fbpx
Oppaat

Kuinka pidät LP-levyt ja levysoittimen kunnossa

Vinyyliharrastajan työkalupakki

Älppärien ja levysoittimen lisäksi tarvitaan muutamia varusteita. Soittimien ja levyjen kunto kuten myös äänenlaatu varmistuvat niillä nyt ja tulevaisuudessa. Artikkelissa mainittujen työkalujen tulisikin kuulua jokaisen vinyyliharrastajan kalustoon.

Vinyyli- eli tuttavallisemmin LP-levyn renessanssin myötä ovat sekä uudet että vanhemmat harrastajat hankkineet levysoittimia sekä tietysti levyjä. Moni 1970- ja 1980-luvuilla levyjä soitellut muistaa vieläkin napsut ja rapsut pidempään käytössä olleilta suosikkivinyyleiltä soitellessa. Pienet rutinat eivät häirinneet ja ne ikään kuin kuuluivat osana esitykseen. CD-levyn aika muutti kuuntelutottumuksia ja rutinat ja paukkeet jäivät historiaan ja varsinkin uudempia harrastajia nämä ylimääräiset äänet häiritsevät.

LP-levyt kuluvat käytössä ja pienikin naarmu kuuluu soitettaessa.

LP-levyt poikkeavat CD-levyistä siinä, että ne kuluvat käytössä ja pienikin naarmu kuuluu soitettaessa. Mitään virheenkorjausta ei luonnollisestikaan levysoittimiin ole rakennettu. Soittimen ja levyjen kunnon ylläpitoon kannattaa hankkia muutamia varusteita, joilla taataan levykokoelman säilyminen mahdollisimman virheettömänä sekä paras mahdollinen äänenlaatu levyä soitettaessa.

Harjat heilumaan

Levyharjan tulisi kuulua jokaisen harrastajan kalustoon. Itse olen suosinut hiilikuituharjoja, joiden hiuksen paksuiset kuidut puhdistavat kapeatkin urat. Saatavana on myös samettiharjoja, mutta niiden muovikuidut ovat lyhyempiä. Lisäksi joidenkin levyjen kohdalla staattisen sähkön muodostuminen on mahdollista samettiharjan kanssa. Staattinen levy puolestaan vetää pölyhiukkasia puoleensa kuin magneetti.

Levyharjan käyttö on äärimmäisen helppoa – levy pyörimään ja harja levylle poikittain uriin nähden parin kierroksen ajaksi, jonka jälkeen se vedetään tasaisesti kohti levyn reunaa ja sen yli. Harjaa ei tule nostaa levyn pinnalta, koska pienikin staattinen varaus imaisee osan juuri poistetusta pölystä takaisin. Olen huomannut, että kohtaan, josta vedän harjan pois, kertyy harjasta irronnutta pölyä soittimen rungon päälle, joten alue kannattaa puhdistaa kostealla liinalla aina ajoittain.

Vastaan voi joskus tulla myös äänivarren tapaan toimiva harja joka lasketaan levylle ja joka puhdistaa levyä siirtymällä uran mukana. Joissakin Shuren ja Pickeringin äänirasioissa 1980 ja 1990-luvuilla oli integroituja harjoja, mutta nykyaikaisissa niitä ei ole tullut vastaan.

Neula puhtaaksi ja työasento oikeaksi.
Neula puhtaaksi ja työasento oikeaksi.

Älä käytä likaista neulaa

Levyn lisäksi neula kerää likaa. Pöly, sormista tarttunut rasva ym. kerääntyvät neulaan yllättävän hyvin. Vanhemmat harrastajat muistanevat vielä ”Neulapiian”. Kyseessähän oli pieni muovipullo, jossa oli isopropyyliä ja kauniimman puoliskon ripsivärisutia muistuttava harja,. Niillä neula puhdistettiin vetämällä kosteaa harjaa neulaa pitkin takaa eteenpäin. Hyvä uutinen on, että Neulapiikoja on yhä saatavana.
Tanskalainen AM Denmark valmistaa niitä edelleen.

Neulan puhdistus on mahdollista myös tarkoitukseen tehdyllä Clearaudion hiilikuituharjalla, joka soveltuu kuiva- tai märkäpuhdistukseen. Itse käytän molempia edellä mainittuja, koska jälkimmäinen soveltuu erityisesti hankalamman lian puhdistukseen märkänä. Levyharjoja ja Neulapiikoja kannattaa kysyä soittimia myyvistä liikkeistä.

Oikea työasento estää kulumia

Koska äänirasia on mekaanissähköinen laite, vaikuttaa sen asento sen tuottamaan ääneen. Kun levy soi, on rasian yläpinnan oltava täysin vaakasuorassa sekä sivulta, että edestä katsottuna. Ylhäältä nähtynä rasian sivujen tulisi olla levyn urien suuntaiset neulan kohdalta. Virheellinen asento sekä heikentää äänenlaatua että pahimmillaan kuluttaa sekä levyä että neulaa huomattavasti.

Pienikokoinen ruuvimeisselisarja on hyödyllinen väline sekä rasian, että äänivarren asentojen säätämiseen, mikäli varsi sen mahdollistaa. Näitä työkaluja löytyy elektroniikkaliikkeistä tai vaikkapa Clas Ohlsonin työkaluosastolta edullisesti.

Äänirasian kanssa työskennellessä työkalujen tulee olla antimagneettisia. Tarkemmat varren säätöohjeet tulevat yleensä käyttöohjeen mukana, eikä niihin perehdytä tässä. Hifiharrastajat R.Y.n julkaisemassa Vinyylioppaassa kerrotaan perusteellisesti äänirasian ja varren säätämisestä sekä rasian asennon vaikutuksesta ääneen.

Oikea neulapaino on tärkeä, jotta neula pysyy levyllä
Oikea neulapaino on tärkeä, jotta neula pysyy levyllä

Kohti ihannepainoa

Oikea neulapaino on tärkeä, jotta neula pysyy levyllä ja etenkin, jos levy on vähänkään pystysuunnassa kiero. Soittimen vastapainon asteikolla saadaan neulapaino lähelle rasian valmistajan suositusta, mutta vasta neula-vaa’alla saadaan säätö täysin kohdalleen. Oikea arvo säästää sekä neulaa, että levyjä.

Olin epähuomiossa rasiaa vaihdettuani säätänyt painoa 0.2g liian vähän ja neula loikki iloisesti takaisinpäin levyllä. Kun vähäiset, mutta puuttuvat gramman osat lisättiin, katosivat ongelmat. Vaakoja löytyy sekä mekaanisina, että elektronisina. Jälkimmäisten mittaustarkkuus on jopa 1/1000 g, joka riittää varmasti.

Itse käytän Pro-Ject’in elektronista vaakaa, kun rasioita tulee vaihdeltua ajoittain ja säätö on hyvä tarkistaa säännöllisesti.

Käythän myös pesulla.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä tekijänä on mainittava levyjen puhtaus. Pölyn saa pois harjalla, mutta sormista irronneen rasvan tai muun lian poistamiseen auttaa vain levyjen peseminen.

Astianpesuaine ja lämmin vesi mikrokuituliinan kanssa on edullinen tapa, mutta hidas ja veden mahdolliset kalkkijäämät saattavat jäädä levyn pintaan. Tehokkaampaan pesuun suosittelen reseptiäni, 2/3 puhdasta akkuvettä ja 1/3 isopropyyliä seoksena. Tämä coctail liuottaa likaa tehokkaammin kuin astianpesuaine ja haihtuu jälkiä jättämättä.

Seuraava askel puhtaudessa on levypesuri, joita on saatavana alkaen manuaalisina allas-harja-kuivausteline-ratkaisuina ja päätyen sähkökäyttöisiin pesureihin, jotka puhdistavat molemmat puolet samanaikaisesti ja imevät pesuaineen lopuksi levyn pinnalta.

Viimeinen askel puhtaudessa on levypesuri.
Viimeinen askel puhtaudessa on levypesuri.

Minulla on käytössä Nitty Gritty sähköpesuri, joka helpottaa suunnattomasti vaihtelevankuntoisten kirpputorilöytöjeni puhdistamista. Edellä mainitun lisäksi suosittuja pesureita tekevät mm. Knosti, Okki Nokki ja Smart Matrix. Hintaluokat vaihtelevat muutamista kympeistä high end sähköpesureiden useisiin tuhansiin euroihin.

Pitämällä huolta levyistä ja soittimesta, varmistun siitä, että voin jatkossakin nauttia menneiden aikojen musiikista niin, kuin sitä on alun perin tarkoitettu kuunneltavan – mustalta vinyyliltä.

PS. Lue täältä testi edullisesta Okki Nokki -levypesurista: Vinyyli is b(l)ack by Okki Nokki

Kuvat: Olavi Barck

Kirjoittaja

2 Comments

  1. Eikös tuossa teidän
    Eikös tuossa teidän aikaisemmin testaamassanne Shure M97xE -rasiassa ole semmoinen integroitu harja?

    • Samu Saurama

      Totta, siinä Shuressa on
      Totta, siinä Shuressa on viikset keulalla.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap