Jukka Isopuro

Rautaa ja terästä

Sergei Prokofjev sävelsi uutta janoavalle pariisilaisyleisölle 1920-luvulla sinfonian "raudasta ja teräksestä". Moskovalaisorkesteri on säilyttänyt soinnissaan jotain aikakaudesta, joka ihannoi räikeitä värejä ja jyskyttäviä koneita.

Orkesteri piirittää kuulijan

Norjalaisen 2L:n levyillä soittajat on sijoitettu kuulijan ympärille. Tämä äänitysfilosofia ei ole ongelmaton viisikanavaisen toistolaitteiston normaaliasetuksilla. Ajan myötä 2L on viilannut sointi-ihanteensa yleispätevämmäksi.

Kun vanhat maestrot olivat pulassa

Aaron Copland sävelsi tunnetuimmat teoksensa periamerikkalaisista aiheista, kuten rodeosta ja Villistä lännestä. Häneltä sujui myös abstraktimpi sävelten leikki, jonka kinkkiset rytmit panevat esittäjät koville.

Pikavoitto Gergijevin arpajaisissa

Valeri Gergijev johtaa kiireisimmillään pitkälti yli 200 konserttia ja oopperaa vuodessa. Siinä ei jää paljonkaan aikaa harjoitella, joskus ei ollenkaan. Miten käy Rahmaninovin ensimmäisen sinfonian?

Dopamiinitaso nousee kohisten

Pure Audio! Näin on nimetty blu-ray-levy, jolla on pelkkä ääni eikä liikkuvaa kuvaa laisinkaan. Puhdasta on! Dopamiinitasot syöksyvät korkealle, kun Mendelssohnin ensimmäinen sinfonia singahtaa vauhtiin – monikanavaisena tietenkin. Olen löytänyt audiotaivaan. Mutta mitä sitten tapahtui?

Solistien orkesteri kokoontuu pyhään toimitukseen

Rykmentin rumpalia odottaa hirsipuu, satakieli laulaa ja morsian menettää sulhasensa sotakentille. Gustav Mahlerin lauluissa suloiset melodiat törmäävät elämän julmuuteen.

Vedestä olemme tulleet ja vedeksi jälleen tulemme

Lepuuta aistejasi lempeästi kohoilevassa valtameressä, kunnes se vyöryy ylitsesi ja hukuttaa sinut.

Kylki kyljessä

Ensin kuuluu viulu kaukaa. Kaustisen kirkon ovensuusta Kreeta-Maria Kentala lähestyy hitaasti soittaen Peltoniemen Hintrikin surumarssia. Puukirkko vastaa lempeällä kaiullaan. Viulun ääni tulee kohti, kasvaa ja kiinteytyy käsin kosketeltavaksi. Äkisti musiikki vaihtuukin Bachiksi.

Nyt pääset kapellimestarin paikalle!

Benjamin Brittenin Muunnelmia Frank Bridgen teemasta rävähtää käyntiin: viulut kiipeävät korkealle valkohehkuisina, alhaalla murisevat kontrabassot, pizzicatot sivaltavat kuin piiskat. Sointi on iso ja voimakas. Mutta, mutta? Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa on vain 19 jousisoittajaa. Kontrabassoja on kaksi.

Hauskanpitoa taiteella ja taidolla

Ilman Domenico Scarlattin pelihimoa hänen yli viidestäsadasta sonaatistaan muutama kenties olisi kadonnut sen sileän tien. Näitä cembalosävellyksiä Jevgeni Sudbin soittaa täysimittaisella konserttiflyygelillä häpeämättömän nykyaikaiseen tyyliin.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Jukka Isopuro