musiikki

CMX on vieläkin CMX

CMX julkaisi kuudennentoista albuminsa nimellä Alkuteos. Siinä missä edellinen albumi Mesmeria edusti yhtyeen tuotannon rockimpaa ja helpommin lähestyttävää laitaa, Alkuteos on palauttaa proge-vaihteen silmään ja lisää kattaukseen reilulla kämmenellä koskettimia ja syntetisaattoreita. Uudistuminen on outo sana käytettäväksi yhtyeestä, joka on koko uransa risteillyt tyylilajien seassa juuri sen mukaan, mitä milloinkin todeksi saatettu albumi on kertonut vaativansa. Alkuteoskin kuulostaa - jälleen kerran - CMX:ltä.

Valuva matka syvempään todellisuuteen

Yli sata vuotta sitten Claude Debussyn musiikki oli uutta. Utuinen sointi ja lojuva tunnelma herättivät toisissa ihastusta. Toiset kokivat musiikin päämäärättömäksi ja tyhjänpäiväiseksi väreillä leikkimiseksi. Modernin musiikin aika oli alkanut.

Elämä kantaa (johonkin)

Kouvolalaislähtöisen Lasten Hautausmaan kolmannen albumin ”III” ääreen kannattaa istua ajatuksella ja keskittyen. Levy on yhtyeen paras tähän mennessä ja siinä on ainesta isommaksikin hitiksi. Audiovideo sai yhtyeen pääasiallisen lauluntekijän Tuomo Mannosen, laulaja Kristiina Vaaran sekä kitaristi Touko Arhosalon kertomaan levystä ja paljon muustakin. Mielenkiintoisia tulevaisuuden visioitakin raoteltiin.

Rautaa ja terästä

Sergei Prokofjev sävelsi uutta janoavalle pariisilaisyleisölle 1920-luvulla sinfonian "raudasta ja teräksestä". Moskovalaisorkesteri on säilyttänyt soinnissaan jotain aikakaudesta, joka ihannoi räikeitä värejä ja jyskyttäviä koneita.

Pimennys

Sorkkakinttuinen isäntäkin höristää suippokorviaan, kun kuulee näin äkkijyrkkää skandinaavista black metallia. Ruotsalainen Watain ei hissuttele valtavirtaan, vaan psyykkaa itsensä vielä hirveämpiin tekoihin.

Claudio Bergamin, the metal (he)art

Raskasta rokkia ei voisi kuvitella ilman kansitaidetta. Audiovideo jututti Claudio Bergaminia, uusimman Judas Priest albumin "Firepower" kansitaiteen tekijää. Taiteilijan töitä on nähty myös suomalaisen nousevan yhtyeen kansissa.

Erään kappaleen tarina - Marraskuu: Tie

Rocklevyn tekemistä on verrattu tukkisavottaan. Lasken itseni harrastajaksi, mutta siitä, millainen työmäärä on saattaa idea kappaleeksi, minulla ei ollut mitään tietoa. Kunniakseni pääsin seuraamaan, kun rock-yhtye Marraskuu työsti kappaleensa Tie demosta julkaisuun. Hikeä, verta ja vähän kyyneliäkin.

It never entered my mind - muistoja Emusta

Uutinen Emu Lehtisen äkillisestä poismenosta kosketti. En ole ollut mikään Digeliuksen suurasiakas, mutta kymmeniä käyntikertoja ja levyhankintoja vuosien varrella on toki ollut. Minulle – kuten epäilemättä lähes kaikille Emun asiakkaille – jäi hänestä lämpimiä muistoja

Mainio syntymäpäivälahja

Jukka Perko on tehnyt huippulevyn, joka koostuu hänen Dizzy Gillespien (1917-1993) big bändissä oppimistaan jazz-klassikoista. Levyllä kelpaa juhlistaa Dizzyn lokakuista 100-vuotissyntymäpäivää. Ulkomaalaiset, pankaapa paremmaksi!

Ja saarnamies nousi pöydästään käsissään raamattu ja Winchester-kivääri

Rockin peruskokoonpano on kvartetti, jossa on kitaristi, basisti, rumpali ja laulaja. Suuruudenhullujen palkatessa parikin sinfoniaorkesteria soittamaan edellisten lisäksi ja miksatessa sataakuuttakymmentä raitaa euron nappikuulokkeille toistettavaksi, Clutchin pitkän linjan rokkarit todistavat, että perusasioita enempää ei tarvita.

Sivut

Tilaa syöte RSS - musiikki