Ideana on asettaa pääkaiuttimien päälle kaiutin, joka on suunnattu kattoon ja siten se välittää kattokaiuttimien signaalin olematta varsinaisesti katossa. Kattoheijastekaiuttimet toimivat parhaiten kun huone on normaalikorkuinen eli 2,5 – 3,5 metriä, ja kattopinnan pitää tietysti olla ääntä heijastava.

S 8 AMT -Atmos-kaiutin asetetaan pääkaiuttimien päälle. Se saa signaalinsa kiinnitysnastojensa kautta, liitännät ovat kaikki pääkaiuttimissa.
S 8 AMT -Atmos-kaiutin asetetaan pääkaiuttimien päälle. Se saa signaalinsa kiinnitysnastojensa kautta, liitännät ovat kaikki pääkaiuttimissa.

Ei ihan seinään kiinni

Testivahvistimena toimi Onkyo TX-NR646, joka on edullisen luokan kotiteatterivahvistin Dolby Atmos ja DTS:X -tuella. Musiikki soi pääasiassa Spotifystä ja elokuvat Blu-raylta.

Musiikilla kuulee, että etukaiuttimina olevat Jamo S 803:t kaipaavat hieman etäisyyttä seinustalta. Ihan seinän viereen asetettuna bassopuoli kumahtaa tynnyrin lailla, mutta vetämällä kaiuttimia jalustoillaan hieman kauemmas, saadaan alakerta selvästi paremmin kohdalleen ja subwooferin sovituskin helpommaksi.

Olen minä tietysti kuullut paljonkin parempia kaiuttimia, mutta täytyy pitää mielessä, että nyt viisi kaiutinta maksaa vain 550 euroa. Siihen nähden äänenlaatu on kerrassaan loistava. Niin hyvä, että kaikenlaista musiikkiakin voi kuunnella ilman huomiota vievää kuvaa, mutta ei niin hyvä, etteikö ruokahalu varmasti kasvaisi syödessä.

Jamo S 810 SUB
Jamo S 810 SUB

Keskialue on selkeä ja vailla mitään räikeitä virheitä. Diskantti toistuu tasapainoisesti ja suuntaimen tuoman hyödyn erottaa niin diskanttitoiston selkeydessä kuin stereokuvankin läpikuultavuudessa. Mitä menevämpi on kuunneltavan musiikin luonne, sen sujuvammin Jamo S 803:t nappaavat kuuntelijan mukaan. Billy Gibbons And The BFG’s ryskii eteenpäin oikein sujuvasti, kuutisenkymmentä vuotta sitten tehdyllä Billie Holidayn Lady in Satin -albumin hyvin yksinkertaisella äänitteellä on helpompi huomata soivien kaiuttimien noin satasen kappalehinta. Vaan jos Billien äänensävy ei aivan hienostuneimmalla tavalla nyt aukeakaan, stereokuvan pakoton tarkkuus on selkeänä esillä samoin kuin yleinen kuuntelun helppous ja rasittamattomuus.

Vaan ostatko 7.1-kanavaisen kaiutinjärjestelmän ja kotiteatterivahvistimen kuunnellaksesi vain musiikkia, etenkään yli puoli vuosisataa vanhoja ääniteitä? Et tietenkään. Noilla tutuimmilla musiikkinäytteillä minun on vain helppoa tehdä havainnot siitä, miten hyvin Jamo S 803 HCS toimii S 810 SUB -subwooferinsa kanssa silloinkin kun pelkkä ääni riittää. Vaan nyt leffa pyörimään.

Pesee soundbarin 6-0

Soundbar on toki valtava hyppäys äänenlaadussa littutelkkarin omista kaiuttimista. Mutta yhtä iso on myös harppaus siitä aitoon monikanavaääneen, jossa kaikkia kanavia varten on AV-vahvistimen ohjaama oma kaiutin. Vasen ja oikea kaiutin ovat riittävän kaukana toisistaan, kaiutinelementtien ei tarvitse olla miniatyyrikokoisia ja kotelo on tukevaa puukuitulevyä eikä ohutta muovia – nuo kaikki asiat vaikuttavat hurjasti. Tilavaikutelma on hyvin vahva ja aito, oli kyse sitten takaoikealta eteen lipuvasta avaruusaluksesta (kaikkihan me voimme verrata elokuvan tällaista äänimaisemaa luonnossa kuulemaamme) tai kivisen hautakammion painostavasti kaikuvasta akustiikasta.

Keskikanavan kaiutin lukitsee dialogin keskelle kuten pitääkin ja parantaa puheäänen selkeyttä verrattuna pelkkään stereoääneen, surroundkanavat – sekä kuuntelupaikan sivuilla olevat S 801 -kaiuttimet että etukanavien päällä olevat S 8 ATM -lisäkanavat – kasvattavat elokuvan tilan juuri niin suureksi kuin kuuluukin. Elämää suuremmaksi.

Jamo S 810 SUB
Jamo S 810 SUB

S 810 SUB -subwoofer tukee äänimaailmaa, mutta suoraan sanottuna etenkin isossa tilassa S 803 HCS -sarja ehkä ansaitsisi järeämmänkin subwooferin. S 810 SUB tuo hyvän lisäannoksen uskottavuutta ja lämpöä ääneen, mutta jos lompakkoa ei ravistanut kerralla aivan tyhjäksi, valmistajalla olisi vähemmän sisustusystävällisiä, mutta järeämpiä subbareita pienellä lisärahalla.

Yleensä subwooferin asetuksissa jakotaajuus maksimiin on hyvä lähtökohta kun subbaria sovitetaan kotiteatterijärjestelmään (AV-vahvistimesta subbari päälle ja kaikki muut kanavat pieniksi). Jamo S 810 SUB:n kohdalla säätäisin kyllä jakotaajuuden lähelle minimiä, jotta subista irtoaa jonkun verran murahdustakin. Integraatio pääkanaviin ei näin ole paras mahdollinen, mutta uskottavuus vie tässä tapauksessa voiton.

Lisävauhtia katon kautta

Ne hassut hatut, Jamo S 8 ATM -Dolby Atmos -lisäkaiuttimet. Paljonko niistä on iloa? Niistä on itse asiassa hyvinkin paljon iloa. Efekti on helppoa havaita vaihtamalla AV-vahvistimessa 5.1 ja 5.1.2-kaiutinjärjestelmien (tuo kolmas numero on kattokaiuttimien määrä) välillä. Silloinkin kun kun materiaali on vain perinteistä 5.1-kanavaista AV-vahvistimen prosessointi tuottaa ison lisäannoksen ilmavuutta kun katon kautta heijastetaan osa äänistä. Palaaminen 5.1.2-kaiutinasetuksesta perinteiseen 5.1-kaiutinjärjestelmään tekee äänestä selvästi vähemmän aidon, pienemmän ja enemmän olohuoneteatterimaisen.

Minulla oli hyvin suuri epäilys siitä, paljonko katon kautta heijastamalla saadaan lisäpontta äänikenttään. Tietenkään kyse ei ole yhtä isosta parannuksesta, mitä saataisiin aidoilla kattoon asetetuilla kaiuttimilla. Mutta, todella iso mutta, monenko olohuoneen kattoon ne kaiuttimet paksuine kaapeleineen ovat tervetulleita? Eivät niin. Varta vasten tehtyyn leffahuoneeseen neljä tai kuusikin lisäkanavaa katossa on juuri se, mitä lääkäri määrää, mutta olohuoneeseen katon kautta heijastettava tilavaikutelman kasvatus on ehdottomasti mainio ratkaisu.

Jamo S 81 CEN
Jamo S 81 CEN

Miksi petyin hyviin kaiuttimiin?

Minun pakko myöntää, että petyin vähän tähän Jamo S 803 HCS -kaiutinsarjaan. Pettymys ei ole sitä, etteikö se soisi hintaisekseen loistavasti tai olisi kokonaisuutena joka suhteessa toimiva. Pettymys tulee siitä, että vaikka S 803 HCS:n hyvin hyvin halpa hintalappu kolkuttaakin takaraivossa, puhtaasti kaiuttimien tyylin perusteella (poislukien ne Jamo-tekstit kyljissä) voisi kuvitella kuuntelevansa moninkertaisesti kalliimpaa, jopa kymmenen kertaa kalliimpaa kaiutinsarjaa. Äänenlaadulliset odotukset nousevat sitten ulkonäön tasolle.

Ei, Jamo S 803 HCS ei soi kuin viiden tuhannen euron kaiutinsarja, siihen se ei pysty. Ja niin kummallisesti mieli toimii, että kaiuttimet nähdessäni sitä odottaisin. Siisti valkoinen pinta yhdessä kauniin ja laadukkaan kangasmaskin kanssa pieksee tylsää pingpongialaista kiiltoviimeistelyä paksulla kaiutinkaapelilla suoraan liittimille. Minä en voi muuta kuin toivoa, että Jamo tekee pari pykälää järeämmän kaiutinsarjan samalla tyylillä.

Jamo S 803 ja S 81 CEN
Jamo S 803 ja S 81 CEN

Vaikein pala on S 810 SUB -subwoofer. Muotoilunsa ansiosta se istuu seinustalle paljon tyypillistä kuutiosubwooferia järkevämmin. Kangasmaskinsa ansiosta se istuu tyylillisesti S 803 HCS -kaiutinsarjan seuraan enemmän kuin nappiin. Eikä se suorituskyvyltäänkään ihan pöllö ole. Mutta ehdotan silti, että näin järkevän subwooferin sijaan sijoitatte vähän enemmän rahaa ja ostatte jonkun sopivasti järjettömämmän subwooferin. Ensisilmäyksellä mallistosta nousevat J 12 SUB ja J 112 SUB mielekkäinä vaihtoehtoina esille.

Jamo S 803 HCS on kaiutinsarja, jolla pääsee pienellä rahalla hyvin pitkälle elokuvien äänimaisemista nauttimisessa ja varsin pitkälle ihan siinä, että heittäytyy vain sohvalle, laittaa musiikin soimaan ja silmät kiinni.

Lyhyesti: Edullinen kaiutinsarja, jolla pääsee erinomaisesti kiinni elokuvatunnelmaan ja musiikki, etenkin menevämpi materiaali, toistuu asiallisesti.
Hinnat
Jamo S 803 HCS 5.0-kaiutinsarja: 549 euroa
Jamo S 810 -subwoofer: 299 euroa
Jamo S 8 ATM -kattoheijastekaiutin: 229 euroa pari
Maahantuoja: LoudGroup

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin Jamo-kauppiaasi

Kirjoittaja

2 Comments

  1. Hyvä artikkeli jälleen!
    Hyvä artikkeli jälleen! Itselleni on ”tässä luokassa” jäänyt vakuuttavaksi SA:n Saxo sarja. Huomasin sinun testanneen molemmat, niin kummasta suosittelisit lähteä rakentamaan kotiteatteria? Saxo 1 toki hieman kalliimpi, mutta jos pelkkää 5.1 rakentaa, niin onko ääntä n. 300e edestä enemmän (jos Jamon kanssakin panostaisi J 12-Subiin)?

    • Samu Saurama

      Saxo 1:n testistä on paljon
      Saxo 1:n testistä on paljon aikaa ja kuuntelin sitä ihan eri tilassa – en oikein uskalla ruveta tekemään tarkkoja vertailuja muistinvaraisesti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap