Julkaisut

John Coltranen jalanjäljillä

Äitienpäivän aattona päätin pistäytyä kuuntelemaan Manuel Dunkelin kvartettia Hämeenlinnan Suisto-klubille. Elämys oli ikimuistoinen ja toi mieleeni John Coltranen 1960-luvun Kulttuuritalo-konsertit.

Wigut perusasioiden äärellä

50 vuotta täyttäneen Wigwamin viimesyksyinen juhlakiertue myytiin lähes kokonaan loppuun. Nyt vuosi on vaihtunut, juhlallisuudet on juhlittu, ja Wigwam Experience -kokoonpano kiertää jälleen Suomea. Onko yhtye näkemisen arvoinen, vai vaivaako Wiguja juhlantäyteisen vuoden jälkeinen krapula? Wigwam Experiencen loppuunmyyty Sellosalin konsertti tarjosi oivan tilaisuuden ottaa asiasta selvää.

Olipa kerran leppäkerttu, muurahainen ja hämähäkki

Päättömän hauskoista lyhyistä tv-pätkistään elokuvamittaan viisi vuotta sitten kasvanut Minisankarit sai yllättäen jatko-osan. Mitä kuuluu nimettömälle leppäkertulle, muurahaisille ja muille ruohonjuuritason ötököille, ja ennen kaikkea – onko jatko-osa yhtä hulvaton kuin alkuperäinen?

Missä hirmuliskot kulkivat

CMX:n Dinosaurus Stereophonicus oli julkaisuaikanaan levy, jota kukaan ei osannut odottaa. CMX oli kasvanut HC-jyrästä rock-yhtyeeksi ja keinui suosionsa aallonharjalla. Sitten CMX ilmoitti lopettavansa keikkailun ja teki studiossa tuplalevyllisen progea ajattelematta, haluaako kukaan kuulla sellaista. Nyt, yhdeksäntoista vuotta myöhemmin, Dinosaurus julkaistiin viimein vinyylinä.

Absoluuttinen pila

John Adams tietää absoluuttisen pilan reseptin. Etsi Beethovenin sinfonioista ja jousikvartetoista hulluimmat jankkaukset, pane ne musiikilliseen hiukkaskiihdyttimeen ja anna ainesten kieppua romahdukseen asti.

Orkesteriaaltojen syvä virta

Sebastian Fagerlund on kymmenessä vuodessa noussut kansainvälisesti halutuimpien suomalaissäveltäjien joukkoon. Viimeksi hän on ollut Amsterdamin kuuluisan konserttitalon eli Concertgebouwin residenssisäveltäjä.

”........ ….. …......!”

Onneksi loputtomien supersankarielokuvien ja XXXXXL-kokoisiksi paisuneiden hirviöiden sekaan eksyy tälläisiä pienen budjetin hyvin käsikirjoitettuja pätkiä. Liityn mielelläni A Quiet Place:n kehujaporukkaan. Myös se on totta, että yleisö tempautuu mystisesti leffan pyörteisiin.

Kummalle Teosto-palkinto?

Vuoden 2018 Teosto-palkinto on jälleen jaossa. Viidestä esiraadin valitsemasta ehdokkaasta olen saanut käsiini kaksi vahvaa CD-julkaisua: Astrid Swanin From the Bed and Beyond sekä Joona Toivasen trion XX.

Erittein hyvää roiskintaa

Jätkä teki kaunista ja herkkää ambient rockia For Selena and Sin -yhtyeensä kera ja nyt tällaista HC-punkin ja viemäriin kuolleen rotan ristisiitosta. Onneksi häiriintyneen ulosannin alla sykkii tyylitajua ja pelisilmää hyville biiseille. Audiovideo kysyi Pasi ”Crash” Kolarilta yhden kysymyksen: Mitä helvettiä?!

Nöyrän majesteettisesti

Kansainvälistä menestystä Michael Schenkerin yhtyeessä maistellut Tiura, yksi Suomen jykevimmistä heavyäänistä, julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa 23.3.2018. Luvassa on vahvan tulkinnan ympärille kudottua 1980-lukulaista hard-rockia. Jari kysäisi kaimalta, vieläkö suuri maailma houkuttelisi.

Realismin tuolla puolen

Pitäisikö uskoa korviaan? Ei ole pakko. Mutta tuskin on haitaksi fiilistellä elämää suuremmalla äänityksellä, joka antaa epärealistisen kuvan todellisista konserttiolosuhteista.

Palohoitoa!

Heavy metallin pitää ravistella olemuksen perustuksia. Judas Priest on surautellut metalliblenderissään muutaman väljähtyneenkin drinkin vuosikymmenien varrella, mutta Firepower on näkäräinen, joka polttelee sisuksia ja kirkastaa fanien ilmeet. Näin kovaa albumia ei moni enää Priestiltä odottanut. Jos pitkä levytysura loppuisi tähän, se loppuisi erittäin hyvin.

Rokkari, jota Beatlesit säestivät

Oltiin Hampurissa kesällä 1961. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja yhtyeen silloinen rumpali Pete Best säestivät Tony Sheridania kolmella raidalla: My Bonnie,The Saints ja Why (Can't You Love Me Again). Tulevat maailmantähdet olivat päässeet ensimmäistä kertaa mukaan studiosessioon. Loppu onkin sitten historiaa. Sekä Beatlesien että Sheridanin osalta.

Make America Rage Again

Prophets of Rage pamautti pihalle ensimmäisen täyspitkänsä viime syksynä. Rage Against The Machinen viitoittamaa tietä asteleva bändi on todistaa, että raskas soitto ja rap-vokaalit on timantinkova yhdistelmä silloin, kun kokoonpano on oikea.

Voisinpa haudata meidät kaikki

Tolerance 0 on S-TOOLin debyyttilevy, mutta tekijöinä on kokeneita metallimiehiä. Lopputulos on levyllinen tanakkaa metallia, josta ei ole turhaan rosoja siloiteltu.

Jengit uhoavat konserttilavalla

Kapellimestarina ylistetty Leonard Bernstein täyttäisi tänä vuonna sata vuotta. Säveltäjänä hänet tunnetaan West Side Storysta. Musikaaleista ja elokuvamusiikista tehdyt orkesterisarjat elävät konserttilavojen hittinumeroina.

Luojan tähden

Mukaansa tempaavia aikuisten satuja ohjanneen Guillermo del Toron tyylitaju ei petä. Tällä kertaa teemana on kaikki esteet ja ennakkoluulot ylittävä rakkaus. The Shape of Water on syvällinen, terävää yhteiskuntakritiikkiä sisältävä nerokas taideteos.

CMX on vieläkin CMX

CMX julkaisi kuudennentoista albuminsa nimellä Alkuteos. Siinä missä edellinen albumi Mesmeria edusti yhtyeen tuotannon rockimpaa ja helpommin lähestyttävää laitaa, Alkuteos on palauttaa proge-vaihteen silmään ja lisää kattaukseen reilulla kämmenellä koskettimia ja syntetisaattoreita. Uudistuminen on outo sana käytettäväksi yhtyeestä, joka on koko uransa risteillyt tyylilajien seassa juuri sen mukaan, mitä milloinkin todeksi saatettu albumi on kertonut vaativansa. Alkuteoskin kuulostaa - jälleen kerran - CMX:ltä.

Valuva matka syvempään todellisuuteen

Yli sata vuotta sitten Claude Debussyn musiikki oli uutta. Utuinen sointi ja lojuva tunnelma herättivät toisissa ihastusta. Toiset kokivat musiikin päämäärättömäksi ja tyhjänpäiväiseksi väreillä leikkimiseksi. Modernin musiikin aika oli alkanut.

Elämä kantaa (johonkin)

Kouvolalaislähtöisen Lasten Hautausmaan kolmannen albumin ”III” ääreen kannattaa istua ajatuksella ja keskittyen. Levy on yhtyeen paras tähän mennessä ja siinä on ainesta isommaksikin hitiksi. Audiovideo sai yhtyeen pääasiallisen lauluntekijän Tuomo Mannosen, laulaja Kristiina Vaaran sekä kitaristi Touko Arhosalon kertomaan levystä ja paljon muustakin. Mielenkiintoisia tulevaisuuden visioitakin raoteltiin.

Rautaa ja terästä

Sergei Prokofjev sävelsi uutta janoavalle pariisilaisyleisölle 1920-luvulla sinfonian "raudasta ja teräksestä". Moskovalaisorkesteri on säilyttänyt soinnissaan jotain aikakaudesta, joka ihannoi räikeitä värejä ja jyskyttäviä koneita.

Pimennys

Sorkkakinttuinen isäntäkin höristää suippokorviaan, kun kuulee näin äkkijyrkkää skandinaavista black metallia. Ruotsalainen Watain ei hissuttele valtavirtaan, vaan psyykkaa itsensä vielä hirveämpiin tekoihin.

Kuulasta suomirockia pimenevään syksyyn

Rock-yhtye Marraskuu julkaisi yhtyeen nimeä kantavan debyytti-singlensä niin ikään Marraskuussa. Mistä on kysymys? Istuin herrojen kanssa alas ja kyselin kuulumisia.

Mainio syntymäpäivälahja

Jukka Perko on tehnyt huippulevyn, joka koostuu hänen Dizzy Gillespien (1917-1993) big bändissä oppimistaan jazz-klassikoista. Levyllä kelpaa juhlistaa Dizzyn lokakuista 100-vuotissyntymäpäivää. Ulkomaalaiset, pankaapa paremmaksi!

Sivut

Tilaa syöte Julkaisut