fbpx
Testit

DSPeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core testissä

Tarpeellinen taikalaatikko

Hifilaite, joka parantaa ääntä oleellisesti ilman mitään sivuoireita on melkoinen harvinaisuus. Hyvin tehty huonekorjaus on hifilaitteiston paras ystävä melkein tilan akustiikasta riippumatta. Tämä laite voi myös riittää koko hifilaitteiston keskukseksi.

Tamperelaiset ovat taas vauhdissa. VLSI:n ensimmäinen tuote oli DSPeaker Anti-Mode, puhtaasti subwooferille tehty huonekorjain. Se toimi vähintään yhtä hyvin kuin kovimmat kilpailijat ja maksoi selvästi vähemmän. Looginen askel eteenpäin on tarjota koko äänialueelle mietitty huonekorjain. Sellainen, joka toimii vähintään yhtä hyvin kuin kovimmat kilpailijat ja maksaa oleellisesti vähemmän.

DSPeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core Audio Processor | USB DAC with Room Correction ei nimenä ole aivan yhtä minimalistinen ja elegantti kuin itse laite, tukevaan alumiinikoteloon pakattu digitaalinero. Siinä missä alkuperäinen Anti-Mode vaati kahden napin painamisen, pitää nyt osata kaukosäätimellä painaa valikon Kalibroi-nappia. Käyttölogiikka on siis pysynyt kiitettävän selkeänä ja yksinkertaisena niin perustoimintojen kuin edistyneempiekin osalta.

Tavallisella olohuoneessa sijaitsevalla kotelokaiuttimella suoraan kaiuttimesta kuuntelupaikalle tulevaa ääntä on tyypillisesti vain 10 – 20 prosenttia.

AudioVideo.fi:n saama Dual Core on ensimmäisestä tuotantoerästä ja käyttöohjeessakin lukee vielä ”Owner’s Manual v0.90”. Johtuen laitteen suomalaisesta ytimestä käyttökielet tässä ensimmäisessäkin Firmware-versiossa ovat englanti ja suomi.

Täytyy myöntää, että olemme melkoisen otettuja siitä kunniasta, että juuri AudioVideo.fi pääsee ensimmäisten joukossa ottamaan tuntumaa tämän vuoden varmaan hittituotteeseen. Hittituotteeseen? Olen varma, että jokainen harrastukseensa vakavasti suhtautuva miettii Anti-Mode 2.0 Dual Corea oman järjestelmänsä osaksi. Minä olin niin varma, että kun sain kuulla saavani laitteen testiin,
ilmoitin jo ennen tarkempaa testiä, etten aio palauttaa sitä.

Miksi huonekorjausta tarvitaan?

Kaiuttimen ja huoneen yhteispeli on aina se, mitä kuuntelija kuulee. Pelkkää kaiuttimen tuottamaa ääntä voi kuunnella vain kaiuttomassa huoneessa. Pihallakin maasta tulee aina heijastus sotkemaan suoraa ääntä. Tavallisella olohuoneessa sijaitsevalla kotelokaiuttimella suoraan kaiuttimesta kuuntelupaikalle tulevaa ääntä on tyypillisesti 10-20 prosenttia. Toisin sanoen huoneen vaikutus on erittäin suuri.

Huoneen mitoista ja muodosta johtuen jotkut bassotaajuudet, seisovat aallot eli moodit, jäävät soimaan. Lisäksi pintojen kautta kuuntelupaikalle heijastunut ääni on taajuudesta riippuen vaihtelevasti samassa tai enemmän tai vähemmän eri vaiheessa kuin kaiuttimesta suoraan tuleva ääni ja joko korostaa tai vaimentaa sitä.

Akustoinnilla tilannetta voi, ja kannattaakin, paikata, mutta bassoalueen akustointi vaatii yleensä liian suuria rakenteita, jotta niitä voisi normaalielämän tiloihin rakentaa. Harvalla tarkoitukseen pyhitetyn kuunteluhuoneen omistajallakaan kun on bassoalueelle purevaa akustointia tilassaan.

Edellämainitut asiat kertovat sen, että huone sotkee paljon ja kaikkea ei voi helposti korjata akustoinnillakaan. Tietämällä riittävästi äänen käyttäytymisestä voidaan sen sijaan signaaliprosessoinnilla pureutua niihin hankalimpiin asioihin hyvin tehokkaasti. Keskitaajuuksilla ja diskantilla pään pienetkin liikutukset ovat suhteessa aallonpituuteen ja siksi varsinkin yhteen pisteeseen tehty liian tarkka korjaus ei välttämättä ole järkevää.

Bassoilla ja alakeskialueella, jossa aallonpituus on metrin ja metrien luokkaa, voidaan sen sijaan tehdä hyvin paljon. Huoneen aiheuttamien taajuusvasteen korostumien tasoitus tuottaa huomattavasti lähempänä alkuperäistä ääntä olevan tuloksen kuin pelkkä tyypillinen kaiuttimen ja huoneen yhteispeli.

Kalibroinnin tekeminen on hyvin helppoa, muutama napin painallus ja sitten hetken kärsivällinen odotus.
Kalibroinnin tekeminen on hyvin helppoa, muutama napin painallus ja sitten hetken kärsivällinen odotus.

Kiitettävän intuitiivinen

Ehkä kyse on siitä, että nyt valmistaja ja käyttäjä edustavat samaa suomalaista kulttuuria, mutta Dual Core on sekä erittäin monipuolinen että yhtä aikaa yksinkertaisen intuitiivinen ja selkeä käyttää. Yhtään hifiharrastukseen uponnut osaa sujuvasti käyttää sitä ilman käyttöohjettakin pienen tutkimisen jälkeen.

Kaikkein yksinkertaisimmillaan valikosta valitaan ensin kieli, ja sitten kalibrointi 2.0-stereojärjestelmälle. Tämä jälkeen odotellaan kun Dual Core muutaman minuutin aikana tekee useita taajuuspyyhkäisyjä ja analysoi niiden perusteella huoneen luonteen. Tulos on alle kymmenessä minuutissa saatu selvä parannus äänenlaatuun.

Uppoamalla laitteen valikkoihin löytyy huomattava määrä lisukkeita, jotka tuovat tyytyväisen hymyn harrastajan huulille. Yksi oleellinen asia on se, mille taajuusalueelle korjaus tehdään. Sopiva ylärajataajuus riippuu paljon käytetystä kaiuttimesta.

Tavallinen kotelokaiutin kuten Dual Coren perään testissä suoraan kytketty Behringer Truth B2030A -aktiivi on pitkälle keskialueelle jotakuinkin ympärisäteilevä. Sen kanssa ylärajana 500 hertsin maksimi toi pelkästään lisää tarkkuutta ja läpinäkyvyyttä. Sen sijaan oletusarvona oleva 200 hertsin ylärajataajuus riitti varsinaisen vertailukaiuttimen, melko suuntaavan Aurelia Graphican kanssa hyvin.

Minimi on 80 hertsiä, jolloin korjaus pureutuu vain keski- ja alabassoille. Oletusarvo on kuitenkin 99% tilanteista järkevämpi kuin yhtään alempi. Hyödyntämällä laitteen neljää muistipaikkaa on tietysti helppoa tehdä korjaukset eri rajataajuuksille ja kuunnella itse, mistä niistä pitää eniten.

Se maksimiyläraja riittää hyvin tasapainottamaan kaikki käytännön tilanteet. Kun pienikokoinen kaiutin asetetaan seinään kiinni, seinän tuoma korostus ulottuu useaan sataan hertsiin. Kauempana seinistä isot sijoituksesta johtuvat taajuusvasteen muutokset keskittyvät matalammille taajuuksille.

Jos täysin neutraaliksi hiottu vaste pelottaa on niin sävyllisten hienosäätöjen kuin rankempienkin muokkausten teko helppoa.
Jos täysin neutraaliksi hiottu vaste pelottaa on niin sävyllisten hienosäätöjen kuin rankempienkin muokkausten teko helppoa.

Taipuu moneen toiveeseen

Pelkäätkö, että viivasuoraksi oiottu vaste tuntuu liian pliisulta tai että kovan huoneakustiikan terävöittämä aladiskantti käy korviin kun sen peittäneet bassomuhkurat tasoitetaan? Dual Coressa on tätä varten sekä yksinkertaisia että täysin käyttäjän monipuolisesti säädettävissä olevia työkaluja.

House Curvella asetetaan kalibroinnin lähtökohdaksi halutunlainen bassovaste, vaikkapa pari desibeliä matalimpia kohti nouseva, jos se tuo halutun verran lisää jyhkeyttä. Vastaavasti Tilt Curve -säädöllä voidaan muokata helposti diskantin tasoa hieman rauhallisemmaksi, jos kovapintainen huone tekee yläpäästä muuten turhan kipakan.

Osaavalle harrastajalle on 16 täysin parametristä korjainta, joita voidaan asettaa jompaan kumpaan tai molempiin kanaviin. Niillä on helppoa muokata äänensävyä juuri halutunlaiseksi. Parametrikorjaimien lisäksi on ali- ja ylipäästösuodattimet, joita voidaan hyödyntää myös kun halutaan leikata liian matalat bassot kuormittamasta pienikokoista kaiutinta.

Puristisen harrastajan korviin edellämainitun kaltainen signaalin väkivaltainen käsittely voi tuntua hyvin kerettiläiseltä, mutta se on yhtä kaikki mahdollista silloin kuin niin halutaan. Mahdollisuus tulee enemmänkin siitä, että Dual Core toimii myös kaksitie-jakosuotimena. Sillä voi rakentaa täydellisen kaksitiekaiuttimen jakosuotimen elementtien vaatimine korjauksineen. Ja kahdella Dual Corella voidaan siis rakentaa kahden subwooferin ja kahden pääkaiuttimen 2+2-järjestelmä tai 2-tie aktiivikaiuttimien pari.

Koska neljä Sound Profile -muistipaikkaa muistavat kaikki säädöt ja myös jokainen oman huonekorjauksen, on helppoa kokeilla, millaiset muutokset tekevät äänestä mukavamman kuunnella ja mitkä eivät. Yksi piirre on se huonekorjauksen ylärajataajuuden vaikutuksen kokeilu. Toinen vaihtoehto voi olla tilanne, jossa on kaksi täysin erilaista kuuntelualuetta. Pitkässä huoneessa varsinainen sweet-spot voi olla lähellä päädyn kaiuttimia ja silti tilan toisessa päässä on oleskelualue, jossa on myös mukava nauttia mahdollisimman tasapainoisesta äänestä. Joissain tapauksissa on mukavaa voida napata pieni bassoboosti helposti käyttön, vaikka pelien soundimaailmaa jyhkeyttämään.

Kolme sisääntuloa mahdollistavat Dual Coren käyttämisen etuvahvistimena. Toisaalta digitaaliantoon voi kytkeä erillisen DA-muuntimen, jos se tuntuu tarpeelliselta.
Kolme sisääntuloa mahdollistavat Dual Coren käyttämisen etuvahvistimena. Toisaalta digitaaliantoon voi kytkeä erillisen DA-muuntimen, jos se tuntuu tarpeelliselta.

Riittävä hifilaitteiston keskusyksiköksi

Koska Anti-Mode 2.0 Dual Coressa on useita sisääntuloja ja äänenvoimakkuuden säätö, se toimii täydellisenä etuvahvistimena. Jos toki sisääntuloja on vain kolme. Yksi analoginen, yksi optinen digitaalitulo ja yksi USB. USB-liitäntä tarkoittaa, että Dual Core toimii myös äänikorttina tietokoneelle. Analogiliitäntöjä on sekä balansoidut XLR:t että balansoimattomat RCA:t, mutta kerralla voidaan kytkeä ohjelmalähde vain toisiin niistä.

Myös analogiannot ovat niin balansoituna kuin balansoimattomana. Perään voidaan kytkeä pelkkä päätevahvistin tai sitten aktiivikaiuttimet. Ja jos signaali halutaan viedä eteenpäin digitaalisena, on sitä varten optinen digianto. Ennakkoluulottomampi kytkee huonekorjaimen perään putkivahvistimen ja laajakaistakaiuttimet.

Äänenvoimakkuussäätö riittää -99,5 desibelin vaimennukseen, joka riittää varmasti mihin hyvänsä tarkoitukseen. Hiljainen iltakuuntelu superherkilläkin kaiuttimilla onnistuu varmasti eikä tarvitse pelätä potentiometrien kanavatasapainon heittoa eli äänikuvan kaatumista toiseen kaiuttimeen. Äänenvoimakkuussäätö on itse asiassa analoginen, mutta digitaaliohjattu tarkkuuden varmistamiseksi.

Koska huonekorjaimen pitää aina tehdä laskenta digitaalisesti, on analogisesti laitteelle tuotava signaali digitoitava ensin. Digitaalilähde onkin järkevää kytkeä Dual Coreen suoraan digitaalisesti. Tällöin käytössä on vain Dual Coren erittäin hyvälaatuinen DA-muunnin ja ohjelmalähteen oma jää pois signaaliketjusta, samoin kuin Dual Coren AD-muunnin.

Vaikka laitteen näyttö on pieni, näkyvät oleelliset asiat kuten sisääntulon valinta ja äänenvoimakkuus hyvin metrien päähän.
Vaikka laitteen näyttö on pieni, näkyvät oleelliset asiat kuten sisääntulon valinta ja äänenvoimakkuus hyvin metrien päähän.

Laitteen näyttö on pieni, mutta se harmittaa vain yhdestä syystä. Yhtään teknonörtille ruudun lookki on niin tyylikäs, että sitä mielellään katsoisi paljon suurempanakin. Oleellisten asioiden, sisääntulon ja äänenvoimakkuuden näytöt, toimivat hyvin metrienkin päähän. Kalibroitaessa ja tehtäessä asetuksia on joka tapauksessa järkevämpää olla kapineen vieressä.

Jos kolme sisääntuloa eivät riitä, on Dual Core toki kytkettävissä minkä hyvänsä etu- ja päätevahvistimien väliin. Tai integroidun vahvistimen Tape Loop tai Processor Loop -kytkentään. Ellei mitään näistä vaihtoehdoista ole käytettävänä on vielä se ratkaisu, että Dual Core kytketään oleellisimpien ohjelmalähteiden (todennäköisesti CD-soitin, RIAA-muunnin tai verkkosoitin) ja integroidun vahvistimen väliin.

Miltä se kuulostaa?

Kriittisiä harrastajia kiinnostaa tietysti eniten kaksi asiaa, kuinka paljon Anti-Mode 2.0 Dual Coresta on todellista äänenlaadullista hyötyä ja toisaalta, tuoko se jotain sivuoireita tullessaan?

Hyödyn määrä on toki subjektiivinen, mutta poislukien koko kuuntelutilan rankka akustointi millään ei tehdä niin paljoa hyvää äänelle kuin hyvällä huonekorjaimella. Hintasuhdekin on todennäköisesti 1:10 huonekorjauksen eduksi.

Anti-Mode 2.0 Dual Core on äänellisesti hieman huomaamattomampi kuin esimerkiksi Lyngdorfin ratkaisu koska se ei koske keskialueelle tai diskanttiin ollenkaan. Bassopää vain tavallaan vaivihkaa muuttuu nopeammaksi, sävykkäämmäksi ja myös ulottuvammaksi kun bassojen ja alakeskialueen möykyt poistuvat.

Möykyt tietysti myös peittävät korkeampia taajuuksia alleen eli kalibroitu huonekorjaus tuo keskialueen nyanssit selkeämpinä ja luonnollisempina esille. Itse asiassa instrumenttien äänensävy muuttuu selvästi aidommaksi ja luonnollisemmaksi riippumatta siitä, tuottavatko ne varsinaisesti matalia taajuuksia vai eivät. Selkein ero on toki isoilla soittimilla, joiden äänestä häviää ylimääräinen paksuus ja tukkoisuus äänensävyn muuttuessa luonnollisemmaksi.

Dual Core näyttää omallakin ruudullaan sekä huoneen alkuperäisen taajuusvasteen että korjatun lopputuloksen. Tarkempaa tietoa saadaan siirtämällä mittadata tietokoneelle.
Dual Core näyttää omallakin ruudullaan sekä huoneen alkuperäisen taajuusvasteen että korjatun lopputuloksen. Tarkempaa tietoa saadaan siirtämällä mittadata tietokoneelle.

Korjauksen ohittaminen bypass-napilla on kuin huonosti säädetyn yksinuottisen subbarin lisääminen järjestelmään. Bassosta tulee erillinen humppaava ja jumppaava möykky, joka ei tunnu kuuluvan itse esitykseen. Oli kuunneltava musiikki sitten Bela Fleckiä tai Billie Holidayta, huonekorjauksesta on kuuluva hyöty.

No entäs se kamala asia, että laite muokkaa analogisen signaalin digitaaliseksi? Ensinnäkin korjauksesta on niin iso hyöty, että kehtaan kyseenalaistaa nipotuksen aiheesta ja väitän sitä epäoleelliseksi. Toiseksi, CD-soittimen tai verkkosoittimen voi kytkeä Dual Coreen suoraan digitaalisesti, jolloin erillistä AD-muunnosta ei tarvita ja koska laitteessa on digitaalianto, voi siihen kytkeä minkä vain ulkoisen DA-muuntimen. Ja kolmanneksi, verrattuani Dual Corea bypass-tilassa pätkään johtoa en osannut erottaa kahta vaihtoehtoa toisistaan eli laite on äänellisesti äärimmäisen läpinäkyvä.

Varauksetta suositeltava

Anti-Mode 2.0 Dual Core Audio Processor | USB DAC with Room Correction on ulkoisesti siisti ja tukeva, mutta mahtailematon alumiinilaatikko. Sen tyylissä ei ole hifilaitteissa usein olevaa koreilevaa silmäkarkkia, jos toki hyvän työkalun selkeyttä ja toimivuutta arvostava näkee tässä paljon kauneutta. Luottokorttimallinen kaukosäädin edustaa samaa ajattelumallia, se ei keimaile kromilla tai massalla vaan hoitaa vain hommansa.

Dual Core siis sekä tasaa huoneen aiheuttamia ongelmia että haluttaessa hienosäätää soundin luonnetta juuri omaan makuusi sopivaksi. Se tekee huonekorjauksen muuttamatta kaiuttimien omaa äänensävyä eli keskittyy poistamaan sijoituksen ja huoneen aiheuttamia ongelmia, ja tekee sen ilman sivuoireita. Olisi suoraan sanottuna täysin järjetöntä olla ottamatta Dual Corea osaksi AudioVideo.fi:n referenssilaitteistoa.

Jos jostain pitää väkisin vääntää negatiivista kommenttia niin kauko-ohjaimen tuntuma on huono silloin kun iso järjestelmäkamera objektiiveineen on asetettu suoraan laitteen näytön ja infrapuna-anturin eteen.

Tämä on todennäköisesti vuoden 2012 tärkein hifilaite.

Lyhyesti: Lähes mihin hyvänsä järjestelmään istuva huonekorjain, joka vähentää huoneen vaikutuksia ilman sivuoireita ja tekee äänenlaadusta oleellisesti paremman.
Hinta: 875 euroa
Valmistaja: DSPeaker

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

18 Comments

  1. AlliumPorrum

    ”Ja kolmanneksi, verrattuani
    ”Ja kolmanneksi, verrattuani Dual Corea bypass-tilassa pätkään johtoa en osannut erottaa kahta vaihtoehtoa toisistaan eli laite on äänellisesti äärimmäisen läpinäkyvä”.

    Vertasitko tässä siis analogisella vaiko digitaalisessa liitännällä kytkettynä? Digi-liittimillä mitään eroa ei tietysti pitäisi tullakaan, mutta analogia tila onkin sitten ihan toinen juttu.

    • Samu Saurama

      Analogisessa tietysti.
      Analogisessa tietysti. Nyppäsin XLR:t irti Dual Coresta ja kytkin ne toisiinsa. Verrattuna soittimien ja vahvistimien aikaansaamiin äänenlaadullisiin eroihin en kuullut oleellista eroa siinä, kulkiko signaali Dual Coren AD/DA-muunnosten läpi vai ei. Tosin tuolloin kaiuttimina oli Behringerit, mutta niillä kyllä tuppaavat kuulumaan asiat ihan riittävän selkeästi – etenkin se, onko ylipäätään jotain muutosta.

  2. Tekeekö tämä siis saman kuin
    Tekeekö tämä siis saman kuin AV-vahvistinten huonekorjaimet ja esim Behringer taajuuskorjain? Behringer (tai jokin vastaava eq) korjaa vastetta taajuustasossa, miten tämä tekee? Tekeekö korjauksen aikatasossa? Miten tämä on parempi kuin esim AV-vahvistinten (Audyssey) korjaimet? Tämähän kuitenkin maksaa saman verran kuin ”järeä” kotiteatterivahvistin.

    • Samu Saurama

      Perustasoisten av
      Perustasoisten av-vahvistimien korjaimet ovat toiminnaltaan melko karkeita, tämä tekee asian tarkemmin. Anti-Mode pyrkii sekä tasaaamaan taajuustasapainoa että saamaan jälkikaiunta-ajan kaikilla bassotaajuuksilla samaksi, kuten optimiakustiikassa tapahtuisi. Kunnollisiakin korjaimia av-vahvareissa on, mutta enempi siellä lippulaivapäässä ja highend-valmistajien prosessoreissa.

      • prgprgprg

        Oli mikä purkki vaan niin en
        Oli mikä purkki vaan niin en hiednmuuntimienjälkeen laita sellasia ketjuun.Aina kuuluu huonontava vaikutus mun korvaan mun huoneissa joka voi olla ihan olkkari. Korjaan mielummin jo tietokoneessa ,kun sieltä ladattuja tiedostoja kuuntelen. JRiveriin saa oman ekun plugarina joka esim mulla toi alla. vastetta mittaamalla( room eqwizard vaikka) sen erillisellä ohjelmalla ja käytän ekua alla. Aina toiminut ja ei varmaan löydy parempaa. joku voi pitää toisesta ekusta mutta tuhansien äänitteiden masterointikokemuksella ja top 10 maailman masteroijien myös ton ekun ylivoimasta kertoen se on mun korjausmenetelmä.

        Ei muuten o liian vaikeaa esim rakentaa helmihotsiresoja kotiin näkymättömiin imeen basson sointiaikaa, mihin ekut ei juuri vaikuta, sitten käyttämällä seinien koteloita jotka on luonnollisesti syntyneet rakennettaessa niitä seiniä ja on täytetty lasivillalla jonka ne kotelot tarttee parempaan hyötysuhteeseen. netistä vaan laskuohjelmalla sopivat aukot ja vot saa helposti 1 oktaavin leveitä korjaajia noin 10 x 100L kun tyypillisesti noi koteloton noin sen 100L. jos on joku tosi kapee korostuma niin yksikin siihen räätälöity kotelo toimii koska sen hyötysuhde on silloin korkea. Aukot saa piiloon kun tekee ne huonekalujen taakke. vaikutus bassojen tiukkuuteen merkitävä tolla tilavuudella. Turha rakentaa joku 100L kotelo kuten monesti neuvotaan. se on liian pieni.

        behkuilla kuunteluun voi laittaa vaikka piikkilankaa käämille eikä haitaa mut jos on kunnon värkit niin sillon voinee harkita konsteja muita. Suosittelen toki kyseistä laitetta kanssa 95% kättäjille muttavoi harkita noitakin konsteja.
        Isoja paneelivaimentimia saa verhojen taakke nurkkiin ja kirjahyllyjen taa piiloon kanssa. Netin laskuohjelmalla mittauksen mukaan virittää. En nyt muista mut joku acustic calculator on melko pätevä.
        Noilla keinoilla ilman ekuakin on saatu tärkeä RT60 oikeeisiin uomiin bassoissa ja vaste jopa +-0,75dB käkkyräksi 20Hz-200Hziin. Tonne 200aan asti olis hyvä saada jotain aikaseksi.

        Juu en osaa kirjottaasumea muttaakustiikka on halussa

        http://www.algorithmix.com/en/peq1.htm

        En vastaa enkä luo kommentteja. En tu enää tälle sivulle.

        • Samu Saurama

          Hyvän DA-muunnoksen jälkeen
          Hyvän DA-muunnoksen jälkeen ei olekaan mitään järkeä laittaa huonekorjausta. Korjaimen tulee aina saada puhdas digisignaali sisälle ja vasta korjauksen jälkeen tehdään signaalille muunnos digitaalisesta analogiseen.

          Korjaus voidaan tehdä ulkoisella _hyvin toimivalla_ laitteella tai sitten tosiaan tietokoneessa sopivalla ohjelmalla. Oleellista on se, että DA-muunnos tehdään vasta korjauksen jälkeen aina kun mahdollista. Älppärien kuuntelijoillahan se ei ole mahdollista kun alkuperäinen signaali ei ole digitaalinen.

          Seinärakenteen käyttö tuolla tavalla resonaattoreiksi on erinomainen vinkki, kiitoksia! Ja se on valitettavan totta, että yksi tai kaksi purkkia – edes kohtalaisen kookasta satalitraista – auttaa liian vähän. Minulla oli 4kpl 80-littraisia tappamassa kuunteluhuoneen 50Hz resonanssia eivätkä ne siihen ihan riittäneet.

          Tehokas bassovaimennus saadaan vain pyhittämällä huoneesta iso osa bassovaimennukselle (jonka tekemiseen huomaamattomasti seinärakenteen hyväksikäyttö on loistava idea). Joka kodissa se ei ole mahdollista, jolloin hyvin tehty huonekorjaus on ainoa tapa paikata tilannetta.

  3. Miten Genelec DSP vs DSPeaker
    Miten Genelec DSP vs DSPeaker? Genelecin ystävillä on mahdollisuus ottaa jokin tavallista (8040 tai 8240) vastaava DSP malli tai sitten käyttää ulkoista DSP:tä. Ilmeisesti olet käyttänyt molempia. Onko näiden toiminnassa suuria eroja? Eli päivitänkö Genelecin vastaavaan DSP-malliin vai hankkiako DSPeaker?

    • Samu Saurama

      Molemmissa on puolensa. Koska
      Molemmissa on puolensa. Koska Genelecillä tiedetään kaiuttimien ominaisuudet tarkkaan, voidaan pureutua myös keskialueelle – sitähän DSPeaker ei tee automaattisesti (ja alueen kopeloiminen käsin vaatii paljon osaamista). Toisaalta Dual Core on myös DAC ja etuvahvistin.

      Sitä en osaa sanoa, että jompikumpi olisi oleellisesti toista parempi bassoalueen korjauksessa. Valintapäätös pitää siis tehdä muiden ominaisuuksien perusteella. Kummallakin voi tehdä hienosäätöä kuuntelun perusteella soundiin, Dual Corella se on kyllä kotikäyttäjälle helpompaa.

  4. Olisin kaivannut tarkempaa
    Olisin kaivannut tarkempaa tietoa laitteen D/A-muuntimesta. Harmi ettei paketissa ole laadukasta kuulokevahvistinta – toki korjaukset ohittavaa – koska silloin tuo olisi todella, todella houkutteleva paketti.

    • Samu Saurama

      Tarkempaa tietoa DACin
      Tarkempaa tietoa DACin spekseistä joudut kyselemään valmistajalta…

  5. Mites, kuinkas helpoiten
    Mites, kuinkas helpoiten hoituisi riittämättömien sisäänmenojen kontraaminen? Ja varsinkin, jos haluaisi tehdä korjauksen diginä (digiout etusesta, korjaus dual coressa, digiout takaisin etuseen).

    • Samu Saurama

      Suoraan sanottuna en tiedä,
      Suoraan sanottuna en tiedä, miten hyvin laitteet tarjoavat prosessori-looppia niin, että signaali pysyisi koko ajan digitaalisena. Joudut todennäköisesti kyselemään aiheesta sopivien kandidaattien myyjiltä ja maahantuojilta.

  6. Mikko Louko

    Terve Samu.Mulla on kotona
    Terve Samu.Mulla on kotona isohkossa olohuoneessa iso Jammun CD, putkikone ja G 5.0.Vanhojen ja kunnostettujen 1.2 kanssa AntiMode oli rautaa ,mutta 5.0 ei tunnu sitä juuri kaipaavan.Kuinka kytken tähän nykyiseen kattaukseen subbarin niin että 5.0 soi putkella?Haluan ostaa kotimaisen valmistajan pöntön/pöntöt.Suosittelit joskus 2 tai 4 subia siis hankinko Iisalmen padan vai 2 pikkupataa?Tavoitteena on luonnollinen ääni jo pienehköillä äänen voimakkuuksilla. Terveisin Mikko

    • Samu Saurama

      Selkein järjestely on cd
      Selkein järjestely on cd-soittimesta signaali putkivahvarille ja siitä sitten Gradient 5.0 -parille. Jos putkivahvarissa on esivahvistinanto niin siitä signaali subbarille. Ellei ole niin sitten sellainen subwoofer, jossa on myös kaiutintasoinen sisääntulo signaalille.

      Kahdella tai neljällä subbarilla saat tasaisemman bassovasteen kuin yhdellä kun eri paikoissa olevat indettistä signaalia toistavat bassot kumoavat toistensa herättämiä huoneen seisovia aaltoja.

      Genelecit istuvat hyvin Genelecien kanssa, mutta niiden sovittaminen kaiuttimeen x on hankalaa. Vaihtoehto on tietysti se, että signaaliketju menee näin: CD -> Genen subbari -> subin pääkanava-annoista signaali putkivahvarille, josta 5.0-parille. Äänenvoimakkuussäätö hoituisi sitten subbarin volumesäätimellä.

      Minä saattaisin tässä tapauksessa kuitenkin katsoa myös muiden valmistajien subbareita. OR, Hifitalon Audiokit, Profel jne.

  7. Linn-kattauksessa paras
    Linn-kattauksessa paras paikka Anti-Modelle on oletettavasti DSM:n ja päätteen välissä, eikö?

    Hienoja artikkeleita!

    • Samu Saurama

      Sehän se paikka on. Ehkä
      Sehän se paikka on. Ehkä mielekkäintä niin, että DSM antaa digisignaalin Anti-Modelle ja sen jälkeen Anti-Mode tekee DA-muunnoksen ja antaa signaalin vahvistimelle. Jos otat Anti-Modelle analogisen signaalin niin DSM ensin tekee DA-muunnoksen, sitten Anti-Mode AD-muunnoksen (huonekorjaus tehdään digitaalisesti) ja sitten lopuksi Anti-Mode tekee taas DA-muunnoksen.

  8. Megarollo

    Pc-usb Antimodelle streamattu
    Pc-usb Antimodelle streamattu musiikki.Antimodelta korjattusignaali ulos optisena vaikka Oppo Ha-1:lle optiseen tuloon.Oposta edelleen vaikka aktiivikajareille.Toimiikohan näin?Iskin silmä ko.Opon tuotteeseen.Saisin täten kuulokevahvistimenkin Antimoden puutteesta ja halutessa pääkauttimien ohjauksen edelleen.Halvempiakin ratkaisujakin on mutta…Tiedosta kiitollinen.

    • Samu Saurama

      Kyllä sen noin pitäisi toimia
      Kyllä sen noin pitäisi toimia. Yksi Dual Coren hyvistä puolista on juuri se, että sieltä saa digisignaalinkin ulos. Sitten voi käyttää juuri sellaista DA-muunninta, joka tekee onnelliseksi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap