musiikki

Anarkiasta armoon

Vuoden 2019 Teosto-palkinto jaetaan pääsiäisen jälkeen 25.4. Esiraati on valinut kisaan seitsemän suomalaista teosta, joista viisi kuuluu ns. kevyempään musiikkiin ja kaksi konserttimusiikin puolelle.

Missä hirmuliskot kulkivat

CMX:n Dinosaurus Stereophonicus oli julkaisuaikanaan levy, jota kukaan ei osannut odottaa. CMX oli kasvanut HC-jyrästä rock-yhtyeeksi ja keinui suosionsa aallonharjalla. Sitten CMX ilmoitti lopettavansa keikkailun ja teki studiossa tuplalevyllisen progea ajattelematta, haluaako kukaan kuulla sellaista. Nyt, yhdeksäntoista vuotta myöhemmin, Dinosaurus julkaistiin viimein vinyylinä.

Absoluuttinen pila

John Adams tietää absoluuttisen pilan reseptin. Etsi Beethovenin sinfonioista ja jousikvartetoista hulluimmat jankkaukset, pane ne musiikilliseen hiukkaskiihdyttimeen ja anna ainesten kieppua romahdukseen asti.

Orkesteriaaltojen syvä virta

Sebastian Fagerlund on kymmenessä vuodessa noussut kansainvälisesti halutuimpien suomalaissäveltäjien joukkoon. Viimeksi hän on ollut Amsterdamin kuuluisan konserttitalon eli Concertgebouwin residenssisäveltäjä.

Kummalle Teosto-palkinto?

Vuoden 2018 Teosto-palkinto on jälleen jaossa. Viidestä esiraadin valitsemasta ehdokkaasta olen saanut käsiini kaksi vahvaa CD-julkaisua: Astrid Swanin From the Bed and Beyond sekä Joona Toivasen trion XX.

Erittein hyvää roiskintaa

Jätkä teki kaunista ja herkkää ambient rockia For Selena and Sin -yhtyeensä kera ja nyt tällaista HC-punkin ja viemäriin kuolleen rotan ristisiitosta. Onneksi häiriintyneen ulosannin alla sykkii tyylitajua ja pelisilmää hyville biiseille. Audiovideo kysyi Pasi ”Crash” Kolarilta yhden kysymyksen: Mitä helvettiä?!

Nöyrän majesteettisesti

Kansainvälistä menestystä Michael Schenkerin yhtyeessä maistellut Tiura, yksi Suomen jykevimmistä heavyäänistä, julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa 23.3.2018. Luvassa on vahvan tulkinnan ympärille kudottua 1980-lukulaista hard-rockia. Jari kysäisi kaimalta, vieläkö suuri maailma houkuttelisi.

Realismin tuolla puolen

Pitäisikö uskoa korviaan? Ei ole pakko. Mutta tuskin on haitaksi fiilistellä elämää suuremmalla äänityksellä, joka antaa epärealistisen kuvan todellisista konserttiolosuhteista.

Palohoitoa!

Heavy metallin pitää ravistella olemuksen perustuksia. Judas Priest on surautellut metalliblenderissään muutaman väljähtyneenkin drinkin vuosikymmenien varrella, mutta Firepower on näkäräinen, joka polttelee sisuksia ja kirkastaa fanien ilmeet. Näin kovaa albumia ei moni enää Priestiltä odottanut. Jos pitkä levytysura loppuisi tähän, se loppuisi erittäin hyvin.

Rokkari, jota Beatlesit säestivät

Oltiin Hampurissa kesällä 1961. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja yhtyeen silloinen rumpali Pete Best säestivät Tony Sheridania kolmella raidalla: My Bonnie,The Saints ja Why (Can't You Love Me Again). Tulevat maailmantähdet olivat päässeet ensimmäistä kertaa mukaan studiosessioon. Loppu onkin sitten historiaa. Sekä Beatlesien että Sheridanin osalta.

Sivut

Tilaa syöte RSS - musiikki