fbpx
Testit

Elac Discovery Series DS-S101-G -monitoimimusiikkipalvelin testissä

Elac-monitoimisoitin on nimetty selkeästi ja ytimekkäästi Discovery Series DS-S101-G:ksi. Valmistajalla on varmsti siihen joku selvä perustelu. Hifilaitteelle tyypillisestä nimestään huolimatta DS-S101-G lähestyy aihetta verkosta toistettava musiikki eri tavalla kuin moni muu valmistaja.

Roon on ehkä joillekin teistä tuttu. Se on hyvin selkeä käyttöliittymä, jota moni palvoo. Roon on ohjelma, joka niputtaa kaikki musiikkilähteet yhteen ja sen sijaan, että hakisin verkkolevyltä, iTunesista, Tidalista ja sieltä ja täältä sitä yhtä albumia, haenkin vain Herbie Hancockia ja saan tarjolle kaiken, mitä minulla artistilta on – sen soittosijainnista riippumatta.

Roonin kehittäjillä on jo ”tippa” tuntumaa siihen, miten musiikinkuuntelijalle saadaan järjestettyä mukava hallinta kaikkeen oleelliseen. He nimittäin tekivät Meridian Sooloos -highend-musiikkipalvelimen, joka ilmestyi 2007. Osasivat silloin hurjasti ja melkein kymmenessä vuodessa ovat oppineet hurjasti lisää.

Säästät heti puolet hinnasta

Roonin voi asentaa tietokoneelle tai päätelaitteeseen (endpoint). Se tukee useita käyttäjäprofiileja eli Ville-10v:n ja Niilo-40v:n musiikkivalinnat eivät sotke toisiaan. Ainoa huono puoli Roonissa on oikeastaan se, että koska se on tehty todella hyväksi, se ei ole ilmaisohjelmisto. Ei todellakaan. Käyttöoikeuden voi hankkia joko vuodeksi kerrallaan hintaan 119 dollaria tai sitten koko loppuelämäkseen hintaan 499 dollaria.

Nielaisitko? Hinnasta huolimatta tyypillinen kommentti Roonista sitä koskevissa arvosteluissa on ”älä ota kahden viikon kokeilujaksoa, ellet ole valmis maksamaan 119 euron laskua”. Se on niin hyvä.

Elac Discovery Series DS-S101-G sisältää tuon loppuiäksi hankitun Roon-lisenssin eli jos DS-S101-G ei pelkkää tuotteen hintalappua tuijottamalla ihan halvalta tuntunutkaan niin vastine hinnalle tuntuu heti huomattavasti paremmalta vaikka töpseli ei ole vielä edes seinässä.

Yhdet aivot, monta lonkeroa

Roonin idea on se, että ohjelmisto pyörii jossain – yhdessä tietokoneessa tai päätelaitteessa – ja sitä voi sitten ohjata rajattomalla määrällä ohjaimia ja se voi antaa ääntä ulos moneen suuntaan. Elacin idea on se, että tietokoneille allergisimmat ihmiset voivat hankkia tavan nauttia moderneista digitaalisen musiikin lähteistä ilman tietokonetta. DS-S101G:ssä pyörivä Roon näkee verkkolevysi, Tidal-tilisi, iTunes-tilisi ja portissaan kiinni olevan USB-levyn.

Koko perheelle DS-S101G mahdollistaa helpon pääsyn kaikkeen musiikkiin ja sen saamiseen kuuluville missä vain. Musiikkiharrastajalle DS-S101G taas tarjoaa mahdollisuuden järjestää omat lempiteokset juuri halutulla tavalla ja lisäksi niistä saa hurjasti tietoa. Mitä isompi tabletti käsissäsi on, sitä lähemmäs siis pääset sitä älppärikansien fiilistä kun plaraat musiikkikirjastoasi…



DS-S101G ei tee sitä, että se muokkaisi, siirtelisi tai poistaisi tiedostojasi. Se vain tekee oman tietokannan siitä, missä mitäkin on ja näyttää sitten kokonaisuuden artisteittain tai jollain muulla haulutulla hakukriteerillä.

Sinun ja perheesi ei siis tarvitse etsiä haluamaansa musiikkia erikseen monesta eri paikasta vaan kaikki Madonnat näkyvät Madonnan nimen alla riippumatta siitä, mistä suunnasta ne lähtevät sitten itse asiassa soimaan.

Halutun musiikin saa tietysti soimaan monessa tilassa. DS-S101-G:ssä on kaksi analogiantoa eri alueille ja yksi digitaalinen. Sitten tähän päälle Airplay tukemaan langattomia soittopelejä samassa sisäverkossa.


Langallisesti tuettuja alueita on kolme: kaksi analogista ja yksi digilähdöllä. Airplay hoitaa lisäksi soittopaikkoja langattomasti.

Hyvä käyttöliittymä

DS-S101G:ssä pyörivää Roonia voi ohjata puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Puhelimen pienellä ruudulla näkymä on tietysti karsitumpi kuin tabletin suuremmalla, mutta molemmilla haku on helppoa, hallinta selkeää ja lisätietojen lueskelu sujuvaa. Tarkasti ottaen käpäläkoneeseen haettava sovellus on Roon Essentials Remote, ilmais-appi, joka hoitaa käytännön käyttöliittymän. Lookki on hyvin moderni, kevyt ja selkeä. Kaikki ylimääräinen ja häiritsevä tingeltangel on karsittu pois. Vain oleellinen on esillä ja juuri siksi sovelluksen käyttö on superselkeää.

Niin selkeää, että aika moni streamauspalveluja tarjoava firma saisi ottaa hyvin paljon mallia Roonin käyttöliittymästä. Muistatteko, miten 1980- ja 1990-lukujen scifi-elokuvissa tulevaisuus näytti aina sekavalta, monimutkaiselta ja vaikeasti hallittavalta? Tuoreissa scifi-pätkissä sen sijaan monta asiaa hoidetaan äärettömän simppelisti painamalla paria nappia tai pyyhkäisemällä muutaman kerran ruutua. DS-S101-G tuo käyttäjälle sen nykyversion scifistä – käyttöliittymä onkin erinomaisen helppo.

Äänenlaatu

Kun se Elac Discovery Series DS-S101-G kerran maksaa tipan yli tonnin niin miten hyvää hifiä se sitten on? Saa se luvan olla tosi hyvä-ääninen kapistus kun kerran hintalappu on ihan muuta kuin satasia. No, DS-S101-G:n äänessä on vain pientä pidättyvyyttä verrattuna tuhansien eurojen highend-soittimiin (tai vertailusoittimenani toimivaan Logitech Transporter -verkkosoittimeen). Ellei vertailua pystyisi tekemään ihan nappia painamalla, äänenlaatuero häviäisi helposti kokonaan. Kuuntelemalla tänään referenssisoitinta ja huomenna Elacia en pystyisi kertomaan, kumpi soi.

Eikä tuhannen euron äärettömän monipuolisen laitteen juju voikaan olla se, miten tiukasti se kampeaa kaikkien highend-kamppeiden äänenlaadulliseen kärkeen. Siihen tarkoitukseen Elac Discovery Series DS-S101-G olisi pitänyt tehdä sisäisistä ratkaisuista täysin riippumatta täyslevyiseen koteloon, jossa on sormen paksuinen umpialumiininen etulevy ja kymmenen kiloa painoa.

Sitä paitsi, DS-S101-G:n (minä alan inhota tätä nimeä hetki hetkeltä enemmän) takaa löytyy digianto sekä optisena että koaksiaalisena eli sen soundia voi hienosäätää ulkoisella DA-muuntimella juuri siihen suuntaan kuin haluaa. Digiantoon helppoa kytkeä ennen DACia myös erillinen huonekorjain, jonka tuoman parannuksen kuulee jokainen isona erona. Tälläisenäänkin DS-S101-G on oikein hyvä, hintaansa suhteutettuna erittäin hyvä. Parasta on, että mitään epämiellyttävää steriiliyttä tai kuunteluväsymystä aiheuttavaa karheutta DS-S101G:n soundissa ei ole.

Nykypäivän musiikkikeskus

Elac Discovery Series DS-S101-G (huokaus…) tekee erittäin hyvin sen, mitä sen kuuluukin. Se toimii keskuksena, jolla on miellyttävää ja helppoa hallita valtavan suurta määrää hyvää musiikkia. Sillä on vaivatonta kaivella seuraavaksi soimaan jotain, joka linkittyy edelliseen kappaleeseen haluamallasi tavalla.

Lisäksi DS-S101-G kuulostaa hyvältä sellaisenaan. Tonnilla ei nyt saanut kymppitonnin äänenlaatua, jos sitä toivoit, mutta lisäämällä Elacin perään kymppitonnin erillisen DA-muuntimen sekin järjestyy. Elac on tehnyt pienen purkin, joka yhdistää nykypäivän käyttöliittymän hardcore-hifistin vaatimuksiin äänenlaadusta.



Purkissa on vain yksi ongelma. Se voi olla monelle liian moderni. Tässä se nyt on, se scifi-elokuvassa haaveiltu ratkaisu, jossa yksinkertainen käyttöliittymä hoitaa taustalla monessa kerroksessa asioita, mutta ne kerrokset eivät enää näy käyttäjälle. Oleellista ei ole se, montako härpätintä ja serveriä ja hipskakkaa siellä välissä on, oleellista on vain se – niin – oleellinen, saada lempikappale mahdollisimman vaivattomasti soimaan. Ja sen jälkeen joku muu yhtä sopiva kappale.

Kysymys Elac Discovery Series DS-S101-G:n sopivuudesta sinulle riippuu siitä, haluatko ruuvata, puukottaa ja konffata vai vain keskittyä musiikkiin. Hifiharrastajia on molempiin leireihin. Jälkimmäiseen kuuluville tämä purkki on mitä mainioin.

Lisäys: Elac Discovery Series DS-S101-G:n mukana tuleva Roon ei ole täysi versio vaan siinä on rajoitteita. Se siis ei ole sama kuin 499 dollarilla koko elämäksi hankittava versio. Roon-foorumilla on käsitelty aihetta tarkemmin.
community.roonlabs.com/t/roon-server-appliance-from-elac/4205/38
community.roonlabs.com/t/what-is-the-roon-essentials-remote/12010/4

Toinen lisäys:15 000 kappaleen raja poistuu 3.11.2016 julkaistavalla päivityksellä, myös DSD-tukea on lupailtu. Testiyksilö jäikin pienen miettimisen jälkeen toimitukseen. Käytän tekosyynä hankinnalle sitä, että Discovery-sarjaan on tulossa muita tuotteita, joiden testauksessa musiikkipalvelin on hyvin mielekäs.

Lyhyesti: Erittäin kaunis käyttöliittymä kaikkeen tiedostomuotoiseen musiikkiin.
Hinta: 1 099 euroa
Maahantuoja: Scanteknik

Elac-kauppiaasi:


Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap