Jukka Isopuro

Absoluuttinen pila

John Adams tietää absoluuttisen pilan reseptin. Etsi Beethovenin sinfonioista ja jousikvartetoista hulluimmat jankkaukset, pane ne musiikilliseen hiukkaskiihdyttimeen ja anna ainesten kieppua romahdukseen asti.

Orkesteriaaltojen syvä virta

Sebastian Fagerlund on kymmenessä vuodessa noussut kansainvälisesti halutuimpien suomalaissäveltäjien joukkoon. Viimeksi hän on ollut Amsterdamin kuuluisan konserttitalon eli Concertgebouwin residenssisäveltäjä.

Realismin tuolla puolen

Pitäisikö uskoa korviaan? Ei ole pakko. Mutta tuskin on haitaksi fiilistellä elämää suuremmalla äänityksellä, joka antaa epärealistisen kuvan todellisista konserttiolosuhteista.

Jengit uhoavat konserttilavalla

Kapellimestarina ylistetty Leonard Bernstein täyttäisi tänä vuonna sata vuotta. Säveltäjänä hänet tunnetaan West Side Storysta. Musikaaleista ja elokuvamusiikista tehdyt orkesterisarjat elävät konserttilavojen hittinumeroina.

Valuva matka syvempään todellisuuteen

Yli sata vuotta sitten Claude Debussyn musiikki oli uutta. Utuinen sointi ja lojuva tunnelma herättivät toisissa ihastusta. Toiset kokivat musiikin päämäärättömäksi ja tyhjänpäiväiseksi väreillä leikkimiseksi. Modernin musiikin aika oli alkanut.

Rautaa ja terästä

Sergei Prokofjev sävelsi uutta janoavalle pariisilaisyleisölle 1920-luvulla sinfonian "raudasta ja teräksestä". Moskovalaisorkesteri on säilyttänyt soinnissaan jotain aikakaudesta, joka ihannoi räikeitä värejä ja jyskyttäviä koneita.

Orkesteri piirittää kuulijan

Norjalaisen 2L:n levyillä soittajat on sijoitettu kuulijan ympärille. Tämä äänitysfilosofia ei ole ongelmaton viisikanavaisen toistolaitteiston normaaliasetuksilla. Ajan myötä 2L on viilannut sointi-ihanteensa yleispätevämmäksi.

Kun vanhat maestrot olivat pulassa

Aaron Copland sävelsi tunnetuimmat teoksensa periamerikkalaisista aiheista, kuten rodeosta ja Villistä lännestä. Häneltä sujui myös abstraktimpi sävelten leikki, jonka kinkkiset rytmit panevat esittäjät koville.

Pikavoitto Gergijevin arpajaisissa

Valeri Gergijev johtaa kiireisimmillään pitkälti yli 200 konserttia ja oopperaa vuodessa. Siinä ei jää paljonkaan aikaa harjoitella, joskus ei ollenkaan. Miten käy Rahmaninovin ensimmäisen sinfonian?

Dopamiinitaso nousee kohisten

Pure Audio! Näin on nimetty blu-ray-levy, jolla on pelkkä ääni eikä liikkuvaa kuvaa laisinkaan. Puhdasta on! Dopamiinitasot syöksyvät korkealle, kun Mendelssohnin ensimmäinen sinfonia singahtaa vauhtiin – monikanavaisena tietenkin. Olen löytänyt audiotaivaan. Mutta mitä sitten tapahtui?

Sivut

Tilaa syöte RSS - Jukka Isopuro