fbpx
Testit

Brainwavz M5 ja Visang VS-K1-inear-kuulokkeet testissä

Inear.fi on tuore kotimainen nimensä mukaisiin kuulokkeisiin ja niiden tarvikkeisiin keskittyvä yritys. Saimme heiltä testiin kahdet korvan sisälle sullottavat kuulokkeet, joista kummankaan hinta ei romauta kenenkään budjettia.

”Inear-kuuloke vähentää erittäin tehokkaasti ulkopuolista melua.”

40 euroa kuulokkeista on halpa hinta. On selvää, että sillä ei hamuta ihan referenssiluokkaan. Toisaalta kun tuotantokustannukset idässä ovat olemattomat niin tuolla summalla voi saada jotain aivan käyttökelpoista.

Ellet löydä korvaasi sopivaa sovitinta Brainwavz M5:n mukana tulevista, kuulut todennäköisesti johonkin muuhun kuin ihmisrotuun.
Miksi inear-kuuloke?

Korvan sisään asetettavan kuulokkeen idea on tulpata koko korvakäytävä umpeen kahdestakin syystä. Ensinnäkin se mahdollistaa erinomaisen bassotoiston. Tärykalvon ja kuuloke-elementin välille jää vain olemattoman pieni ja tiivis ilmatila. Kuuloke-elementin ei tarvitse muuttaa tuota tilavuutta kuin hyvin hyvin vähän ja tulos on alas ulottuva ja voimakas bassotoisto.

Näin siis teoriassa, käytännön bassotoisto toki riippuu kuuloke-elementin toiminnasta ja halutusta äänensävystä. Ja siitä, saako käyttäjä sovitettua kuulokkeet korviinsa sekä mukavasti että tiiviisti. Pienikin ilmavuoto kun hukkaa bassopään lähes kokonaan.

Toinen inear-kuulokkeen juju on tietysti se, että tulpatessaan se myös vähentää erittäin tehokkaasti ulkopuolelta kuuluvaa melua. Melun vähennys mahdollistaa hillitymmät kuunteluvoimakkuudet eli suojaa korvia ja toisaalta tekee nykyisestä kovin hälyisestä maailmasta hiljaisemman ja rauhallisemman. Rauhallisemman ainakin, jos sulkee vielä silmänsä kaikelta vilinältä. Kyllä, minä asun Helsingissä.

Brainwavz M5:ni taskukokoinen kotelo.
Tummaa kuparia

Kuparinväriset Brainwavz M5:t tarjoavat käyttäjälle kahdeksan erilaista sovitintulppaa kuulokerungon päälle. Toisin sanoen ihan varmasti saa omaan korvaansa sen parhaiten istuvan version. Toisaalta, on jo olemassa riski tarpeettomasta hifistelystä kun akustinen soi kivoimmin niillä ei niin supertiukoilla ja raskas metalli taas…

M5:n yleissonti on tumman rauhallinen sointi kun tulpat ovat kunnolla korvissa. Ei perinteisen hifistisraikas vaan hillitty. Keskialue toistuu kyllä kauniisti ja Billie Holidayta kuuntelee varsin mielikseen. Hankaluutta aiheuttaa lähinnä pienen pieni kirjain rungossa, joka vaatii tihrustamaan, jotta saa oikean kuulokkeen oikeaan korvaan ja vasemman vasempaan.

Luonne ei johdu niinkään tummasta diskantista vaan alakeskialuetta ja bassoa on vain hieman runsaasti iPhoneen kytkettynä. Tuhti alakeskialue tekee luonteesta hieman paksun ja tukahtuneen, toisaalta se myös saa kuulokkeet toimimaan äksylläkin materiaalilla ilman, että soundi ottaa yhtään korviin. Soinnissa ei kuulu mitään häiritseviä resonansseja tai muita korviin ottavia piirteitä, keskialueen etäisyys vain vie vähän parhaasta elävyydestä akustisella musiikilla.

Toisaalta Herbie Hancockin Doin’ It alkaa hyvinkin vetoavasti. Bassobiitti on ihan selkeänä esillä, mutta potku ei ole hurjan terävä eikä ulotu pohjamutiin saakka.

Brainwavz M5 eristää tiukasti muusta maailmasta. Kun musiikkia on yhtään soimassa niin mitään ulkopuolisia ääniä ei havaitse – oli se sitten toivottavaa tai ei. Hiljaisuus myös korostaa sitä, että monen muun inear-kuulokkeen tavoin kuulokejohdon liikkeet kuuluvat rahinana korvassa.

Visang VS-K1:n taskukokoinen kotelo.
Viileää tasapainoa

Visang VS-K1:n työntäminen korvakäytävään saa aikaan ensireaktion: ”Hii, vilpoiset!”. Kun kuulokkeiden runko on metallia niin ensikosketus on tietysti viileä. En tiedä, miltä tuntuisivat, jos kuulokkeet ottaisi talvella takintaskusta ja alkaisi sulloa korviinsa. Hii! voisi saada vielä tuntuvasti lisää painoa.

VS-K1:t kun ovat ei vain metallipäällyisteiset vaan metallirunkoiset niin massaakin on muovimalleja enemmän. Sopivan kokoisilla sovittimilla nekin kuitenkin istuvat niin mukavasti kuin tälläiset vain voivat istua. Yhtenä selkeänä etuna verrattuna Brainwavz M5:n ovat selvät värilliset raidat, jotka auttavat tunnistamaan kumpi on kumman kanavan kuuloke. R – right – red.

Visang soi tasapainoisemmin ja selkeämmin kuin kilpakumppaninsa, mutta tuntuu tietysti hyvinkin kevytsointiselta tumman jälkeen. Referenssiinkin verrattuna bassoalue on kevyt, mutta äänessä ei ole mitään, mikä jäisi rassaamaan.

Mieluummin siis nämä, jos hifimielessä puhdas toisto on toiveena. Helpompi muutenkin sitten soittimen sävynsäädöistä rukata soundia haluamaansa suuntaan.

Visang VS-K1:n mukana tulee normaali eli yleensä aivan riittävä määrä sovittimia.

Harmittava lopputulos

500 euron verrokkiin nähden kumpikin kuuloke on kaukana, mutta hintalapuista se on tietysti ymmärrettävääkin. Lähinnä on hyvä muistaa, että vaikka Brainwavz M5 ja Visang VS-K1 ovat kummatkin aivan passeleita inear-kuulokkeita, on rahalla saatavissa vielä paljon enemmän äänenlaatua. Erottelevuutta, neutraaliutta, bassopänä kontrollia, potkua ja ulottuvuutta. Ihan kaikkea.

Tavallaan lopputulos harmittaa. Siis se, että Visang on se tasapainoisempi ja äänellisesti omaan makuuni paremmin istuva. Brainwavzin kuparinhehku on nimittäin yllättävän makean näköinen. Ja nyt sen sanoo ihminen, joka ei pidä punaisista metalleista. Mikäli oma maku on lämpimään ja bassovoittoiseen suuntaan kallellaan niin Brainwavz M5:llä pääsee keulimaan kavereilleen myös tyylikkäällä ja arvokkaalla ulkoasulla.

Lyhyesti: Kaksi eri makuihin sopivaa vaihtoehtoa, joista kummassakaan ei ole mitään varsinaista vikaa halvasta hinnasta huolimatta.
Hinnat
Brainwavz M5: 39,90 euroa
Visang VS-K1: 39,90 euroa
Maahantuoja: Inear.fi
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap